Kā panākt, lai alpu vijolītes jeb ciklamenas zied vairākas sezonas

Ciklamenas jeb tautā sauktās alpu vijolītes ar saviem ziediem mūs parasti priecē aukstajā sezonā, bet pēc noziedēšanas nereti var šķist, ka to mūžam pienācis gals. Kā tās pareizi kopt un kā panākt, ka tās zied vairākus gadus pēc kārtas, portālam Mammāmuntētiem.lv stāsta Inguna Gudruma, LU botāniskā dārza telpaugu speciāliste, tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja.

Alpu vijolītes jeb ciklamenas noteikti nav vienas sezonas augs. Pareizi kopts, tas var ziedēt katru gadu.

FOTO: Shutterstock.com

Alpu vijolītes jeb ciklamenas noteikti nav vienas sezonas augs. Pareizi kopts, tas var ziedēt katru gadu.

Ka norāda speciāliste, alpu vijolītes pavisam noteikti ir piemērotas vairāku gadu ziedēšanai un nebūt nav tā, ka tām ir vienas sezonas mūžs. Alpu vijolītēm aktīvais ziedēšanas posms ir pat no augusta līdz martam – ir dažādas šķirnes un katra zied savā laikā. Pa vasaru tām ir miera periods. 

  • Biežākā kļūda, kas tiek pieļauta – ciklamenu pārliešana. Kūdra, kurā atrodas daudzas veikalā nopērkamās podiņu puķes, ir tāds substrāts, kas uzsūc ļoti daudz ūdens. Ja podiņa virskārta ir apžuvusi, tad viducī mitrums kādu laiku vēl saglabājas. Tāpēc citreiz liekas, ka vajag vēl apliet, bet tādā veidā augs tiek pārliets un nosmacēts.
  • Lejot ciklamenu, vēlams izvairīties no ūdens liešanas tieši uz sakņu bumbuļa, tomēr tas ne vienmēr būs izšķirošais, vai ciklamena labi jutīsies. Šis ieteikums palīdzēs izvairīties no pārliešanas.
  • Pēc apliešanas liekais šķidrums no šķīvja ir jānolej.

Ciklamenas nedrīkst ne pārkaltēt, ne pārliet. Ir jāatrod zelta vidusceļš.

  • Tāpat ciklamenas nevajadzētu pārlieku iekaltēt. Tomēr ja sausuma periods nav bijis pārmērīgi ilgi, no šī stāvokļa augu var arī atdzīvināt. Ja alpu vijolītes gums paliek dzīvs, augs atdzīvosies.
  • Augu aktīvajā (ziedēšanas) laikā tos laista un mēslo biežāk, bet miera periodā praktiski nelaista un mēslo minimāli. Mēslošanai var izvēlēties universālo vai līdzekli tieši ziedošajiem telpaugiem.
  • Ciklamenām noteikti nepatiks pārāk karsta telpa. Šādos apstākļos tās ātri izziedēs. Tāpat nav retums, ka daļa ziedu pumpuru neizplaukst un nokrīt - tas ir saistīts ar telpu klimatu.

Tas, cik daudz un cik bieži augs jālej, ir atkarīgs no konkrētās istabas gaisa klimata un temperatūras. Jāseko ir augsnes mitrumam. Galvenais ir neliet mitru augu!

Reklāma
Reklāma
  • Nevajag likt sniegu podiņā tieši uz augsnes. Ja telpās ir pārāk karsts, var veidot vēsāku klimatu augam, ierīkojot paliktni, uz kura paaugstinājumā novieto podiņu un tad apkārt izvieto sniegu. Kūstot sniegs rada gaisa mitrumu un vēsumu ap augu. Galvenais ir neturēt podiņu liekā mitrumā vai sniegā.

Ja telpās ir pārāk karsts, var veidot vēsāku klimatu augam, ierīkojot paliktni, uz kura paaugstinājumā novieto podiņu un tad apkārt izvieto sniegu.

  • Pēc noziedēšanas puķei ļauj nodzeltēt un nomest lapas, augu lej minimāli. Ja ir kur iznest, pēc salnu perioda podiņu pa vasaru var novietot laukā, noēnotā vietā un atstāt – šajā gadījumā drīkst arī iekaltēt, ciklamenai var nokrist arī visas lapas. Pa vasaru augam ir miera periods.
  • Alpu vijolītes sāk mēslot un intensīvāk liet, kad augam parādās jaunās lapiņas, apmēram augustā-septembrī. Šajā brīdi ciklamenu var arī pārstādīt.
  • Ciklamenas stāda kūdras veida zemē, taču būtu ļoti labi tam piejaukt nedaudz rupjāku granti, lai zeme veidotos gaisīgāka un nebūtu tik blīva.
  • Jau augs ir bijis iznests laukā, to nes iekšā un gaida jaunos dzinumus un ievēro iepriekš minētos kopšanas principus.

Saistītie raksti