Silikona uzmavas kaķa nagiem: plusi un mīnusi

Ko tikai dara kaķu saimnieki, lai samazinātu kaķa dabisko tieksmi asināt nagus! Zooveikalos nu piedāvā īpašas krāsainas silikona uzmavas kaķa nagiem, kas liedz skrāpēt mēbeles un tapetes. Saimnieku un veterināro ārstu atsauksmes ir pretrunīgas. Vieni tās uzskata par humānu un nekaitīgu veidu, kas atrisina skrāpējumu problēmu, otri – par necieņu pret dzīvnieka dabiskajiem instinktiem, trešie – par stilīgu rotājumu.

 

Silikona uzmavas - nepatīkami kaķim, bet ērti saimniekam

FOTO: Shutterstock.com

Silikona uzmavas - nepatīkami kaķim, bet ērti saimniekam

Vai un kā izvēlēties uzmavas?
Pateicoties uzmavām, kaķu ieradums asināt nagus vairs neapgrūtina saimniekus, turklāt dzīvniekam ir vieglāk iedot zāles vai to nomazgāt, neriskējot tikt saskrāpētam.

Uzmavas ir mīksti silikona vāciņi, kurus ar speciālu līmi piestiprina nagiem. To izdarīt ir viegli – uzmavu akurāti piepilda ar līmi un uzmauc nagam. Līme ātri nožūst, procedūra nav sāpīga un netraumē dzīvnieku. Iespējams, pirmajās dienās kaķis būs dusmīgs un mēģinās nograuzt silikona uzmavas, taču tas ātri pāriet. Pat ja kaķim izdodas noplēst dažas uzmavas, tās ir viegli atjaunot. Silikona uzmavas der visu šķirņu, kā arī bezšķirnes kaķiem, un nav noteikts, no kāda vecuma tās lietot.


Taču, pirms iegādāties spilgtos nadziņus, der saprast, vai tie tiešām ir nepieciešami.


Veterinārārsti neiesaka līmēt uzmavas:

  • kaķēniem līdz 6 mēnešu vecumam, jo to nadziņi vēl ir mīksti un spēļu laikā paši notrinas;
  • senioriem, kuri vecuma dēļ jau zaudējuši interesi par tapetēm un mēbelēm un vairs neko neskrāpē;
  • kaķiem, kas iet ārā, nevis uzturas tikai telpās.


Pirms uzmavu līmēšanas kaķim nedaudz jāapgriež nagi, lai mīkstie vāciņi labāk pieguļ. Katrā uzmavu iepakojumā parasti ir līme un sīka instrukcija, kā tās uzlīmēt. Ja rodas grūtības, piemēram, kaķis ir agresīvs vai viegli uzbudināms, labāk ļaut to darīt speciālistam. Aptuveni reizi divos mēnešos kaķim atjaunojas naga virsējais raga slānis, kurš pats atkrīt kopā ar silikona uzmavu. Kad tas notiek, kaķim var vienkārši atjaunot manikīru un uzlīmēt jaunu nadziņu. Daži kaķu saimnieki izmanto uzmavas pat vairākus gadus. Ja mājās ir mazi bērni, labāk izmantot uzmavas spilgtās krāsās, jo bērni parasti mēģina visu pagaršot, tāpēc, kad uzmavas nokrīt, tās viegli ieraudzīt un izmest.

Iegādājoties uzmavas, jāņem vērā to izmēri, tāpēc pirms došanās uz zooveikalu jānosver savs kaķis. No 1,5 līdz 4 kg smagam minkam ir piemērots S izmērs, 4–6 kg smagam – M, smagākam par 6 kg – L.


Ko par to saka veterinārārsti?
Tomēr veterinārārstu atsauksmes par silikona nagiem nav pozitīvas. Jebkuram, pat līdzsvarota rakstura dzīvniekam uzmavu līmēšana rada stresu. Kaķim ir jāasina nagi, to paredzējusi daba; kā atspoguļojas instinkta aizliegšana kaķa psihē, var tikai iedomāties. Kaķi neadaptējas jaunajās sajūtās, tie vienkārši samierinās. Skrāpēt mēbeles vairs nesanāk, kā tagad izklaidēties?

Reklāma
Reklāma


Pēc uzmavu uzlikšanas kaķis ilgu laiku izjūt taktilu diskomfortu: tagad dzīvnieks vairs nevar augstu lēkt, pilnvērtīgi sajust ar ķepām virsmu, pa kuru pārvietojas… Kaķiem, kas dzīvo mājās, bet iet arī ārā, uzmavas ir kategoriski aizliegtas, piemēram, ja kaķim ātri jāaizmūk no suņa vai jāuzrāpjas kokā, tas vairs nebūs iespējams! Arī sevi aizsargāt ar asajiem nagiem dzīvnieks nespēs.

Daži saimnieki saviem kaķiem veic nagu likvidēšanas operāciju: ja jāizvēlas starp to un silikona uzmavām, pēdējās daudz mazāk traumēs dzīvnieku. Citi baidās, ka zem uzmavām kaķiem niezēs nagi. Tas nav tā, jo pārragojies epitēlijs, kas ir nagi, niezēt nevar, jo nagi zem gela vai akrila pārklājuma sievietēm taču neniez. Arī uzmavas noņemšanas procedūra kaķiem nav sāpīga, jo tās parasti nokrīt kopā ar ataugušo naga kārtu. Nav jāuztraucas arī par kaķa gaitu – ja arī pirmajā brīdī dzīvnieks dīvaini soļos, augstu ceļot kājas, tas ātri pāries.

Arī uztraukumam par to, ka kaķis nevarēs ievilkt nagus, nav pamata, pareizi uzlīmētas uzmavas nav šķērslis šim ieradumam. Bieži jautā, kas būs, ja kaķis nograuzīs un norīs uzmavu. Nekas, jo gludā uzmava, kas izgatavota no netoksiska silikona, izceļosies pa barošanas traktu, neradot sekas. Tomēr uzmavas drīkst lietot tikai veselam dzīvniekam, kuram uz ķepām nav sēnīšu vai infekcijas slimības.

Ja starp pirkstiem vai uz spilventiņiem ir ievainojumi, no uzmavām jāatsakās. Tā kā starp uzmavu un spilventiņu var krāties dažādi mikroorganismi un sēnītes, nepieciešams regulāri apskatīt kaķa nagus, lai laikus novērstu saslimšanu. Ja līmēšanas procedūras laikā līme nokļūs uz ādas, nagi ataugot stieps to līdzi, un mikrotraumas, kas radīsies, būs ne tikai sāpīgas, bet var arī būt inficētas. Turklāt kaķim var būt arī individuāla nepanesamība vai alerģija pret līmi.


Avots: Jauns.lv,  žurnāls  "100 labi padomi"