Jaundzimušajam bērniņam ārsts ieliek atzīmi. Kas tā ir un par ko to liek?

Pirmās dzīves minūtes beigās un piektajā dzīves minūtē visus jaundzimušos novērtē pēc Apgares skalas, kurā ietvertas 5 pazīmes – sirdsdarbība, elpošana, ādas krāsa, muskuļu tonuss, refleksi. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pampers padoms:

Pārvarot grūto piedzimšanas ceļu, jaundzimušais uzreiz tiek likts mammai uz vēdera, un, kamēr viņš bauda fizisku “ādas-ādas” kontaktu, medicīniskais personāls – visbiežāk vecmāte, neonatologs vai bērnu ārsts –, ieliek bērnam viņa dzīvē pirmo atzīmi. To sauc par Apgares skalas vērtējumu. Par ko šo atzīmi liek un ko tā nozīmē, stāsta Rīgas Dzemdību nama neonatoloģe Kristīne Rasnača.

 

Pirmās dzīves minūtes beigās un piektajā dzīves minūtē visus jaundzimušos novērtē pēc Apgares skalas, kurā ietvertas 5 pazīmes – sirdsdarbība, elpošana, ādas krāsa, muskuļu tonuss, refleksi. Katru no šiem kritērijiem izvērtē 2 baļļu sistēmā. Proti, 0 nozīmē, ka izpausmes nav vispār, bet 2 – tā ir izteikta. Tātad kopā augstākais iespējamais novērtējums, ko mazulis var saņemt, ir 10 balles. Tam, vai bērniņš nācis pasaulē dabīgās dzemdībās vai ar ķeizargriezienu, šajā gadījumā nav nozīmes.

 

Kā notiek vērtēšana

Vērtēšanu vecāki pat nepamana – speciālists vienkārši novēro mazuli, māmiņas un bērniņa kontaktēšanos Apgares skalas noteikšana nekādi neietekmē. Ja mazulim viss ir kārtībā, viņu īpaši nepēta — parasti skalu nosaka vizuāli, skatoties uz bērnu, vērtējot, cik skaļš ir kliedziens, vai ādas krāsa ir veselīgi rozā un cik mazulis ir aktīvs.

 

Reklāma
Reklāma

Cik balles saņems mans jaundzimušais

Uzreiz jāpiezīmē, ka 10 balles saņem tikai retais mazulis. Visbiežāk figurē astoņas un deviņas, arī septiņas balles ir normas robežās, jo reizēm mazulim ir jāpiepalīdz, piemēram, jāatsūc gļotas no deguna un rīkles. Ja Apgares skaitlis ir seši un zemāks, vajadzīga lielāka palīdzība. Parasti pirmajā dzīves minūtē saņemtais novērtējums  ir zemāks par otro, kuru nosaka 5 minūtes pēc piedzimšanas. Ja Apgaras skalas vērtējums 5. dzīves minūtē ir bijis 6 un mazāk, un ja mazulim ir bijusi nepieciešama kāda medicīniska manipulācija, piemēram, skābekļa terapija vai medikamenti, tad vēlreiz jaundzimušā stāvokli izvērtē arī desmitajā minūtē. Atzīme no 7 līdz 10 ballēm tiek uzskatīta par labu. Jaundzimušā aprūpei nav nepieciešama īpaša pieeja. 4 – 6 balles nozīmē, ka mazulim, iespējams, nepieciešami kādi reanimācijas pasākumi. Jaundzimušo gadījumā dažreiz pietiek ar tā saucamo taktilo stimulāciju, kas nozīmē, ka tiek papildus stimulētas pēdiņas vai muguriņa. Tas uzlabo gan elpošanu, gan sirdsdarbību, gan arī kopējo tonusu. Visbiežāk nekādi papildus neatliekamās palīdzības pasākumi nav vajadzīgi. 

 

Kāpēc vajadzīga vērtēšana

Vērtējums par Apgaras skalu – neatkarīgi no tā, cik augsta vai zema ir pirmā atzīme –, vēl nav diagnoze. Tie ir konkrēti rādītāji, pēc kuriem ārsts izvērtē, kādi atbalsta pasākumi ir nepieciešami bērniņam. Atkarībā no novērtēšanas rezultātiem var noteikt, vai ir nepieciešami papildus izmeklējumi – analīzes, izmeklējumi uz infekcijām, sonogrāfiskā izmeklēšana vai neirologa konsultācija. Bērna pediatram šis novērtējums ir nozīmīgs tikai gadījumā, ja ir kādi simptomi, kuriem nepieciešams atrast iespējamo skaidrojumu. Bērna stāvoklis pēc piedzimšanas ir viens no rādītājiem, kā viņš jutās piedzimstot.  Kopumā Apgares skalas atzīmes nenorāda, kāda avarētu būt bērniņa veselība nākotnē.