Piecas idejas ģimenes salidojumam Latvijas reģionos

Gadu mijā daudzi pie svētku eglītes satikušies ar saviem radiem no dažādām Latvijas vietām, un cits skaļāk, cits klusāk solījies šogad redzēties biežāk. It kā februārī jau būtu pieklājīgi palēnām aizmirst savas apņemšanās, bet var arī darīt pilnīgi citādi – sākt beidzot kalt plānus, lai tiktu līdz mērķim.

Foto no Prāta Spēles albuma, fotogrāfs Edijs Kārkliņš

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Prāta Spēles albuma, fotogrāfs Edijs Kārkliņš

Sarunāt laiku un vietu – tas ir pirmais solis. Bet ko tālāk? Ja līdz šim sanācis redzēties kāzās, bērēs un Ziemassvētkos, ko darīt, satiekoties “tāpat vien”? Mammamuntetiem.lv piedāvā veselīgas izklaides iespējas visai ģimenei dažādos Latvijas reģionos. Daļa būs piemērota sportiskām miesām, bet daļa – viedam garam, bet vēl citos gadījumos būs nepieciešams šo abu lietu apkopojums.


Prāta spēles – Latvijas kauss
Brāļu Začu izveidotās Prāta spēles vairāku gadu gaitā iemīļojuši rīdzinieki, kas darbdienu vakaros pulcējas kādā Rīgas restorānā, lai pāris stundas no tumšākajiem apziņas apcirkņiem vilktu ārā pareizās atbildes uz jautājumiem par vēsturi, matemātiku, popkultūru, dabu, politiku, sportu un fizioloģiju. Nu jau trešo gadu Prāta spēles dosies savā Latvijas tūrē pa dažnedažādiem novadiem, lai noskaidrotu, kur dzīvo visviedākie ļaudis. Šobrīd ceļojošais Latvijas kauss atrodas goda vietā Tukuma novada domē. 


Radu komandām paredzams sevišķi spožs starts! Labi, ja komandā ir dažāda vecuma cilvēki ar dažādām interesēm. Un ģimenē mēdz būt gan bērni, gan sirmi vecīši. Vieni pārzinās Grammy balvas aktualitātes, otri – novada vēsturi, kopā veidojot ideālu zināšanu kokteili. Protams, papildu bonuss ir tāds, ka dalība spēlē ir bez maksas. Tikai jāizveido 4-6 cilvēku komanda. Ja radu salidojums ir gana liels, var pat sakomplektēt vairākas komandas, lai sacenstos paši ar sevi.  Vairāk informācijas: www.prataspeles.lv
 

 
Dabas atjaunošanas talkas “Daru labu dabai”
Talkas, kurā tiek sakopts piecūkots mežs vai jūras piekraste, protams, ir nepieciešamas gan dabai, gan mums pašiem, jo gandarījums par izdarīto kā noskaņojuma uzlabošanas instruments vēl nav atcelts. Taču ir iespēja pielikt savu roku dabas daudzveidības saglabāšanā. Dabas Aizsardzības pārvalde kopā ar Pasaules dabas fondu rīko dabas saglabāšanas talkas. Darbu ir daudz! No apauguma jāatbrīvo dižkoki, lai to dižums nemazinātos, dažviet jāizcērt krūmi, lai atstātu vietu retajām lakstaugu sugām. Citviet jāatbrīvo upes no sagāztajiem kokiem, lai tās var turpināt savu straujo tecējumu – jo straujāka upe, jo vairāk tajā skābekļa. 


Un siena talkas! Jā, siena talkas! Atceros, kā bērnībā tētis, kurš retu reizi atbrauca uz laukiem, sacīja, ka nākotnē cilvēki no Rīgas brauks grābt sienu kā uz atpūtu. Toreiz man šķita, ka viņš vienkārši atradis muļķīgāko veidu, lai motivētu mūs darbam. Bet tagad tā tiešām ir! Latvijā un citur Eiropā strauji samazinājusies dabisko pļavu platība. Pļava var būt pļava tikai tad, ja kāds noēd zāli vai arī tad, ja tā tiek nopļauta – tad krāsainām un smaržīgām puķēm vietas ir gana. Pļaušana un siena vākšana ir viens no piedāvātajiem darbiem, bet pilnu darāmo darbu sarakstu un vietas, kur nepieciešamas palīdzīgas rokas, var apskatīt te http://www.darudabai.lv
Atliek vien noorganizēt salidojumu ar vismaz 10 “salidotājiem”, jāsazinās ar atbildīgajiem speciālistiem un patiesi vērtīga atpūta kopā ar dabas speciālistiem gatava.


Geokešings jeb slēpņošana
Slēpņošana popularitāti Latvijā ieguva šī gadsimta sākumā. Arī tad es pati pirmoreiz izmēģināju, kā tas ir. Orientēties es neprotu, toties azartu gan es māku ļoti labi. Satikos ar pieredzējušākiem slēpņotājiem. Uz viņu prasmēm arī nolēmu paļauties. No sākuma pat nešķita, ka tas varētu būt kaut kas sevišķi aizraujošs – atrast mantu, atzīmēties, braukt prom. Bet tad izrādījās, ka tie nieciņi var būt paslēpti vietā, kuras aizsniegšana pati par sevi ir izaicinājums. Kā var braukt prom, ja esi gandrīz, gandrīz sasniedzis mērķi, vienīgi tāds sīkums, ka tas ir iesalis ledū? Toreiz mums līdzi bija mačete. Cirtām, cirtām to ledu, bet tikām vien līdz atziņai, ka nepieciešams cirvis. Es nekavējoties devos uz tuvākajām mājām, klauvēju pie durvīm un palūdzu saimniekam, lai iedod cirvi. Viņš tūliņ  arī iedeva. Domāju gan – sēdi viens pats mājās, ārā jau kļūst tumšs, te pēkšņi pie durvīm atskan klauvējiens, bet tur stāv sniegā izvārtījusies meitene. Ar mačeti rokā. Es arī dotu uzreiz visu, ko prasa!
Slēpņi izvietoti pa visu pasauli, ne tikai pa Latviju. Atliek reģistrēties lapā, kurā atrodamas slēpņu koordinātas un citas norādes: https://www.geocaching.com/account/join
Vēlams sākt ar vienkāršākiem un palēnām pāriet pie tādiem, kuru aizsniegšanai nepieciešama mačete. Lielisks saliedēšanās pasākums cilvēkiem, kas tiekas reti, bet grib būt blakus!


Pārgājieni
Pārgājieni var būt forši gan vienatnē, gan draudzīgā bariņā. Gan iezīmētās tūrisma takās, gan neskartos brikšņos. Uzmundrināt vienam otru un pārnest mazākos pāri sīkajām upēm – tas ir tas, kas saliedē kā ģimeni, tā darba kolektīvu. Maršrutu izvēle ir ļoti plaša, bet šoreiz izcelt gribētu Jūrtaku – tas ir garš, garš pārgājienu maršruts gar Latvijas un Igaunijas piekrasti. Varētu likties, ka jūras pārgājieniem ceļazīmes nav nepieciešamas, jo apmaldīties nav iespējams. Tā es arī domāju, līdz nonācu Svētciemā, kur niedru pļavas iestiepjas iekšā jūrā. Šajās niedrēs es apmaldījos tā, ka pat nevarēju saprast, uz kuru pusi ir jūra, uz kuru – sauszeme. Lieliska pieredze!

Reklāma
Reklāma

Mājaslapā https://coastalhiking.eu/lv var apskatīt maršrutus, kas ne vienmēr iet tieši pa pludmali (kaut vai tāpēc, ka, ilgstoši ejot pa liedagu, ļoti sagribas vismaz uz laiku atpūsties no vēja matos). Gājēji ir aicināti izmantot sabiedrisko transportu (https://www.celotajs.lv/lv/news/item/view/906), un šajā gadījumā tas sniedz būtiskas ērtības – nav gājiena beigās jāmeklē iespēja tikt atpakaļ uz sākumpunktu, kur nolikts auto. Jāatrod vien autobusa pietura! 

 

 “Strinu buka” skrējieni
No sēdēšanas Prāta spēlēs ar pļaušanu un iešanu esam nonākuši līdz fiziski izaicinošākajam satikšanās iemeslam – skrējiens Stirnu buks. Stirnu buks tiek rīkots dažādās Latvijas vietās un censoņi skrien nevis pa ielu vai stadionu, bet gan pa takām skaistās vietās. Šī izklaide arī piemērota visai ģimenei – sava disciplīna ir gan bērniem, gan vidēji slinkiem pieaugušajiem, gan tiem, kas ar sportu ir ne tikai uz “tu”, bet pat uz “es”. Atliek vien izvēlēties īsto vietu un laiku mājaslapā https://www.stirnubuks.lv/, jāatrod sporta kurpes un jāzvana radiem: “Čau. Skrienamies?”