Pieaug alimentu nemaksātāju skaits; iemesli – apvainojies uz sievu, nav naudas, principi

Strauji pieaug alimentu nemaksātāju skaits - janvāra beigās tādi bija vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku. Vairums no viņiem – vīrieši. Motivācija ir dažāda – kāds ir apvainojies uz sievu, turpretī kādam citam vienkārši nav naudas. Reizēm trūcīgām ģimenēm tikt pie uzturlīdzekļiem palīdz sociālie dienesti. Bet gadījumos, kad alimentus nemaksā ļaunprātīgi, policijā var ierosināt kriminālprocesu, ziņo Latvijas radio. 

Minimālais uzturlīdzekļu apjoms ir 107 līdz 129 eiro atkarībā no bērna vecuma.

FOTO: Shutterstock.com

Minimālais uzturlīdzekļu apjoms ir 107 līdz 129 eiro atkarībā no bērna vecuma.

Uzturlīdzekļus saviem apgādājamajiem nemaksā 41 625 personas. Viņu bērnus tikmēr uztur valsts - respektīvi, nodokļu maksātāji. Parādnieku motivācija ir dažāda. Daļa no nemaksātājiem ir mazturīgie, kam nav iespējas nodrošināt savas atvases. Bieži vien pastāvīgu darbu viņi nemeklē speciāli, lai nebūtu jāmaksā. Līdzīgs stāsts ir Aijai, kuras vārds šajā stāstā ir mainīts. Viņai ar bijušo vīru ir četri bērni. Agrāk gājis kā pa celmiem, jo abi mīlēja lietot alkoholu. Pārim arī nebija pastāvīgu ienākumu. Aija audzināja bērnus, bet vīrs strādāja pagaidu darbos. Attiecības sašķobījās, un sociālajā dienestā sievietei ieteica pieprasīt no vīra uzturlīdzekļus.

"Es jau viņam teicu, ka varam dzīvot kopā un mums būs vieglāk. Dzīve ritēja tālāk, un es viņam teicu, ka tālāk dokumentus nesniegšu. Viņš bija ļoti apvainojies par to, runāja par šķiršanos. Bet kopā mēs vēl dzīvojām. Dzīvojām tik ilgi, kamēr pienāca tas brīdis, kamēr mēs abi kritām. Bērnus atņēma," saka Aija. Aija ar vīru dzērumā nodedzināja māju. Kamēr pāris iekārtoja jaunu mitekli, bērnus viņiem atņēma. Pēc tam abi aprūpes tiesības atguva. Tad gan sieviete panāca, ka vīram jāmaksā bērniem alimenti. Viņš ģimeni pameta.
 

Tad, kad vīrietim nonāk šī informācija, ka ir jāatskaitās garantiju fondam, tad ir pretreakcija:  kāpēc tu to darīji? 



Aija stāsta, ka bijušais vīrs ir ļoti apvainojies par uzturlīdzekļu pieprasīšanu. Cerības, ka viņš kādreiz sāks maksāt, sievietei nav. Tagad Aija strādā par apkopēju un jau septiņus gadus saņem uzturlīdzekļus no valsts.

Ar gadījumiem, kad ģimenei trūkst līdzekļu, parasti strādā sociālais dienests. Kāda sociālā darbiniece, kura arī vēlējās palikt anonīma, dalījās ar savu pieredzi. Sākumā stāsts līdzīgs kā par Aiju, tomēr šajā gadījumā vīrietis apgalvoja, ka bērns nav viņa.

"Tad, kad vīrietim nonāk šī informācija, ka ir jāatskaitās garantiju fondam, tad ir pretreakcija:  kāpēc tu to darīji? Tas bērns nav mans. Nākošais solis, ir jānosaka paternitāte. Ja tas ir viņa bērns, DNS apstiprina, tad tiesa piespriež maksāt. Tajā situācijā bija pozitīvs rezultāts, jo tur jau apakšā bija vardarbība. Tur bija process uzsākts par netuvošanos sievietei, bet tas aizgāja pozitīvi," skaidro darbiniece.

Sociālā darbiniece līdz šim saskārusies tikai ar vīriešiem nemaksātājiem. Turklāt viņas pieredzē bieži uzturlīdzekļu nemaksāšana iet kopā ar vardarbību ģimenē.

Reklāma
Reklāma


Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne telefonintervijā Latvijas Radio stāstīja, ka alimentu nemaksātāju skaits šogad nedaudz pieaudzis, taču tas saistīts ar to, ka pieaugusi uzturlīdzekļos izmaksājamā summa. "Nevajag aizmirst to, ka mūsu parādam nav noilguma. Un agri vai vēlu, kad parādniekam kaut kas parādīsies - ienākumi, kustamā manta vai nekustamais  īpašums, uz to tiks vērsta piedziņa un attiecīgi parāds tiks segts," klāstīja Sparāne.

 

Visu sižetu var noklausīties portālā LSM.lv