Pēc dzemdībām ļoti maz piena. Vai bērniņš ir badā?

Bieži vien ne tikai tās sievietes, kurām ir pirmais bērniņš, bet arī vairāk bērnu mammas ir satraukušās par to, ka uzreiz pēc dzemdībām piena ir ļoti maz. Bērniņš cenšās zīst, bet mammas krūtis ir tukšas. 

Pirmajā dienā bērna kuņģa tilpums ir ķirša lielumā, kas ir aptuveni pusotras tējkarotes.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmajā dienā bērna kuņģa tilpums ir ķirša lielumā, kas ir aptuveni pusotras tējkarotes.

Vecmāte un zīdīšanas konsultante Anete Baškevica stāsta par to, cik daudz piena ir jābūt, lai pabarotu bērniņu, un kādi ir iespējamie iemesli piena "neatnākšanai".
 

Pirmajās dienās pēc dzemdībām Tavās krūtīs būs pirmpiens – tā ir nedaudz, jo Tavs organisms pielāgojas jaunajai situācijai un piens vēl tikai veidojas. 

 

Arī jaundzimušajam pirmajās dienās tik daudz piena nemaz nav nepieciešams, galvenais ir pats zīdīšanas process. Pirmajā dienā bērna kuņģa tilpums ir ķirša lielumā, tāpēc nepieciešami vien 5-7 ml mammas piena, kas ir aptuveni pusotras tējkarotes. Trešajā dienā bērna kuņģa tilpums ir valrieksta lielumā, un viņam nepieciešams ap 22-27 ml mammas piena. Pēc nedēļas bērniņa kuņģa tilpums jau ir aprikozes lielumā, tāpēc nepieciešams 45-60 ml mammas piena. Pirmā mēneša beigās zīdaiņa kuņģa tilpums ir jau vistas olas lielumā, un mazulim ir nepieciešams jau krietni vairāk piena – ap 80-150 ml. 

 

Ja mamma jutīsies labi un būs par sevi pārliecināta, tad arī asinsritē pietiekamā daudzumā atbrīvosies oksitocīns un nebūs problēmu, lai piens izdalītos no krūts.

 

Pienu, kas izdalās uzreiz pēc dzemdībām, sauc par pirmpienu. Pirmpiena parasti ir maz, taču tas ir ļoti barojošs, satur daudz vitamīnu un aizsargfaktoru, kas veido bērna pirmo imunizāciju, veicina zarnu nobriešanu un mekonija izvadi. 

 

“Liela nozīme ir bērna barošanai pēc pieprasījuma – piedāvājuma principa, nevis ievērojot noteiktu zīdīšanas režīmu, jo piens krūtīs veidosies atbilstoši bērna izēstajam daudzumam. Jo biežāk un efektīvāk bērns zīž krūti, jo vairāk piena veidosies.”

 

Īstā mātes piena veidošanās parasti sākas 2. līdz 5. dienā pēc dzemdībām, kad krūtis piebriest, kļūst cietas, un tajās ir daudz piena. Ap 5. dienu vai nedaudz vēlāk var likties, ka krūtis kļuvušas tukšas, jo piena veidošanās stabilizējusies un krūtis ir mīkstākas. 

 

Īstā mātes piena veidošanās parasti sākas 2. līdz 5. dienā pēc dzemdībām, kad krūtis piebriest, kļūst cietas, un tajās ir daudz piena. Ap 5. dienu vai nedaudz vēlāk var likties, ka krūtis kļuvušas tukšas, jo piena veidošanās stabilizējusies un krūtis ir mīkstākas. Tas notiek tāpēc, ka krūtis, piena dziedzeri un apkārtējie audi sāk pierast pie piena pieplūduma. 

Reklāma
Reklāma

 

Šajā laikā piena veidošanos palīdzēs stabilizēt bieža bērniņa barošana un āda-āda kontakts. Taču jāielāgo, ka liela nozīme ir bērna barošanai pēc pieprasījuma – piedāvājuma principa, nevis ievērojot noteiktu zīdīšanas režīmu, jo piens krūtīs veidosies atbilstoši bērna izēstajam daudzumam. Jo biežāk un efektīvāk bērns zīž krūti, jo vairāk piena veidosies! Katru reizi, kad krūtis iztukšosies pēc zīdīšanas vai piena atslaukšanas ar pumpi, Tavas krūtis veidos arvien vairāk piena. Ja bērnu piebaro ar mākslīgā piena maisījumu, Tava krūts piena daudzums var mazināties, jo, krūtīm neiztukšojoties, Tavs organisms nesaņems signālu, ka piens jāturpina ražot. Jo biežāk un efektīvāk bērns zīž krūti, jo vairāk piena veidosies! 

 

 

Pienu, kas izdalās uzreiz pēc dzemdībām, sauc par pirmpienu. Pirmpiena parasti ir maz, taču tas ir ļoti barojošs, satur daudz vitamīnu un aizsargfaktoru, kas veido bērna pirmo imunizāciju, veicina zarnu nobriešanu un mekonija izvadi. 

 

Nepietiekama piena daudzuma iemesli:

Medicīnisks
Ļoti retos gadījumos sievietei tiešām ir kāds medicīnisks iemesls, kas ietekmē organisma spēju producēt pietiekami piena.
 
Sadzīvisks
Biežākie iemesli, kāpēc neveidojas pietiekami piena:
         - Bērnam tiek dots māneklītis vai parastais knupis, ko mazulis mutē satver citādi nekā mātes krūti, sekmējot nepareiza zīdīšanas satvēriena veidošanos. Māneklīša izmantošana zīšanas refleksa apmierināšanai var traucēt krūts zīdīšanu un piena uzņemšanu.  

         - Bērns tiek zīdīts pārāk īsu laiku un reti. 

         - Tiek agri pārtraukts bērnu zīdīt naktī.

 

Emocionāls
Medicīnisku problēmu dēļ piena trūkst retos gadījumos. Īstais iemesls lielākoties ir saistīts ar māmiņas emocionālo stāvokli un pašapziņas trūkumu. Rodas situācija, kad, pienam veidojoties atbilstošā daudzumā, tas tomēr no krūts neizdalās pietiekami, jo pietrūkst tā dēvētā “mīlestības hormona” jeb oksitocīna. Šinī gadījumā būs spēkā apgalvojums, ka krūts piens “veidojas galvā”, tāpat kā mūsu emocijas, pārdzīvojumi, drošības un pašpārliecinātības sajūta.