Cieņa attiecībās. Pamatu pamats ilgai un labai ģimenes dzīvei

Laimīgas ģimenes pamats ir mīlestība, draudzība un cieņa vienam pret otru. Labā ziņa ir tā, ka visas šīs īpašības ir pilnveidojamas, nekad nav par vēlu kaut ko mainīt savā attieksmē pret otru.  

Saudzējiet otra jūtas, atbalstiet, pieņemiet otru ar visu, kas viņam pieder – emocijām, domām, jūtām, bailēm, vērtībām un izvēlēm.

FOTO: Shutterstock.com

Saudzējiet otra jūtas, atbalstiet, pieņemiet otru ar visu, kas viņam pieder – emocijām, domām, jūtām, bailēm, vērtībām un izvēlēm.

Šoreiz par to, ko tad īsti nozīmē cieņa attiecībās, portālam Psychologyjournal.ru stāsta attiecību eksperte, psiholoģe Irina Česnova


Cieņa pret vajadzībām un vēlmēm 

Jebkuram cilvēkam ir pamata vajadzības, kas ir definētas Maslova piramīdā. Pamata vajadzības ir pārtika, drošība, atpūta, komunikācija, pieņemšana, mīlestība. Bet katram indivīdam vēl ir savas specifiskās vajadzības, kas var atšķirties no citu cilvēku vajadzībām, bet tāpēc tās nav mazāk svarīgas vai nozīmīgas. Vienam nepieciešama papildus deva vientulības, klusuma un atpūtas, citam silts apskāviens un uzmundrinājums. Nevienu no vajadzībām nevar vērtēt kritiski, pasakot, ka tā nav būtiska, ka bez tās var iztikt, vai – vēl sliktāk –, ka konkrētā otras puses vajadzība ir "nepareiza" vai muļķīga.  Cieņpilnās attiecībās otra vajadzības tiek respektētas un atbalstītas.


Piemēram, ja otra pusīte saka, ka ir nogurusi un grib atpūsties, neatbalstoši ir paziņot "No kā gan tu noguri! Neko tādu jau neesi darījusi, lai tik ļoti piekustu!". 
Cilvēki, kas viens otru ciena un  novērtē, neieņems attiecībās pozīciju, kurā viens ir zemāk, bet otrs - augstāk. Abi ir līdzvērtīgi, abu vēlmes ir vienlīdz svarīgas. 


Cieņa pret otra cilvēka īpatnībām

 Mums katram ir kāda dīvainība – specifiska rakstura īpašība, jocīga uzvedība, ne visiem saprotamas emocionālas rekacijas. Ne visiem tās noteikti ir jāpieņem un jāiemīl, bet otrajai pusītei pret sava mīļotā cilvēka īpatnībām gan jābūt tolerantam un iejūtīgam.  Ja viens ir lēnīgāks, vai bailīgāks, vai emocionāli jūtīgāks, nav par to jāpārmet un jāzāģē. Tāds viņš ir! Un, ja esat kopā, pieņem to kā neatņemamu personības aspektu. Tu taču iemīlēji tieši šo cilvēku, tāpēc nemēģini pārtaisīt, labot vai koriģēt viņu. 
 

Katram indivīdam vēl ir savas specifiskās vajadzības, kas var atšķirties no citu cilvēku vajadzībām, bet tāpēc tās nav mazāk svarīgas vai nozīmīgas


Cieņa pret pārdzīvojumiem un sajūtām

Cilvēks nav robots, tāpēc ir pavisam normāli, ja otrs ir nogursi, īgns, dusmīgs, noskumis... Nesit pa vājajām vietām, ja otrs ir atklājis savus skumjākos dzīves notikumus. 
"Mani aizskar tas, kā tu ar mani runā..."
"Ak, kādi mēs jūtīgi... Patiesības acīs kož?"
Ne pārāk cieņpilns un otru pieņemošs dialogs, kas atstāj nelabojamas pēdas attiecībās.


Cieņa pret interesēm un gaumi

 Gaume, hobiji un intereses ir ļoti individuāla izvēle. Nav pieļaujams, ka kāds par to smejas, ironizē vai izsmej. Ja nepatīk, ka mīļotais cilvēks visas brīvdienas pavada makšķerējot un ārpus mājas, protams, ka par to var runāt un meklēt kompromisus, bet ne kritizēt, izsmiet vai nicīgi izteikties par aizraušanos, sakot, ka otrs "vienmēr visu laiku pavada ar to bada pīcku pie dīķa" ir klajš necieņas izrādījums. 
"Tā vietā, lai bakstītos par savu puķu domi, lasi kādu gudru grāmatu", vai "Tikai pastulbas sievietes skatās tādus seriālus" nebūs labs pamats ilgstošu un cieņpilnu attiecību saglabāšanai.


Cieņa pret vērtībām 

Strīdi par vērtībām ir visbezcerīgākie. Tāpat kā par ticību, arī par otra cikvēka vērtību sistēmu strīdēties nav vērts. To izmainīt nav iespējams, toties var neatgriezeniski sabojāt attiecības. Vērtību sistēma ir personību veidojošs pamatu pamats.
"Tā vietā, lai rakātos vecāku kartupeļu dobēs, būtu labāk mūs uz jūru aizvedis". Bet vīrietim viņa vecāki ir neapstrīdama vērtība, kas šajā dialogā tiek noniecināti. Var taču meklēt kompromisus, nenoniecinot otram svarīgas dzīves vērtības. 

Reklāma
Reklāma


Cieņa pret pasaules uzskatiem un viedokli 

"Tikai no dzīves atpalikuši cilvēki var tā spriest!",  "Tu neko nesaproti" – šādas frāzes nav pārāk patīkami dzirdēt sarunā, kurā viens pauž savu viedokli par kādu jautājumu.  Nepiekrišanu kāda viedoklim var izteikt arī cieņpilni “Man ir cits viedoklis..” "Es uzskatu, ka...", "Mana pieredze ir cita..." vai "Es nepiekrītu".


Cieņa pret plāniem un mērķiem

Cieņa un rēķināšanās ar otra cilvēka plāniem, piemēram, iegūt izglītību vai veltīt laiku sportam vai savām interesēm. "Vai tu traka! Tāda nauda un tik daudz velti iztērēta laika!"  vai "Tev tas nav vajadzīgs" nav pārāk atbalstoši pret otras pusītes personības izaugsmi.  
Ne katru ideju ir iespējams uztvert ar vienlīdz lieku entuziasma devu, bet to var pateikt šādi: "Neesmu drošs, ka šis ir īstais laiks šādiem plāniem, bet, ja esi pārliecināta, ka tev to vajag, es atbalstīšu."
Galu galā pieaudzis cilvēks ir tiesīgs pats lemt, kas viņam ir nepieciešams, kā arī uzņemties atbildību par sekām. 


Cieņa pret draugiem

Draugi ir ļoti svarīga dzīves sastāvdaļa. Viens no drošības balstiem, ar kuriem var rēķināties grūtās dzīves situācijās, tāpēc esot attiecībās, nevienam nebūtu jāpauž negatīva attieksme pret otras pusītes draugiem. "Kas tev var būt kopīgs ar TĀDIEM cilvēkiem... ", "Viņi nav tavas uzmanības un laika vērti". 
Saskarsmes loks, tāpat kā gaume  un interešu loks, ir personīga joma, kuru nedrīkst ietekmēt neviens, kura padomu neprasa. 
Ar draugiem parasti mūs saista īpašas atmiņas, kopīgi notikumi, sena vēsture. Nereti pat senākas un ciešākas saites kā ar otru pusīti. Izturies ar cieņu pret otra cilvēka emocionālo pieķeršanos.
Draudzība ir brīnišķīga. Cieņa pret to ir vēl viena no cieņas izpausmēm. kas stiprinās tieši jūsu kā pāra savienību.


Cieņa pret veikto izvēli

"Paskaties, ko es tev nopirku"

"Varēji atrast kaut ko praktiskāku/lētāku/labāku"
Otra cilvēka centienu nenovērtēšana, noniecināšana, pārliecība, ka otrs neprot izvēlēties un veikt labu izvēli, ka arī vēlme uz otra rēķina pašapliecināties nav veselīgu attiecību sastāvdaļa. 
Pirkums vai dāvana var nepatikt, bet ne noteikti tas ir jāpasaka aizvainojuši. Varbūt vispār labāk paklusēt. 


Cieņa pret otra cilvēka laiku

 "Nu cik var ar to ņemties!? Tu pulkstenī vispār skaties?" laikā, kad otrs ir aizņemts ar kaut ko viņam ļoti svarīgi, ir vēl viens veids, kā izrādīt necieņu. Ja viņam tas ir svarīgi, tad ar to ir jārēķinās. 


Pāra attiecības ir mijiedarbība, sadarbība un prieks par to, ko dara un kāds ir otrs. Saudzējiet otra jūtas, atbalstiet, pieņemiet otru ar visu, kas viņam pieder – emocijām, domām, jūtām, bailēm, vērtībām un izvēlēm. 

Saistītie raksti