Izskatās, ka koronavīruss saudzē vienu cilvēku grupu - bērnus

Jaunais koronavīruss, kas ir nogalinājis vairāk cilvēku nekā 2003. gada SARS epidēmija, šķiet, ir salīdzinoši saudzīgs vienu noteiktu iedzīvotāju grupu, un tie ir bērni.

Jo vecāks ir saslimušais, jo lielāks ir risks saslims smagi vai pat letāli.

FOTO: Shutterstock.com

Jo vecāks ir saslimušais, jo lielāks ir risks saslims smagi vai pat letāli.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, līdz 20. februārim pasaulē bija apstiprināti vismaz 75 000 inficēšanās gadījumu. No tiem tikai nepilnos 100 gadījumos saslimšana bija atklāta bērniem. Lielākā daļa saslimušo ir cilvēki vecumā virs 40 gadiem.

Mediķi pieļauj iespēju, ka slimo arī bērni, vienkārši viņu saslimšana norit tik viegli, ka viņi nenokļūst slimnīcās vai pat netiek aizvesti pie pediatra, lai noskaidrotu, kas tieši šī ir par saslimšanu, raksta ziņu portāls www.cnbc.com. 

Lai arī vīruss vēl ir ļoti jauns un pētniekiem nav pilnvērtīgas informācijas par tā specifiskajām īpašībām un izplatīsanās ceļiem, profesionālajos medicīniskajos izdevumos parādās jau pirmie pētījumi. Medicīnas žurnāls "The Lancet" raksta, ka vidējais ar koronovīrusu saslimušā  vecums ir 55 gadi. Jo vecāks ir saslimušais, jo lielāks ir risks saslims smagi vai pat letāli," uzsver ārste Marija Van Kerkhove (Maria Van Kerkhove), PVO vadošā pētniece jauno slimību un zoonožu jautājumos. 

Hārvardas Sabiedrības veselības skolas epidemioloģijas profesors Marks Lipšičs tomēr aicina ārstus pievērst nopietnu uzmanību arī bērnu saslimšanas gadījumiem, jo, lai arī paši bērni no vīrusa, iespējams, necieš, viņi turpina izplatīti ārkārtīgi lipīgo vīrusu, un palielina citu cilvēku inficēšanās iespēju.  

Reklāma
Reklāma

Vēl viena grupa, par ko sabiedrības veselības amatpersonas uztraucas infekcijas slimības uzliesmojuma laikā, ir grūtnieces. Taču līdz šim nekas neliecina, ka sievietes stāvoklī cieš no smagām komplikācijām. Pētījumā, kas tika publicēts “The Lancet” tiek rakstīts par deviņām grūtniecēm no Vuhaņas pilsētas, kurām koronovīrusu atklāja grūtniecības trešajā trimestrī. Visas sievietes tika hospitalizētas un viņam veica ķeizargrieziena operācijas.  Neviena no sievietēm nesaslima ar smagu pneimoniju. Visas dzemdēja bērnus, kuriem nekonstatēja smagas saslimšanas izpausmes.