Pēc atgriešanās no "Covid-19" valstīm vecākiem par bērnu piešķirs slimības lapu

Pēc atgriešanās no konkrētām vīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vecākiem par bērnu piešķirs divu nedēļu slimības lapu, informē Veselības ministrija.

 

Bērni higiēnai nereti nepievērš tik lielu uzmanību kā pieaugušie, tāpēc ir būtiski izvirzīt specifiskas rekomendācijas.

FOTO: Shutterstock.com

Bērni higiēnai nereti nepievērš tik lielu uzmanību kā pieaugušie, tāpēc ir būtiski izvirzīt specifiskas rekomendācijas.

Šīs valstis ir Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabali - uz šīm teritorijām ir attiecināti īpaši pasākumi. Tostarp, ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Savukārt bērniem rekomendēts divas nedēļas neapmeklēt izglītības iestādi.

Lai bērns varētu šo laiku pavadīt mājās, ārsts vecākam izrakstīs darbnespējas lapu, kuru apmaksā valsts, skaidroja Strapcāne. Turklāt viņa apliecināja, ka attiecīgās ārstniecības personas ir informētas par darbnespējas lapu izrakstīšanu šajos gadījumos.

Vienlaikus arī visām izglītības iestādēm ir nosūtītas rekomendācijas un gadījumā, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā ir bijis ceļojumā minētajos reģionos, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) rekomendē bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, savukārt vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar speciālistu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma.

Ja minētajā laika periodā neparādās akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi, tostarp, paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana, tad bērnam var atļaut apmeklēt izglītības iestādi ar ģimenes ārsta izziņu.

Turpretim, ja bērnam ir parādījušies minētie simptomi, SPKC mudina nekavējoties zvanīt 113 un informēt ārstniecības personu par simptomiem un ceļojumu uz skarto teritoriju.

Jau ziņots, ka patlaban Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar jauno koronavīrusu "Covid-19".

VM no 24.februāra par koronavīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus. 

Reklāma
Reklāma

Speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību uz minētajām koronavīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām, kā arī ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus un sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem, piemēram, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam un apgrūtinātai elpošanai, VM iesaka ierobežot kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties zvanīt 113 un informēt ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa "Covid-19" skartajām valstīm vai teritorijām. 

Latvijas SPKC pārstāvji arī informējuši, ka pirmdien Eiropas Komisijas Veselības drošības komiteja un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rīkotajā telefonkonferencē secināts, ka satiksmes ierobežojumi patlaban nav nosakāmi - tomēr visas aviosabiedrības ir informētas par attiecīgajiem pārbaudes mehānismiem.

Kopumā pasaulē no 2019.gada 31.decembra līdz 2020.gada 23.februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss "Covid-19". Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.