Beidzot atklājusies patiesība Viļņā nolaupītās 11 gadu vecās meitenes lietā

Beidzot oficiāli pielikts punkts 11 gadu vecās meitenītes lietā, kura Lietuvas galvaspilsētā Viļņā pirms dažām nedēļām, iespējams, nolaupīta un ievilkta svešā mašīnā. Viļņas apgabala prokuratūra pieņēmusi lēmumu izbeigt pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamo sveša mazgadīga bērna nolaupīšanu. Izrādās, puikas aculiecinieki to visu ir izdomājuši.

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas nolemts, rūpīgi izpētot un izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanas laikā savāktos faktus un secinot - nav veikta darbība, kurā būtu nozieguma pazīmes, ziņo Lietuvas mediji.

Kā vēstī prokuratūrā, izvērtējot pirmstiesas izmeklēšanas faktus, konstatēts, ka 11 un 12 gadu vecajiem puikām nebija nekāda reāla pamata secinājumam, ka 15. janvāra vakarā Viļņā, netālu no TV torņa, notikusi mazgadīga bērna nolaupīšana. Zēni maldināja pieaugušo, kurš piezvanīja pa centralizēto palīdzības telefonu un ziņoja par iespējamu noziedzīgu nodarījumu.

Pēc Lietuvas likumdošanas, mazgadīgiem bērniem kriminālatbildība netiek piemērota. Lietuvas Kriminālkodeksā teikts, ka kriminālatbildība par atsevišķiem noziegumiem iestājas no 14 gadu vecuma.

Puikas redzējuši, kā vīrietis auto bagāžniekā ievelk meiteni
Jauns.lv jau ziņoja, ka janvāra vidū Lietuvas galvaspilsētā sacelti kājās pastiprināti policijas spēki, un likumsargi intensīvi meklēja mīklaini pazudušu 11-12 gadu vecu meiteni. Viņa, iespējams, bija ievilkta svešā auto un aizvesta nezināmā virzienā.

Trešdienas, 15. janvāra, vakarā ap 19:15 Viļņas policija saņēma zvanu, ka Lietuvas galvaspilsētā, netālu no TV torņa, ir nolaupīts bērns. Policijai piezvanījis vīrietis, kurš informējis, ka pie viņa pienākuši divi apmēram 11 gadu veci puikas, kuri teikuši - viņi redzējuši, kā kāds nepazīstams vīrietis mašīnā ievilcis 11-12 gadu vecu meiteni un aizbraucis. Meitene esot pretojusies, taču ielikta auto bagāžas nodalījumā. Pēc bērnu teiktā, mašīna bijusi zelta vai sudraba krāsā, nezināmas markas, ar dzeltenu numurzīmi (nav skaidrs, vai tas bijis taksometrs, vai ārzemju numurs).

 
 

Māte ir pārliecināta, ka dēls stāsta patiesību
Lietuvas ziņu portāls lrt.lt sazinājās ar Viļņas iedzīvotāju Rūtu, kuras dēls ir viens no puikām, kurš redzējis iespējamo meitenes nolaupīšanu. Pēc viņas bērna teiktā, meitene viena pati sēdējusi šūpolēs, kad vīrietis maskā izkāpis no auto un viņu saķēris. "Viņa mēģināja pretoties, mēģināja kliegt. Viņš meiteni iebāza bagāžniekā, aizlīmēja viņai muti, un viss. Pēc tam aizbrauca," Rūta portālam lrt.lt pārstāsta sava dēla teikto. Savam dēlam viņa tic un noraida aizdomas, ka puisēns, iespējams, nestāsta patiesību.

Reklāma
Reklāma

Momentā tika mobilizēti lieli policijas spēki, meklēšana notika visu nakti, tika pārbaudītas videonovērošanas kameras, lūgti atsaukties aculiecinieki, taču bez rezultātiem. Policija izplatīja paziņojumu, ka Karolinišķu mikrorajonā Viļņā, iespējams, pazudusi meitenīte. Tika pārbaudītas visas automašīnas, kas līdzinās zēnu aprakstītajai.


Pārlūko lielu skaitu videokameru, aicina atsaukties cilvēkus
Jau trešdienas vakarā, 15. janvāra, vakarā tika izplatīts aicinājums atsaukties vecākus, kuriem varētu nebūt zināma viņu bērnu atrašanās vieta

Vienlaikus policija saņēma zvanus no simtiem cilvēku, visa informācija tika pārbaudīta un apkopota.

"Palīgā pieaicināti arī Lietuvas kriminālpolicijas biroja darbinieki, notiek sadarbība ar citām institūcijām. Pārlūkots liels skaits videokameru ierakstu no dažādām pilsētas vietām, materiāli tiek analizēti un salīdzināti ar esošajiem datiem," Viļņas policija norādīja sociālajā tīklā "Facebook".


Policija: secinājām, ka bērna nolaupīšana nav notikusi
Visbeidzot piektdienas, 17. janvāra, vakarā Viļņas apgabala Galvenajā policijas komisariātā tika sasaukta preses konference, kurā policijas komisārs Sauļus Gags informēja: "Savākto faktu kopums un analīze ļauj mums secināt, ka tāds gadījums kā personas nolaupīšana nav bijusi. Personas, kas notikumu redzēja, varēja to interpretēt pa savam. Varu nomierināt Viļņas iedzīvotājus, ka bērna nolaupīšana nav notikusi."

Komisariāta priekšnieks jau toreiz paziņoja, ka prokuratūrai tiks ieteikts lietu izbeigt, taču visas procedūras ievilkās līdz šim brīdim. 


No portāla Jauns.lv

Saistītie raksti