Mīlestībai ir dažādas valodas: vieni mīl ar ausīm, citi – priecājas, ka auto nomainītas riepas

Pētījumi atklāj, ka varam otru mīlēt, taču otrs cilvēks var to nepamanīt, jo viņam tuvāka ir cita mīlestības valoda, ar kuru izpauž emocijas un jūtas. Šādu teoriju atklājis attiecību konsultants Garijs Čepmens, kurš pasaules slavu ieguva ar grāmatu 5 mīlestības valodas.

 

Katram ir sava mīlestības valoda, kurā viņš vislabāk sajūtas novērtēts un mīlēts.

FOTO: Shutterstock.com

Katram ir sava mīlestības valoda, kurā viņš vislabāk sajūtas novērtēts un mīlēts.

Strādājot par attiecību konsultantu, viņš ievēroja, ka daudzi pārpratumi pāra starpā rodas tāpēc, ka cilvēki no partnera sagaida kaut ko atšķirīgu.

Piemēram, ja sieviete jūtas mīlēta, saņemot mīļus vārdus un komplimentus, bet ir apprecējusi vīrieti, kuram jūtu izrādīšana asociējas ar fiziskām rūpēm par saviem tuvajiem, tad kādā brīdī abu starpā var rasties pārpratumi. Sieviete sāk justies nenovērtēta, kamēr vīrietis nesaprot, ko dara nepareizi, jo savas jūtas taču izpaudis, rūpējoties par viņu. Kāda cita sieviete turpretim pārdzīvo, ka vīrietis nevis iznes atkritumus vai nopērk maizi, bet raksta viņai dzejoļus un apber ar mīļvārdiņiem.
 

Garijs Čepmens atradis piecus galvenos mīlestības valodas veidus.


Vārdi

Šīs mīlestības valodas pārstāvji mīl ar ausīm. Viņiem ir svarīgi dzirdēt, ka viņus mīl, ka viņi ir svarīgi un novērtēti. Tie visaugstāk novērtēs komplimentus, pateicību, apbrīnu un uzslavas. Viņi gribēs dzirdēt tostus, skaļi nolasītus apsveikumus, priecāsies par mīlestības vēstulēm. Viņiem ir svarīgi dzirdēt vai izlasīt no saviem tuvajiem par viņu jūtām.


Rūpes

Šā tipa cilvēki mīlestību saista ar rūpēm, gādību un izpalīdzību. 

 

Novērtēs arī ziedus, bučas, bet visvairāk sajūsminās slimošanas brīdī atnesti apelsīni, pielikts dūmu detektors, nomainītas mašīnas riepas. 

 

Viņi novērtēs, ja otrs redz viņa vajadzības un par tām parūpējas. Šādi cilvēki jūtas mīlēti, ja viņiem izpalīdz, rūpējas par viņiem un ņem vērā viņu vajadzības.

Reklāma
Reklāma


Dāvanas

Tās patīk visiem, bet atsevišķiem cilvēkiem dāvanas saistās ar novērtējumu un jūtu izpaušanu. Šiem cilvēkiem vairāk nekā citiem patīk saņemt dāvanas un ne jau mantkārīgu iemeslu dēļ, bet tāpēc, ka viņus aizkustina tas, ka cilvēks ir domājis par viņu, meklējis atbilstošu dāvanu, iesaiņojis. Šādi cilvēki visvairāk novērtēs, ja viņiem tiks pasniegta pārdomāta dāvana, kas atklāj, ka dāvinātājs pielicis rūpes, lai viņus iepriecinātu.


Kopā pavadīts laiks

Šāda tipa cilvēks saprot, ka ir mīlēts, ja viņam tiek atvēlēts otras personas laiks. Viņi grib kopā gatavot ēst, kopā iepirkties, kopā apmeklēt pasākumus. Runājot viņi grib nedalītu uzmanību, acu kontaktu. Viņi jūtas novērtēti, ja viņos klausās, ja tuvie cilvēki ir klātesoši ne vien fiziski, bet arī emocionāli.


Pieskāriens

Šā tipa cilvēki mīl ar ķermeni. Viņi novērtēs pieskārienus, fizisku klātbūtni un tuvību. Viņiem jūtu izpaušana saistās ar apskāvienu, sadošanos rokās, glāstiem un mīļumu. Viņiem ir svarīgi, ka otrs cilvēks pieskaras, samīļo, uzsit uz pleca, noglāsta matus.


Lai noskaidrotu pats savu mīlestības valodu, uzdod sev šos jautājumus.

  • Kā vecāki tev bērnībā izrādīja mīlestību?
  • Kas tev liek justies mīlētam?
  • Kā tu pats izrādi mīlestības jūtas?


 

No žurnāla "100 labi padomi"

Saistītie raksti