Rota vīruss. Pazīmes un ārstēšana

Rota vīrusu infekcija ir viena no visbiežākajām zarnu infekcijām, bet ne biežākā. Par šo vīrusu tik daudz dzirdēts, jo rota vīrusu infekcijas diagnostika Latvijā ir viegli pieejama un plaši lietojama. Rota vīrusa pazīmes ir caureja, sāpes vēdera augšējā daļā, dedzinoša sajūta kuņģa apvidū, rūgtuma sajūta mutē, slikta dūša, paaugstināta temperatūra, nespēks un svīšana. 

Slimnieks vai vīrusu nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, piesārņo ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus.

FOTO: Shutterstock.com

Slimnieks vai vīrusu nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, piesārņo ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus.

Biežākā komplikācija ir dehidratācija, kuras dēļ var būt ģīboņi un saasināties sirds asinsvadu slimības. Kā zināms, rota vīrusu infekcijai nav specifiskas ārstēšanas. Slimības gadījumā nepieciešama papildu šķidruma uzņemšana, lai novērstu organisma atūdeņošanos un veicinātu atveseļošanos.

 

  • Rota vīruss izplatās fekāli orālā, kā arī gaisa pilienu ceļā, ja netiek ievērota personīgā higiēna, kā arī saskarsmē ar citiem cilvēkiem un sadzīves priekšmetiem. 
  • Slimnieks vai vīrusu nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, piesārņo ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus. 
  • Bērniem caurejas gadījumā rota vīrusam atrodoties fēcēs, tas var tikt pārnests, saskaroties ar tām. 
  • Vīruss var tikt pārnests arī tiešā kontakta ceļā, piemēram, saskaroties ar kādu, kurš nav nomazgājis rokas pēc autiņbiksīšu mainīšanas.

 

Pašā saslimšanas sākumā var šķist, ka tā ir vienkārša saaukstēšanās. Var parādīties iesnas un sāpošs kakls. Kad pievienojas augsta temperatūra (tā var sasniegt 38 ºC atzīmi un augstāk), var šķist, ka sākusies gripa. Vēlākie simptomi ir nepatīkama sajūtu vēdera augšējā daļā, vemšana, bieža vēdera izeja. Tā ir ūdeņaina bez gļotām un asinīm, bet ar izteiktu smaku. Novērojamas galvassāpes, vājums un slikta apetīte. Bērniem ar rota vīrusa infekciju caureja parasti ilgst 3-7 dienas, bet atsevišķos gadījumos, tā var ieilgt līdz pat divām nedēļām.

Pārslimojot rota vīrusu vairākas reizes, veidojas imunitāte, pieaugušie ar to saslimst retāk un vieglāk, nekā bērni, tāpēc bieži vien nemaz netiek konstatēta.

 

Reklāma
Reklāma

Vīrusa ārstēšana

Vīrusa ārstēšanas pamatprincips ir rehidratācija, t.i., cilvēkam ir jāatgūst organisma zaudētais šķidrums. Svarīgi ir nepakļaut šai infekcijai apkārtējos. Rotavīruss var izdzīvot uz sausām, neapstrādātām virsmām no 6 līdz 60 dienām. Līdz ar to svarīga ir regulāra roku mazgāšana, kā arī atcerēties, ka sasirgušais citiem vēl ir infekciozs dažas dienas pēc simptomu izzušanas. Īpaši svarīgi ir uzmanīties, strādājot slēgtos kolektīvos un pārtikas apritē. 

 

Pārslimojot rota vīrusu vairākas reizes, veidojas imunitāte, pieaugušie ar to saslimst retāk un vieglāk, nekā bērni, tāpēc bieži vien nemaz netiek konstatēta. Pēc rotavīrusa izslimošanas īpaši atveseļojoši pasākumi nav nepieciešami — zaudējumus organisms pats ļoti labi spēj kompensēt ar sabalansētu un veselīgu ikdienas uzturu. Ne tikai pēc atveseļošanās, bet arī ikdienā ieteicams uzturā lietot skābpiena produktus. Tie satur antioksidantus un organismam nepieciešamās olbaltumvielas, kā arī kalciju. Imūnsistēmu stiprināšanai palīdz dabīgie antioksidanti. Jāēd graudaugi, rieksti un jālieto uzturā augu eļļas, kuras satur vitamīnu E. Vitamīns C atrodams svaigajos kāpostos, saldajos piparos, dzērvenēs, kivi, citronos, apelsīnos, greipfrūtos un citos augļos. Beta karotīns ir oranžajos un lapu dārzeņos, bioflavonoīdi — dažādās ogās un augļos.

Saistītie raksti