Vai apdrošināšanas kompānijas sedz zaudējumus, ja atceļ ceļojumu koronvīrusa dēļ

Koronavīrusa uzliesmojums licis daudziem atcelt atpūtas ceļojumus un darījumu braucienus gan uz Ķīnu un Itāliju, gan citām pasaules valstīm, kur sakarā ar epidēmiju pārtraukta gan tūristu uzņemšana, gan atcelti izklaides un biznesa pasākumi. 

 

Ceļot vai neceļot - tāds ir šī brīža jautājums

FOTO: Shutterstock.com

Ceļot vai neceļot - tāds ir šī brīža jautājums

Epidēmijas un ārkārtas situācijas apdrošināšanas firmas traktē kā „force majeure” (nepārvaramo varu) un šajos gadījumos kompensācijas var arī neizmaksāt, jo tā pēc būtības ir stihija, ko neviens nevarēja paredzēt. Tomēr gadījumos, kad apdrošināšanas polisē ir minēts, ka tā darbojas arī „ceļojuma izmaiņas” gadījumos uz kompensāciju var pretendēt, citos gadījumos gan ne, tā raksta portāls Jauns.lv


Epidēmijas un pandēmijas ir izņēmumi, ko standarta polisēs neiekļauj
Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins skaidro: „Tā kā ceļojumu apdrošināšana ir brīvprātīgs apdrošināšanas veids, tad nav vienotas politikas, kādi riski tiek vai netiek segti, tas ir pilnīgi atkarīgs no katras apdrošināšanas kompānijas un no izvēlētās polises seguma (pamata vai plašāks).

Vairumam Latvijas apdrošinātāju ceļojumu polišu noteikumos epidēmija un pandēmija ir iekļauta izņēmumos kā nepārvaramas varas („force majeure”) apstāklis, kā rezultātā radušos zaudējumus apdrošinātājs nesedz. Līdzīgi nepārvaramas varas izņēmumi eksistē arī citos apdrošināšanas veidos. Turklāt Latvija nav vienīgā izņēmuma valsts, kur šādi nepārvaramas varas radītie zaudējumi netiek segti, arī vairākās citās Eiropas un pasaules valstīs apdrošinātājiem epidēmijas un/vai pandēmijas rezultātā radītie zaudējumi ir minēti kā izņēmumi no seguma.
 

Vairumam Latvijas apdrošinātāju ceļojumu polišu noteikumos epidēmija un pandēmija ir iekļauta izņēmumos kā nepārvaramas varas („force majeure”) apstāklis, kā rezultātā radušos zaudējumus apdrošinātājs nesedz.

Šis izņēmums būs iestājies un attiecīgi zaudējumi netiks segti, ja epidēmija vai pandēmija ir valstī oficiāli izsludināta. Pasaules Veselības organizācija 30. janvārī ir izsludinājusi starptautisku ārkārtas stāvokli saistībā ar koronavīrusa izplatību un izplatījusi attiecīgu brīdinājumu. Epidēmija šobrīd ir izsludināta tikai Ķīnā. Itālijā 21. februārī valdība izsludinājusi ārkārtas stāvokli un noteikusi ierobežojošus pasākumus vīrusa skartajos reģionos.

Tomēr arī Latvijā ir apdrošinātāji, kuri piedāvā polises, iekļaujot arī epidēmijas un citu katastrofu risku, ja tas tieši un nepārprotami būs norādīts apdrošināšanas polisē. Par to būtu jāinteresējas tieši izvēlētajā apdrošināšanas kompānijā.

Epidēmiju un pandēmiju izņēmums ne vienmēr attiecas uz visiem apdrošinātajiem riskiem, dažkārt tas attiecināms tikai uz medicīniskajiem un repatriācijas izdevumiem. Šādā gadījumā citi riski, piemēram – ceļojuma atcelšanas izdevumi – var tikt segti, protams – jāskatās atkal konkrētā apdrošinātāja noteikumi. Piemēram, noteikumos var būt paredzēts, ka sedz ceļojuma izmaiņu izdevumus, ja brīdī, kad tika iegādāts ceļojums un arī polise, epidēmija konkrētajā valstī nebija izsludināta un ceļotājs to nevarēja paredzēt. Lemjot par apdrošināšanas atlīdzības izmaksāšanu, apdrošinātājs visbiežāk ņem vērā cēloņsakarības faktoru. Piemēram, ar ceļotāju var atgadīties arī kāds negadījums, kas nav saistīts ar epidēmiju – slēpojot Alpos Itālijā, cilvēks lauž kāju vai pazaudē dokumentus, vai tiek atcelts reiss citu apstākļu dēļ. Šādos gadījumos polise darbosies, un cilvēks varēs saņemt atlīdzību”.

Reklāma
Reklāma


Kā riska apdrošināšana jāizvēlas „Ceļojuma izmaiņas”

„If Ceļojuma apdrošināšanas” produkta vadītājs Endijs Melecis
Jauns.lv pastāstīja: „Viss, protams, atkarīgs no tā vai klients ir iegādājies atbilstošu apdrošināšanas polisi. Ja klients iegādājies polisi, kurā ir iekļauts risks “Ceļojuma izmaiņas”, un pēc polises iegādes tiek atcelts kāds pasākums, kas bija ceļotāja galamērķis vai kādā reģionā, kas bija ceļotāja galamērķis, tiek liegta iebraukšana, tad „If ceļojumu apdrošināšanas” polise atlīdzinās zaudējumus par neatgūstamajiem izdevumiem. Visbiežāk šie zaudējumi ir saistīti ar izdevumiem par avio biļetēm, rezervētajām viesnīcām un tamlīdzīgi. 
Ceļojuma polise sedz radušos zaudējumus, kamēr klients atrodas ceļojumā ārvalstīs. Ja šāda karantīna tiktu noteikta ārvalstīs, piemēram, klientam nāktos papildus divas nedēļas pavadīt ārzemēs, tad „If” atlīdzinātu radušos zaudējumus par papildu uzturēšanos, kā arī izdevumus par transporta biļetēm, lai iegādātos jaunas biļetes nokļūšanai mājās. Šāda zaudējumu atlīdzība ir iespējama, ja klients ir apdrošinājis risku “Ceļojuma izmaiņas”. Protams, esam gatavi arī atlīdzināt arī izdevumus par ārstēšanos ārvalstīs, ja tādi cilvēkiem rastos.
„If Apdrošināšana” jau ir atlīdzinājusi zaudējumus, kas ir saistīti ar koronavīrusa radītajām sekām. Esam kādai mūsu klientei atlīdzinājuši avio biļešu un viesnīcas rezervācijas izmaksas par atceltu konferenci Taizemē. Šobrīd arī izskata līdzīgu četru cilvēku pieteikumu par izdevumu kompensāciju, kas radušies pirms dažām nedēļām Barselonā atceltās tehnoloģiju izstādes “Mobile World Congress 2020”dēļ”.

Apdrošināšanas firma „Seesam” informē: „„Seesam” klienti jau ir interesējušies par potenciālām situācijām, kad ieplānotais ceļojums uz Ķīnu, kādu citu Āzijas valsti un nu jau arī uz atsevišķām Eiropas valstīm, kur pēdējā laikā konstatēti ne tikai saslimšanas gadījumi ar koronavīrusu, bet arī pirmie nāves gadījumi, varētu tikt atcelts, baidoties tieši no inficēšanās ar koronavīrusu. Un mums jautā, vai tādā gadījumā būtu iespēja pieprasīt apdrošināšanas atlīdzību. Tāpat esam saņēmuši jautājumus arī par medicīniskās aprūpes izmaksu segšanu, ja apdrošinātā persona ceļojuma laikā, piemēram, inficējas ar koronavīrusu un tādā situācijā ir nepieciešama ārstēšanās ārzemēs.

Šajā gadījumā jāatgādina, ka ceļojumu apdrošināšanas līgumos tādas postošas masveida saslimšanas kā epidēmijas un pandēmijas parasti tiek norādītas pie izņēmumiem, kuri netiek apdrošināti.

Kompensācija par izdevumiem, kas saistīti ar medicīniskajiem pakalpojumiem, katrā ceļojumu apdrošināšanas gadījumā tiks vērtēta individuāli, ņemot vērā arī to, vai valstī, kurā konstatēts minētais vīruss, tiek segti izdevumi par saslimšanas ārstēšanu”.



Turpretim apdrošināšanas kompānija “Gjensidige Latvija” Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Kārlis Eberhards portālam Mammamuntetiem.lv pastāstīja, ka atlīdzinās zaudējumus klientiem, kas pieņems lēmumu nedoties ceļojumā uz vietām, kur fiksēto koronavīrusa gadījumu vai karantīnas dēļ neiesaka braukt Latvijas Republikas Ārlietu ministrija. Jāpievērš uzmanība, ka apdrošināšanai jābūt iegādātai pirms šāda ieteikuma publiskas paziņošanas. 

“Visiem, kuri  ir iegādājušies apdrošināšanu nenotikušajam ceļojumam, un pieņēmuši lēmumu atteikties no plāniem ceļot uz vietām, kurās pasludināta karantīna un Latvijas Ārlietu ministrija iesaka turp nebraukt, atlīdzināsim ceļojuma izdevumus, kā tas paredzēts nenotikuša ceļojuma apdrošināšanas noteikumos. Kaitējums tiks atlīdzināts tiem, kuri līgumus par nenotikuša ceļojuma apdrošināšanu ir noslēguši, pirms tika paziņotas rekomendācijas nebraukt uz attiecīgajām vietām. Šo apdrošināšanas aizsardzību varēs izmantot gan ceļojumu aģentūras, gan cilvēki, kas ceļojumus pirkuši individuāli. Šajā gadījumā personām, kam ir šī apdrošināšana pietiks apdrošināšanas sabiedrībai iesniegt dokumentus, ka tiem bija jābrauc uz vietu, uz kuru fiksēto koronavīrusa gadījumu vai karantīnas dēļ Latvijas Republikas Ārlietu ministrija iesaka nebraukt,” stāsta K. Eberhards.