Vai arī puišiem varētu būt bezmaksas vakcīna pret CVP?

Latvijā vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) pieejama kopš 2010. gada. Bez maksas tā pienākas meitenēm no 12 līdz 18 gadu vecumam. Pārējiem, kuriem tas ir aktuāli (gan pieaugušajiem, gan arī puišiem), par to jāmaksā. Cena aptuveni no 130 līdz 150 eur. Protams, veselības vārdā tas varbūt nav daudz, tomēr maz arī tas nav. 

Aizvien vairāk valstu, kurās tālredzīgi domā par iedzīvotāju veselību un saslimšanu riskiem, CPV vakcināciju rekomendē ne tikai meitenēm, bet arī puišiem.

FOTO: Shutterstock.com

Aizvien vairāk valstu, kurās tālredzīgi domā par iedzīvotāju veselību un saslimšanu riskiem, CPV vakcināciju rekomendē ne tikai meitenēm, bet arī puišiem.

Kopš šī gada valsts apmaksātās programmas ietvaros ir pieejama CPV vakcīnas plašākās aizsardzības versija – 9 valentā jeb 9 tipu vakcīna. Tas nozīmē, ka šī vakcīna spēj tikt galā ar konkrētiem deviņiem CPV vīrusu tipiem. 

 

Jācer, ka Veselības ministrija neapstāsies pie izdarītā un domās, kā 9 valento vakcīnu bez maksas piedāvāt arī puišiem. Portālam Mammamuntetiem.lv ginekoloģe Vija Veisa nesen sacīja, ka “9 valentā vakcīna, kas efektīva pret 9 CPV vīrusa tipiem, būtiski samazina ne tikai dzemdes kakla vēža attīstību, bet arī anālā kanāla, rīkles un balsenes vēža, maksts un vulvas vēža risku, arī ģenitālo kārpu un juvenilās elpceļu papilomatozes attīstību. Tādēļ aizvien vairāk valstu, kurās tālredzīgi domā par iedzīvotāju veselību un saslimšanu riskiem, CPV vakcināciju rekomendē ne tikai meitenēm, bet arī puišiem.” 

Parasti par CPV klātbūtni uzzina tad, kad vīruss jau ir pastrādājis savu ļauno darbu – izraisījis ļaundabīgu audzēju


Tā kā man aug dēls, kurš pēc dažiem gadiem akurāt būs 12 gadus vecs, jautājums par puišu vakcināciju mani ļoti interesē – arī es gribu savu bērnu pēc iespējas pasargāt. Vaicāju infektoloģei Dacei Zavadskai, varbūt man tomēr nevajag lieki satraukties – gan jau vakcinētās meitenes manu dēlu nosargās! 


“Jā, savā ziņā par kaut kādu ietekmi varam runāt, bet tas tomēr nav pietiekami, lai pilnībā pasargātu zēnus. CPV gadījumā trakākais ir tas, ka nav nekādu pazīmju, ka cilvēkā šis vīruss būtu iemājojis. Parasti par tā klātbūtni uzzina tad, kad vīruss jau ir pastrādājis savu ļauno darbu – izraisījis ļaundabīgu audzēju,” stāsta infektoloģe. 


Te vēlreiz jāuzsver - dzemdes kakla vēzis ir biežākais, ko CPV  izraisa meitenēm, savukārt zēniem un vīriešiem, kuri tieši tāpat ar šo vīrusu var inficēties, infekcijas rezultātā var sākt veidoties ļaundabīgas izmaiņas taisnajā zarnā, dzimumloceklī, rīklē un citur.

Reklāma
Reklāma


Infektoloģe Dace Zavadska turpina savu domu: “Vakcinētās meitenes varbūt vairs nav papilomas vīrusu pārnēsātājas, bet būsim godīgi – ir arī cita veida attiecības, kurās vīrusu pārnesei nekas netraucē. Citiem vārdiem sakot, ja vēlamies runāt par CPV samazinājumu mūsu sabiedrībā, būtu jāvakcinē ne tikai meitenes, bet arī puiši.” Te vietā atgādināt – ar CPV visbiežāk inficējas dzimumkontaktu ceļā. 8 no 10 seksuāli aktīviem cilvēkiem (tātad, gan sievietes, gan vīrieši) ir inficēti ar CPV. 


Varbūt šķiet, ka puišu vakcinācija ir revolucionāra ideja. Kopumā pret CPV vakcinē vairāk kā 100 valstīs, no tām vairāk kā 20 valstis, kā, piemēram, Austrija, Zviedrija, ASV, Kanāda un Austrālija un citas, kur valsts programmā vakcinē arī zēnus. 


Noslēgumā infektoloģe ir pārliecināta, ka lielākā daļa ekspertu ar viņu būs vienisprātis, ka valsts apmaksātā vakcīna arī zēniem dotu lielu labumu sabiedrības veselībā. “Šobrīd lielākā problēma nav diskusijā, vai tas būtu nepieciešams, bet gan budžeta izmērā. 

Audra Šauere

Labā ziņa, ka CPV vakcīnas budžets šobrīd veidojas gan no vakcinācijai atvēlētā budžeta, gan arī no naudas, kas ieplānota onkoloģijas slimību ārstēšanai un profilaksei. Ja skatās tālejoši, mēs, vakcinējot zēnus, izdotu kādu lielumu naudas, taču ietaupītu vairākkārt vairāk – novērsto audzēju izmeklēšanas ārstēšanas, darba nespējas, nodokļu nemaksāšanas, un vissliktāk, ja salīdzinoši jauns cilvēks mirst no audzēja. Ikviens veselais cilvēks valstij ir liels  ieguvums.”