40 stila ieteikumi tiem, kuriem pāri 40

Aktuāli modes un stila ieteikumi, kā izvēlēties piemērotāko apģērbu, ko ierobežot, no kā pat pilnībā atteikties, lai izskatītos vēl satriecošāk, pārliecinošāk un justos tik ērti kā vēl nekad. Noderīgi padomi tiem, kuriem mazliet pāri 40.
Lai arī 40 ir tikai skaitlis, ņem vērā šos stila ieteikumus

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī "40" ir tikai skaitlis, ņem vērā šos stila ieteikumus

Apaļas jubilejas nereti izraisa mazliet sentimenta, pārdomas, arī vēlmi šo faktu ignorēt un neatzīt, taču šis ir īstais laiks, lai sajustos visbrīvāk, vispārliecinošāk un visērtāk savā būtībā.

 

Pareizās attieksmes tendence ir aktuāla jebkurā vecumā, bet jo īpaši piemērota un attiecināma uz nobriedušām, modernām pieredzējušām personībām.

"Lielākā daļa sieviešu un vīriešu, mirklī, kad tiek sasniegts šis brīnišķīgais, stabilais skaitlis, ir savas pārliecības pilnbriedā – viņas zina, kas viņas ir un ko spēj. Netiek vairs meklētas atbildes vai padomi pie apkārtējiem dažādām dzīves situācijām, kā arī nav vairs tik būtiski sekot līdz straujo modes aktualitāšu mainībām un sociālo mediju uzspiestiem dzīvesstila trendiem," izsakās modes psiholoģe Davna Karena (Dawnn Karen) vietnē bestlifeonline.com.

 

40 iedvesmojoši stila un modes padomi, kurus izmantot pavasara skapja tīrīšanas un koptēla atsvaidzināšanas rituālos:


1. Lētas garderobes pamatlietas

Apakškrekls, apakškleita un zeķubikses ir pamats, uz kura balstās sievietes apģērba bāze. Ieteikums ir neiegādāties liela daudzuma lētus izstrādājumus, bet investēt ilgtermiņa produktos, kuri garantē kvalitāti.

Kvalitatīvas zeķubikses un apakšveļa ir viens no sievietes garderobes pamata stūrakmeņiem jebkurā vecumā. Jo labāks audums, jo ilgāk tas izskatīsies kā jauns, kā arī nezaudēs formu un piegulumu, laikam ejot.
 

Lasi arī: Kā mēs novecojam. Novecošanās tipi 


2. Izmēram neatbilstoša apakšveļa

Gadiem ejot, mainās ne tikai dzīves uztvere, bet arī ķermenis. Ideālais krūšturis gadu laikā ne tikai spēj zaudēt formu un pievilcīgo vizuālo izskatu, bet arī vairs nešķiet krūšu izmēram atbilstošs. Izmēģiniet jaunas formas un siluetus, lai atrastu sava ķermeņa īpatnībām ideālo variantu. Jo slaidāks kopskats, jo labāks efekts. Atcerieties, ka vienmēr aktuāli bija, ir un būs izcelt skaisto un notušēt nepilnības. Nežēlojiet līdzekļus kvalitatīvas koriģējošās veļas – apakšsvārku, korsešu, bodiju u.c. – iegādei.
 

Lasi arī: 8 iemesli, kāpēc izskatāmies jaunāki nekā mūsu vecāki tajos pašos gados 
 

3. Logomānija

Pēdējais, ko pieaudzis cilvēks var dzīvē vēlēties, ir – tikt asociētam ar kādu no pusaudžu aktualitāšu un sociālo mediju kultiem. Šo antiefektu var panākt, ja apzināti pārdosiet sevi kā bezmaksas staigājošu reklāmas stendu, vēl piemaksājot kādam pazīstamam pasaules zīmolam. 

Lietderīgāk ir izvēlēties apģērbu pēc silueta, šuvuma un piemērotības, nevis pēc skaļiem liela daudzuma zīmolu uzrakstiem uz tā.

 

4. Pārāk atkailinošs apģērbs

Ja ir kas izceļams, tas nekādā gadījumā nav jāslēpj. Atcerieties par gaumīgu izvēli – neatkailiniet vairākas ķermeņa zonas vienlaikus. Izvēlieties vienu un ar apģērba palīdzību izceliet to – dekoltē, pleci vai kājas, izvēle paliek jūsu ziņā un komforta līmenī, bet centieties ievērot pieklājības robežas.


5. Sieta, tīkliņveida vai pārāk caurspīdīgs apģērbs

Ne tikai dziļi izgriezumi asociējas ar atkailināšanos – sieta un citu caurspīdīgu audumu izvēle apģērbā spēj radīt identisku efektu. Tik vien kā ilūzija, ka ķermenis ir nosegts.  Izvēlieties tendencēm atbilstošas tērpa daļas. Iekļaujiet garderobē apģērbus, kuriem caurspīdīga ir konkrēta zona vai daļa – piedurkne, dekoltē, kakla līnija –, nevis viss komplekts.


6. Sejai neatbilstošas formas brilles

Ne vienmēr dārgs nozīmē pareizs. Izvēlieties savas sejas formai un tās īpatnībām glaimojošus briļļu rāmjus, kā arī, protams, atbilstošu optiku. Nav labs tonis lieku reizi raukt pieri vai sasprindzināt savas acis, lai saskatītu, ko nespējat labi saskatīt, savas nepareizās izvēles nopelnu pēc.


7. Atlocītas džinsu apakšmalas

Beidzot iegādāti ideālie auguma aprisēm atbilstoši džinsi, bet tie ir mazliet par garu - nekādā gadījumā netlociet apakšmalas uz augšu. Tas neizskatīsies glīti, toties mazliet neveikli gan.​ Aiznesiet tās pie šuvējas, lai profesionāļa pieskāriens bikšu staras pieskaņotu individuāli jums – attiecīgi jūsu kāju garumam.


8. Nolietota, nodilusi soma

Veiksmīgu, gaumīgu apģērba izvēli acumirklī sabojās nodilusi, savu laiku nokalpojusi soma. Visiem ir zināms, cik ļoti grūti ir atteikties no sava iemīļotā, ilgadīgā un uzticamā aksesuāra.

Silts ieteikums – aiznesiet somu uz darbnīcu, atsvaidziniet to un salabojiet. Vai investējiet jaunā – klasiskas formas, neitrālas krāsas bez liekām detaļām un furnitūras. Šādu somu varēsiet izmantot vairākus gadus un visās sezonās, kā arī komplektēt to ar dažādiem apģērbiem.
 

9. Žetonu vakara gredzeni

Vidusskola izlaidums jau vismaz divdesmit gadus senā pagātnē. Žetonu vakara gredzens – atmiņu un skolas laika draudzības simbols, bet šobrīd būtu pēdējais brīdis šādu aksesuāru turēt kā lielisku relikviju skaistam laikam. Atstājiet to blakus fotogrāfiju albumiem un citām mīļām lietām, nevis joprojām nēsājiet uz pirkstiem.


10. Sporta fanu krekli

Mīļākā sporta veida komandas sacensību diena, sacensības klātienē vai tiešraides vērošana publiska vietā vai mājās ir vienīgie izņēmumi, kad ir pieļaujams ietērpties sporta fanam domātā komandas kreklā. Nelietojiet to kā ikdienas apģērbu vai darba formu, tas neatstās cerēto iespaidu.
 

11. Nepiemēroti augstpapēžu apavi

Satikšanās ar draudzenēm, romantiski randiņi un atpūtas vietu apmeklēšana nedrīkst apsīkt nevienā vecumā, bet, visticamāk, ir laiks atmest vēlmi tērpties ļoti augstos papēžu zābakos vai kurpēs, ja īsti neprotat veikli tādās pārvietoties. 


12. Kurpes ar lipekļu aizdari

Ja attaisnojums un fakts šādai aizdarei ir ērtums un ātrums, izvēlieties apavus vai modernos sporta apavus, kuriem nav aizdares vai kuri veidoti uz staipīgas, gumijotas bāzes materiāla.
 

13. Bikses vai svārki ar gumiju viduklī

Elastīga vidukļa daļa jeb gumijas aizdare darba vai izejamā apģērbā nav pieļaujama ne biksēs, ne svārkos. Šāds risinājums ir piemērots un vēlams gan sporta apģērbos, gan brīvā laika komplektos, gan nakts tērpos.
 

14. Džinsi ar lieliem caurumiem, plēsumiem ceļu zonās

Tonēti džinsi, balināti, izdiluši un ar lieliem caurumiem ceļgalos, sēžamvietā vai kur citur asociējas ar nenobriedušu, dumpiniecisku personu. Izvairieties no šāda tipa bikšu silueta, izvēlieties klasiska auduma izstrādājumus, bez liekiem dekoriem un sezonālu tendenču elementiem.


15. Ļoti spilgtas krāsas

Krāsas ir atsvaidzinošas, dzīvespriecīgas un jauneklīgas. Nekādā gadījumā nevajag izvairīties no spilgtu krāsu apģērbiem, ieteicams izmantot koša toņa tērpa detaļu vai izstrādājumu, bet nekādā gadījumā nepārcenties, ietērpjoties no galvas līdz kājām vienā, spilgtā tonī. 
 

16. Pārāk liels, maisveida apģērbs

Pretēji nepiemērota izmēra apģērbam, piegulošs, izmēram atbilstošs, profesionāli pielāgots vai pēc individuāla pasūtījuma veidots apģērbs izskatās novērtējami labāk, elegantāk un pārliecinošāk. Veikalā iegādāts un augumam pielāgots apģērbs radīs iespaidu, ka tas ir pašūts pēc pasūtījuma un radīts tieši jums – gadījumā, ja materiālā situācija neatļauj šūt personalizētus, augstas kvalitātes tērpa komplektus.
 

17. Bikses ar pazeminātu jostasvietu

Bez šaubām, pirms desmit vai piecpadsmit gadiem bikses ar pazeminātu jostasvietu bija nesaprotamākā bikšu silueta aktualitāte. Ne īsti augumam glaimojošs, ne vizuāli patīkams, ne arī praktisks. Daudz ieteicamāk būtu izvēlēties bikses ar paaugstinātu jostas vietu, tā vizuāli pagarinot gan kājas, gan izceļot vidukli un slaidinot augumu.


18. "Ugg" stila kažokādas zābaki

Šie ērtie, siltie apavi var būt lieliska izvēle pie mājas tērpa. Bet noteikti ne ārpus tās. Šie apavi nekad īsti neglaimo koptēlam, kā arī neizskatās ikdienai piemēroti un neraisa nopietnības asociācijas. Cik vien iespējams, izvairieties šos apavus vilkt publiskās vietās.


19. Zābaki garumā pāri celim

Tendence ir ļoti aktuāla starp slavenībām un influenceriem, bet diemžēl šie zābaki vizuāli sadala ķermeni divās daļās, piedod neglaimojošu skatu. Ieteicams izvēlēties tendencēm atbilstošus zābakus uz zema , vidēja papēža vai bez papēža, kuru stulmu garums ir nedaudz virs ceļa, ceļu līmenī vai mazliet zem tā.

Lasi arī: Kā valkāt garus zābakus, lai tie neizskatītos pārāk pikanti 

 
20. Ļoti īsi, flisēm klāti skolnieču tipa svārki

Reklāma
Reklāma

Vidusskolas laikā populārais svārku garums un forma drīz vien nāks atpakaļ modē. Bet krietni garākā versijā, veidotā no mūsdienīgiem audumiem. Savus īstos, laika zoba paburzītos, skola gadu vēstures apvītos svārkus ieteicams atstāt skapī, atdot mantojumā vai labdarībai. Nav ieteicams tos vilkt ar nodomu pieskaņoties sezonas jaunajai tendencei.


21. Fliteriem klāti audumi un to aplikācijas uz apģērba

Nav svarīgi, vai fliteri ir tikai kā dekors – aplikācija kreklam, somai vai visam komplektam. Izvēlieties ikdienai audumus, kuri nav tik uzmanību piesaistoši, vietai un laikam neatbilstoši. Neiestrēgstiet jaunības dienu ballīšu un saviesīgo pasākumu atmiņās, lai atmiņā klejojošie, bezrūpīgie silueti paliek vēsturē un tematiskiem, izejamiem vakariem vai īpaši svinīgiem dzīves brīžiem. 


22. Bižutērija, kristāli un stikla pērlītes

Lēta bižutērija, apjomīgas, spīdīgas vai stikla pērlītēm izšūtas rokassprādzes un auskari - esiet piesardzīgi ar tērpu papildinājumu izvēles apjomu un piemērotību konkrētam pielietojumam. Ieguldiet  līdzekļus dārgmetālu izstrādājumos un elegantās rotaslietas, tā veidojot daudz izsmalcinātāku koptēlu un siluetu.


23. Nesaskaņotas zeķes

Kaut ne ne vienmēr tās ir citiem redzamas, turklāt pastāv ielu modes stili, kas pieļauj zeķu pāra nesaskaņošanu, tomēr ieteikums ir tās izvēlēties klasiski – no viena pāra. Dažādas zeķes norāda uz cilvēka nevīžību, neorganizētību, skopumu vai arī pārlieku steidzīgo dabu.
 

24. Lēti pulksteņi vai zīmolu replikas

Lēts pulkstenis ne vienmēr nozīmē, ka tas kalpos maz, bet noteikti ir signāls, ka augstu kvalitāti varat negaidīt. Zaļi iekrāsota rokas locītavas zona, detaļu neparedzēta izkrišana, pareiza laika nerādīšana ir tikai daži no iespējamiem scenārijiem.  Par lētu naudu cerēt iegādāties oriģinālu vai luksusa cenas preci ir vairāk nekā naivi un vientiesīgi, īpaši jau nobriedušā vecumā.

 

Esiet apdomīgi un nepapildiniet savu garderobi ar apšaubāmas izcelsmes, slavenu zīmolu replikām. 

 

Ja nevarat atļauties dārgus, zīmola laikrāžus, ir pieejams pietiekami plašs gan vidējas cenas, gan zemas cenas kvalitatīvu pulksteņu sortiments.
 

25.  Īsas, kaklam pārāk ciešas kaklarotas 

Pārāk pieguloša, kakla daļā iespiesta rota pievērš pastiprinātu uzmanību zonai, kura visvairāk koncentrē pirmās novecošanās pazīmes. Bez vajadzības pārlieku nenoslogojiet kakla trauslo ādu ar mēģinājumiem sekot modei un tendencēm, kuras domātas lielākoties jauniešu auditorijai. 


26. Nepiemērots parfīms

Gadiem ritot, ar statusa nomaiņu un karjeras izaugsmi mainās arī gaume uz smaržu un tualetes ūdeņu izvēli. Jaunībai vairāk raksturīgi svaigi, gaisīgi, saldi un ne tik noturīgi aromāti, turpretim nobriedušākām personībām – piezemētāki, klasiskāki un stabilitātes sajūtu izraisoši, noturīgi atpazīstamu zīmolu parfīmi. 


27. Lūpu spīdums

Lipīgs, lūpu kontūrām pārplūdis, spīdīgs krāsojums, papildināts ar gliteriem, spīdumiem... Lūpu spīdums noteikti iederas tikai un vienīgi mazu meiteņu un jauniešu kosmētikas maciņos. Izvēlieties kvalitatīvas aktuāla toņa lūpukrāsas, kontūras nostipriniet ar lūpu zīmuli. Ieteikums – akli nesekojiet līdzi aktuālajām krāsu tendencēm, bet atrodiet sev piemēroto toni, ar kura palīdzību atsvaidzināt ādas krāsu vai izcelt acu, matu toņa daudzās nokrāsas.

 

28. Par daudz iedeguma efekta uz sejas

Ir patīkami, ja āda ir iedegusi, kā tikko atpakaļ darbā no brīvdienu ceļojuma. Taču jāatceras, ka attiecībā uz iedeguma efekta kosmētiku – mazāk ir vairāk. Nepārspīlējiet ar mākslīgā iedeguma efektu uz sejas – izmantojiet bronzeri minimāli vai atjauciet ar vaigu sārtumu, gaišu birstošo pūderi.
 

29.  Instagram aktuālie make up trendi

Ļoti biezas, izpūrušas uzacis, iespaidīgas mākslīgās skropstas, drosmīgi acu ēņu toņi – lieliski trendi, kuri manāmi sociālo tīklu vietnēs. Taču lielākoties tie domāti jauniešu auditorijai.  Nobriedušām sievietēm ieteicams pieturēties pie klasiska grima klājumiem, bez pārspīlējumiem.
 

30. Ļoti gari, pārāk spilgtas krāsas nagi

Rokas ir pirmās, kuras nodod patieso vecumu, tās jākopj laikus un jāievēro, ka pārdroši gari nagi, spilgtas krāsas, vizuāli piesaista par daudz liekas uzmanības un dažbrīd spēj izskatīties komiski.  Ja izvēle sniedzas uz aktuāliem spilgtiem, sezonas topa krāsu toņiem, izvēlieties īsu un dabīgas formas nagu dizainu, nevis spicus, ārkārtīgi garus, daudzkrāsainus, kā arī vēl papildus dekorētus ar dažādiem spīdumiem, kristāliem utt.
 

 

 
 

 

 
 

31.  Pārāk šaurs apģērbs

Kam negadās mazliet pieņemties svarā, īpaši pēc lieliem svētkiem, sporta nodarbību izlaišanas vai vienkārši gastronomisku brīvdienu dēļ. Ieteicams sekot līdzi apģērba izmēram un nepieļaut, ka ilgstoši nepamanāt vai neatzīstat, ka iemīļotais apģērbs kļuvis mazliet par šauru. Arī iepērkoties – nepērciet iepatikušos apģērbu ar domu, ka vilksiet to, kad notievēsiet. Visticamākais rezultāts ir tik vien kā lieki iztērēti līdzekļi. Ir apšaubāmi, ka šāda nolūka iegādāts, skaists, izmērā par mazu apģērbs būs īstā motivācija, lai manītu dzīvesveidu un ēšanas paradumus.
 

32. Mazās gurnu somiņas

Pirms vairāk nekā desmit gadiem šādas somas izvēle tika asociēta ar tūrisma atpūtas braucieniem, senioriem un netika uztverta kā ikdienai piemērota soma. Laiki mainās un modes tendences ir neprognozējamas. Šobrīd joprojām šāda veida somas ir viena no aktuālākajām modes tendencēm, īpaši jauniešu vidū – ērti, parocīgi, jauneklīgi, bet vai visiem piemēroti?
 

33. Bērnišķīgi, nepiemēroti seni matu aksesuāri

Pēc matu sakārtojuma un izmantotiem frizūras aksesuāriem ir iespējams pateikt, kura aptuveni gada tendences tās bijušas, ja aplūko fotogrāfijas albumos. Lai gan daudzi no senākiem matu aksesuāru trendiem ir ar noslieci uz augšāmcelšanos jaunā, mūsdienīgā izpildījumā, nav vēlams garderobē izmantot autentiskas, saglabātas jaunības dienu matu gumijas vai matu sprādzes. Labāk paturiet tās siltā atmiņā, nevis izmantojiet kā aksesuāru mūsdienīgam, modernam koptēlam.
 

34. Nevīžīga frizūra, nekopti mati

Nekas vairāk nespēj sabojāt labu tērpa izvēli un koptēlu kā nepiemērota frizūra un visvairāk – nekopti mati. Ne velti pastāv apgalvojums, ka mati ir sievietes krāšņākā rota. Arī laikā, kad, iespējams, parādījušies pirmie sirmie mati. Nekādā gadījumā neļaujiet šīm nenovēršamajām pārmaiņām ietekmēt pārliecību un sievišķību. Ja ir vēlme, nokrāsojiet sirmos matus, bet turpmāk sekojiet, lai matu saknes neataugtu nepiedodami garas – šāds frizūras izskats piedod nevīžīguma un nesakoptības sajūtu.
 

35. Caurumiem klāts, novalkāts apģērbs

Jā, šobrīd vēl mazliet aktuāla, pirms pāris gadiem ļoti populāra tendence – apģērbs, kas speciāli veidots, it kā būtu novalkāts, caurumains un visādi citādi nepievilcīgs. Šāda aktualitāte nav sinonīms patiesi novalkātam, izstaipītam, izbalējušam apģērbam, kuru īstā vieta būtu atkritumu konteinerā vai audumu pārstādes cehā. Sekojiet līdzi, cik savēlies, nodilis ir jūsu iemīļotais apģērbs, apskatiet vīles, ja atrodiet kādu caurumu, izdilumu, mēģiniet to salabot vai pāršūt – nepieļaujiet nokalpojuša apģērba iekļaušanu savā garderobē.


36. Kleitas un žaketes no vienāda auduma

Neiekrītiet garlaicīgas izvēles ofisa apģērbu gūstā. Izvairieties no viena auduma kleitu un žakešu komplektiem. Atsvaidziniet ierasto, lietišķo tēlu ar vienāda auduma žaketi un svārkiem, kurus papildiniet ar rakstainu vai krāsainu blūzi, bītleni vai pat eleganta piegriezuma kreklu. 


37. Nekvalitatīvas, ātrās modes tendenču preces

Ir saprotams, ka atlaižu laikā neiepirkt kaudzi ar jaunu apģērbu ir samērā grūti. Tomēr, esot jau nobriedušā vecumā, ir jau jāprot sevi ierobežot. Paliekot vecākam, ir tikai prātīgi izvēlēties apģērbu, kurš kalpos ilgi un ir kvalitatīvs, nevis dot priekšroku masu produkcijas piedāvājumam, kurā noteicošais ir lēta cena.
 

38. Legingi kā alternatīva biksēm

Legingi kā bikšu alternatīva nav līdz galam atbalstāma nevienā vecumā. Izmantot vienus un tos pašus legingus gan sporta zālē, gan iepērkoties, gan saviesīgas iziešanas laikā ir ērti un it kā gana praktiski, bet tajā pašā laikā slinki, garlaicīgi un nehigēniski. Ja nav iespējams iztikt bez šī sporta bikšu atzara, iegādājieties vairākus, dažādas krāsas, auduma un furnitūras, lai neradītu liekus jautājumus par higiēnas normām.

 

39. Mikro peldkostīmi un neko nenosedzoši bikini

Nemanot pienāk laiks, kad ir jāatmet vēlme pēc ķermeņa atkailināšanas, izvēloties sīkus bikini un mikro peldkostīmus, lai arī cik ideālā formā tavs augums būtu. Kad mazliet pāri 40, svarīgāks ir attiecīgu ķermeņa daļu atbalsts, gaume un ne tik daudz kailuma. Ieteicams iegādāties modernu peldkostīmu, kas pasvītro induvidualitāti un stilu, kā arī notušē ķermeņa nepilnības.


40. Viss cits skapī, kas neliek justies ērti un labi

Pēc 40 gadu sasniegšanas ir sevi jāpazīst pietiekoši labi, lai būtu stingra izpratne par to, kas piestāv un no kā labāk būtu jāizvairās. Kurā brīdī iederas spilgtāks, košāks tērps un kad labāk ieturēt konservatīvāku ģērbšanās manieri. Laba gaume un stils rodas ar pieredzi, personīgiem eksperimentiem un zināšanu integrēšanu ikdienas tēla veidošanā.

No portāla Jauns.lv

Saistītie raksti