Pēc mazuļa piedzimšanas nevēlos intīmu tuvību ar vīru...

Bērna ienākšana ģimenē ne tikai maina pāra ikdienu, bet arī vieš pārmaiņas sajūtās par dzīves lomām. Ko iesākt, ja pēc mazuļa piedzimšanas sieviete vairs nejūt vēlmi pēc intīmas tuvības ar vīru, stāsta klīniskā psiholoģe Kristīne Balode un onkoginekologs Ronalds Mačuks

Mammas, kura kārtīgi nav gulējusi reizēm pat mēnešiem, resurss ātri vien var būt izsmelts. Un tajā brīdī lūgt, lai viņa vēl ir uzklausoša iejūtīga pret vīrieša vajadzībām, var būt par daudz.

FOTO: Shutterstock.com

Mammas, kura kārtīgi nav gulējusi reizēm pat mēnešiem, resurss ātri vien var būt izsmelts. Un tajā brīdī lūgt, lai viņa vēl ir uzklausoša iejūtīga pret vīrieša vajadzībām, var būt par daudz.

Bērniņa ienākšana ģimenē patiesi maina ne tikai sievieti, bet arī vīrieti. “Es teiktu, ka sievietēm vismaz ir dažādas platformas, kur viņas var dalīties savos pārdzīvojumos un emocionālajās izmaiņās, savukārt vīrietim reizēm pat nav, ar ko parunāt. Nav, kur izpausties un iedvesmoties, nav skaidrības, ko ar saviem iekšējiem pārdzīvojumiem darīt,” stāsta psiholoģe Kristīne Balode. Mums katram ir savi priekšstati, par to, kā kaut kam ir jābūt. Viens no tādiem populāriem uzskatiem, kas var skart vīrieti, ir tas, ka mamma pēc būtības nav paredzēta seksuālai tuvībai. Mamma ir kaut kas, kas ir orientēta uz bērnu, līdz ar to vīrietis ar savām seksuālajām vēlmēm un vajadzībām paliek trešais liekais. Atgriešanās partnerībā un vietas atrašana jaunajā sistēmā var būt pietiekami liels izaicinājums. Īpaši, ja mamma pati jūtas, ka viņas sasaiste ar bērnu ir prioritāra. Un sieva reizēm ir tik nogurusi, ka viņa ar vīrieti nav gatava runāt. Turklāt mēs ļoti bieži negribam atzīt, ka ikviena cilvēka resursi ir izsmeļami.

Paskatoties objektīvos rādītājus, mazu bērnu vecāki savā ziņā ir liekami statistikā pie nelaimīgākajiem pasaules iedzīvotājiem.

Mammas, kura kārtīgi nav gulējusi reizēm pat mēnešiem, resurss ātri vien var būt izsmelts. Un tajā brīdī lūgt, lai viņa vēl ir uzklausoša iejūtīga pret vīrieša vajadzībām, var būt par daudz. “Es ticu, ka lielākā daļa sieviešu labprāt būtu iejūtīgas pret partneri, bet reizēm fiziskais nogurums var būt tik milzīgs, ka sievietē pašā ir atmodies iekšējais izdzīvotājs, kam knapi pietiek resursu sev. Īpaši izteikti tas ir tad, ja sieviete neprot vai viņai ir grūtības lūgt palīdzību un apkārtējo atbalstu. Ja viņa uzskata, ka jāvar visu izdarīt pašai. Kurai vīrieša iesaistīšana bērna aprūpē ir liels izaicinājums un kurai nav pietiekamas spējas uzticēties bērna tētim, neatkarīgi no tā, ka tētis spēj nolikt mazuli gulēt un viņu aprūpēt un izdarīt lietas, ko sieviete iedomājusies, ka vienīgā spēj,” tā speciāliste. 

 


Mammas iesūtītais jautājums: Pēc bērna piedzimšanas mana un vīra attiecībās bija grūts periods. Bija daudz strīdu. Tagad, kad mazais paaudzies, iestājies salīdzinošs miers. Tomēr, lai arī gribu, nevaru pilnībā ļauties vīram, jo uzreiz nāk prātā strīdu pieredze. Ko darīt?”
“Viens no attiecību uzdevumiem vai mākslām – neturēt aizvainojumu sevī un prast piedot. Un tas ir svarīgi jebkurās attiecībās. Ne tikai starp vīru un sievu. Tā var visu dzīvi turēt aizvainojumu. Var atcerēties, bet aizvainojumu turēt nevajag. Tas traucē iet uz priekšu. Protams, es saprotu, ka ir viegli pateikt. Tomēr tas ir darbs katram ar sevi iet uz priekšu un attīstīties,” padomu sniedz Ronalds Mačiks, kurš pats ir tētis un vīrs. 

Reizēm partneri viens otru aizvaino tieši bērna aprūpes jautājumos, pieminot otra kļūdas vai nezināšanu, nevarēšanu.


Psiholoģe Kristīne Balode situāciju vērtē plašāk: “Paskatoties objektīvos rādītājus, mazu bērnu vecāki savā ziņā ir liekami statistikā pie nelaimīgākajiem pasaules iedzīvotājiem. Un ne jau kaut kādu absurdu iemeslu dēļ, bet galvenokārt tādēļ, ka kādu laika periodu tiek nerealizētas viņu pamatvajadzības. Tāpat dominē jaunā loma, kas pēkšņi jāapgūst un kas paredz milzu atbildību. Un jo atbildīgāks cilvēks, jo lielāku slogu viņš izjūt.” Tādas spriedzes apstākļos var būt grūtības par šo mierīgi komunicēt, neaizvainojot un neapvainojoties. Reizēm partneri viens otru aizvaino tieši bērna aprūpes jautājumos, pieminot otra kļūdas vai nezināšanu, nevarēšanu. Bet neviens nepiedzimst zinošs, kā kļūt par lielisku vecāku, neatkarīgi no tā, ka ikvienam ir kaut kāds priekšstats par to, kā būs, mēs būtībā mācāmies procesā. “Pēc pēcdzemdību depresijas rādītājiem varam secināt, ka realitāte stipri var atšķirties no iedomātā. Pēcdzemdību depresija arī var būt vīriešiem, tas nav tikai sieviešu izaicinājums. Sievietēm bāziski pastāsta kaut ko, kas var skart bērniņa aprūpi, sievietes mazliet tiek ievadītas tajā, kas varētu skart viņu ķermeņus pēc bērna piedzimšanas. Bet kurš iedod pāriem priekšstatu, ka tas, iespējams, būs periods, kad jāmācās pieņemt palīdzību, būs jāmācās sarunāt, uzklausīt vienam otru, atbalstīt vienam otru? Tas nav nekas pašsaprotams. Tas būs par to, kā mēs kā komanda spēsim iet cauri šim piedzīvojumam. Un tā var būt, ka mazulis izgaismos to, ko mēs neesam gribējuši ieraudzīt,” tā speciāliste. 

 

Reklāma
Reklāma

Reklāmas informācija


ADAM & EVA LUBRIKANTI AR HIALURONSKĀBI PAPILDUS MITRINĀŠANAI 

“Adam & Eva Classic”
uz ūdens bāzes, ar hialuronskābi – papildu mitrināšanai, bez smaržas,
nodrošina dabīgo lubrikācijas sajūtu.

lubrikantilubrikanti“Adam & Eva Natural”
uz ūdens bāzes, ar dabīgās alvejas sulu un hialuronskābi – aizsargā un maigi kopj intīmās zonas jutīgo ādu.

“Adam & Eva Elite”
Unikāls sastāvs: uz ūdens un silikona bāzes – nodrošina ilgstošu lubrikāciju, īpaši piemēroti sievietēm menopauzes laikā.

Februārī  “Mēness’’ aptiekas ir  īpašs 1+1 akcijas piedāvājums visiem Adam&Eva lubrikantiem. Nenokavē!