Vai datorspēles pārkāpj robežu? Dienvidkorejā māte digitāli satiek savu mirušo meitiņu un raud. VIDEO

Dienvidkorejā plašas diskusijas izraisījis kāds TV sižets, kurā parādīta pretrunīgi vērtēta aina – mātei, kura zaudējusi savu mazo meitu, bija ļauts satikt viņu vēlreiz, taču šoreiz kā programmētāju radītu simulāciju datorspēļu pasaulē.

 

TV raidījumā ar nosaukumu “Satikt Tevi” (Meeting You) Džisunai Džanai tika sarūpēta iespēja vēlreiz satikt savu meitu, kura 2016. gadā gāja bojā pēc cīņas ar leikēmiju. (Foto: ekrānuzņēmums no video)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

TV raidījumā ar nosaukumu “Satikt Tevi” (Meeting You) Džisunai Džanai tika sarūpēta iespēja vēlreiz satikt savu meitu, kura 2016. gadā gāja bojā pēc cīņas ar leikēmiju. (Foto: ekrānuzņēmums no video)

Tie, kuri līdz šim uz papildinātās un virtuālās realitātes tehnoloģijām ir skatījušies kā uz, labākajā gadījumā laiku tērējošu izklaidi, iespējams, turpmāk domās citādāk.

TV raidījumā ar nosaukumu “Satikt Tevi” ("Meeting You") Džisunai Džanai tika sarūpēta iespēja vēlreiz satikt savu meitu, kura 2016. gadā gāja bojā pēc cīņas ar leikēmiju.

Mātei šis bija smags trieciens. Sieviete uz savas miesas uztetovēja meitas vārdu un īpašā kuloniņā jau aptuveni četrus gadus nēsā viņas pelnus, ziņo medijs Tjournal.ru.

Saskata, sadzird un pieskaras mirušajai meitai
Astoņu mēnešu laikā programmētāju un dokumentālistu komanda septiņgadīgo meitenīti Naionu detalizēti “rekonstruēja” digitālā veidā, virtuālās realitātes vidē.

Izveidotajam vizuālajam tēlam tika piešķirta mirušās meitenes balss, izskats un ķermeņa valoda.

Tikšanās un pēcāk arī pastaiga tika noorganizēta kādā virtuālās realitātes studijā, kur, pateicoties speciālam aprīkojumam, mātei bija iespēja sajusties tā, it kā viņai blakus būtu pāragri bojā gājusī meitiņa.

Speciāli cimdi gādāja par to, lai simulētu fiziskus mātes pieskārienus savai patiesībā mirušajai meitiņai. Sarunu iespējamu darīja balss pārveidotājs.

Reklāma
Reklāma

Digitāli radītā Naiona ar savu māmiņu runāja, pauda prieku par iespēju satikties un citādi mijiedarbojās, ātri vien liekot manāmi apjukušajai sievietei apraudāties.

Tikšanās laikā tika simulēta arī Naionas dzimšanas dienas ballīte, kurā meitene nopūta sveces, ievēloties, lai māte vairs nekad neraud.

“Varbūt šī arī bija tā paradīze”
Savas izjūtas Džisuna Džana pēcāk aprakstīja blogā, taču to nācās aizvērt, jo uz notikumu visnotaļ ātri reaģēja sabiedrība. Daudzi vēlējās uzzināt, kā tieši šāda “satikšanās” ir iespaidojusi joprojām sērojošās mātes uztveri.

“Varbūt šī arī bija tā paradīze. Es ieraudzīju Naionu, kura ar mani sarunājās un smaidīja. Šī tikšanās bija īsa, taču ļoti pozitīva. Tā, it kā man būtu rādījies sapnis, kuru es vēlējos redzēt,” māti citē Tjournal.ru.

Tikmēr sabiedrība uz šo notikumu raugās dažādi. Citi pauž prieku par iespēju, kas tika piedāvāta māmiņai, kamēr daudzi bažījas par to, vai šāda veida digitālo tehnoloģiju pielietojums ir ētisks.


No portāla Jauns.lv