Bērnunamu vajadzību sarakstā – higiēnas preces, sporta inventārs un mūsdienīgas tehnoloģijas

Labdarības organizācija “Taureņa efekts” apkopojusi Latvijas bērnunamu aktuālo vajadzību sarakstu. “Vajadzību sarakstu veidojam kā kompasu ziedotājiem – tas palīdz ziedot pārdomāti, vadoties pēc reālām aprūpes namu nepieciešamībām,” komentē biedrības dibinātāja Olga Kazaka.

FOTO: Shutterstock.com

Latvijā joprojām darbojas 31 ārpusģimenes pastāvīgās aprūpes iestāde, un, lai gan aptuveni puse no tām norādījusi, ka īpašu nepieciešamību pašlaik nav, daudzām no tām ikdienā arvien ir virkne aktuālu kā materiāla, tā nemateriāla rakstura vajadzību. 

2020. gada janvārī gatavotajā materiālo vajadzību sarakstā atrodamas kā ziemas sezonā aktuālās nepieciešamības, tā ikdienā nepieciešamo preču uzskaitījums - higiēnas piederumi (tostarp zīdaiņiem), veļa, piemēroti apavi, lietussargi, trauki. Bērnunamos visos reģionos nepieciešams inventārs aktīvam dzīvesveidam – trenažieri, velosipēdi un skrejriteņi, bumbas u.tml. Cita zīmīga vajadzība: nepieciešamība pēc mūsdienīgām tehnoloģijām - datoriem, mobilajiem tālruņiem, printeriem, spēļu konsolēm, arī jaunākajām spēlēm un filmu DVD. Atsevišķu nepieciešamību kopumu sastāda vajadzība pēc dažādām mēbelēm un sadzīves interjera priekšmetiem. Tomēr, kā ikvienam, arī bērnunamu audzēkņiem ir arī individuālas nepieciešamības – kādam psihoterapeita konsultācijas, citam jauni mehāniskie invalīdrati, īpaša funkcionālā gulta ar piemērotu matraci un specifiska izmēra apģērbs. Lai pilnvērtīgi veiktu ikdienas darbus, “Centrs Elizabete” Jelgavā un “Priedīte” Daugavpilī saimniecībās nepieciešami jauni deviņvietīgi transportlīdzekļi. 
 

 

Viens no veidiem, kā bērnunamiem var palīdzēt, piemēram, vesels uzņēmuma kolektīvs, ir aicināt ārpusģimenes aprūpes centru audzēkņus gūt nebijušu pieredzi, iemācīt ko jaunu un parādīt nākotnes perspektīvas

Reklāma
Reklāma

Ar materiālā atbalsta sniegšanu saistīta cita palīdzības forma – bērnunamos Rīgā, Ērgļu un Kokneses novados nepieciešama brīvprātīgo speciālistu iesaiste dažādu remontdarbu veikšanā. Kopumā nemateriālo vajadzību sarakstā teju visiem bērnunamiem parādās dažādu kultūrizklaides pasākumu un izklaides parku apmeklējums tuvējā apkārtnē, aktuālas būtu arī psihoterapijas un motivācijas programmas jauniešiem. Kā viena no būtiskām nemateriālā atbalsta formām iezīmējas “pieredzes dienas” un meistarklases – dažādu jomu speciālistu dalīšanās savās zināšanās un prasmēs. “”Ziedot” nozīmē arī veltīt savu laiku un zināšanas,” par pieredzes dienām un meistarklasēm saka Olga Kazaka. “Viens no veidiem, kā bērnunamiem var palīdzēt, piemēram, vesels uzņēmuma kolektīvs, ir aicināt ārpusģimenes aprūpes centru audzēkņus gūt nebijušu pieredzi, iemācīt ko jaunu un parādīt nākotnes perspektīvas.” Ar “Taureņa efekts” starpniecību vairāku gadu garumā gandrīz 2300 bērnunamu audzēkņiem bijusi iespēja piedalīties vairāk nekā 100 Pieredzes dienās – biedrības rīkotajās vizītēs dažādos uzņēmumos. 

Sadarbojoties ar “DPD Latvija”, “Taureņa efekts” ziedotāji savas dāvanas var nosūtīt bez maksas: 2019. gadā šo iespēju izmantojuši vairāk nekā 100 labdaru, iestādēs nogādājot vairāk nekā 300 kg ziedojumu. Latvijas bērnunamu vajadzību saraksts tiek atjaunots reizi ceturksnī jeb ik sezonas un ir pieejams organizācijas mājaslapā www.taurenaefekts.lv, un pieteikt sūtījumu var, zvanot pa tel. 26551248 vai rakstot uz e-pastu info@taurenaefekts.lv, norādot pakas saturu, svaru, sūtījuma pieņemšanas adresi un iestādes, uz kuru nosūtīt dāvanu, adresi. Ierosināt Pieredzes dienu kādā organizācijā ir iespējams, rakstot uz info@taurenaefekts.lv. 

Bērnunamu vajadzību saraksts apkopots tabulā, ar kuru var iepazīties šeit.