Ķīnas koronavīrus: Kas par to jāzina Latvijas iedzīvotājiem un ceļotājiem uz Ķīnu

Lielais nezināmais - tā pašlaik zinātnieki un ārsti raksturojuši Ķīnā, Uhaņas reģionā uzliesmojušo koronavīrusu. Saslimušo skaits tuvojas trim simtiem, no tiem 17 cilvēki ir miruši. Saslimšana norit kā smaga pneimonija - ar klepu un paaugstinštu temperatūru, bet ārtstēšanas iespējas ir līdzīgas kā ārstējot gripu. 

Iemesla panikai nav!

FOTO: Shutterstock.com

Iemesla panikai nav!

Uhaņas municipālās veselības komisija ziņo, ka līdz šī gada janvārim reģistrēti 258 pneimonijas gadījumi. Uhaņas slimnīcās turpina ārstēties 227 pacienti, no kuriem 51 ir smaga slimības klīniskā norise. Tiek ziņots arī par saslimšanas gadījumiem citās valstīs - Taizemē, Japānā, Dienvidkorejā un ASV. Visticamāk, vīruss tiks atklāts arī Eiropā, jo uz trim Eiropas valstīm ir tiešie reisi no vīrusa epicentrā esošās Vuhaņas. 

Vai Latvijas iedzīvotājiem un ceļotājiem, kas dodas uz Āziju, ir pamats bažīties par iespējamajiem saslimšanas riskiem? Kā rīkoties, ja ir ieplānots ceļojums uz Ķīnu? Iemesla panikai nav, mierina Latvijas infektologi. 

Pa pastu vīrusu neatsūtīs
Ziņu raidījumā "Panorāma" Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis mierina: "Latvijā jābaidās nav! Ja kāds ir atbraucis no Ķīnas un viņam ir [paaugstināta] temperatūra un klepus, to nevajag atstāt bez uzmanības. Vismaz jākontaktē ar ģimenes ārstu, un tad izdomās, ko darīt tālāk. Bet milzīgam uztraukumam nav iemesla".

To, ka ar šo vīrusu varētu inficēties, piemēram, saņemot internetā pasūtītas lietas, kas lielākoties nāk no Ķīnas, infektologi gan apšauba. "Paciņas tik ilgi nāk, ka tam vīrusam ir jābūt beigtam. Un gaļas produktus taču nepārsūta. Bet ar visām eksotiskām lietām vienmēr ir jābūt uzmanīgam. Un, ja var izmazgāt, tad vajag," papildina Austrumu slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna. "Par šo vīrusu ir maz kas zināms, piemēram, kāda ir klīniskā gaita. Tāpēc ir lielas neskaidrības, bet izskatās, ka šis vīruss nav tik agresīvs kā SARS, kas ir tiešs radinieks," piebilda Dumpis.

Jauno vīrusu ārstē tāpat kā gripu, īpašu zāļu tam nav. Bet arī mirstība nav tik augsta kā no gripas. Iespējams, saslimušo ir krietni vairāk – viņiem vienkārši šis vīruss nav meklēts un pierādīts, jo viņi to izslimojuši vieglā formā.


Ceļojumi uz Ķīnu nav jāatceļ
Slimību profilakses un kontroles centrs izplatījis informāciju, kas būtu jādara ceļotājiem, kuru plānos ir doties uz Ķīnu. 

Reklāma
Reklāma

Vispārīgie ieteikumi infekcijas izplatības novēršanai ir regulāra roku mazgāšana, mutes un deguna aizklāšana klepojot un šķaudot, gaļas un olu rūpīga gatavošana un izvairīšanās no cieša kontakta ar personām, kurām ir elpceļu slimības simptomi.

PVO un ECDC uzskata, ka risks ceļotājiem un infekcijas tālākas izplatīšanās iespēja ir zema. Tomēr, ja ceļojuma laikā vai 14 dienas pēc tā rodas simptomi, kas norāda uz elpošanas ceļu slimību, nepieciešams vērsties pēc medicīniskās palīdzības un informēt ārstu par ceļojumu.

Lai samazinātu akūtu elpceļu infekciju vispārējo risku, visiem ceļotājiem jāievēro šādi ieteikumi:

  • izvairieties no tuva kontakta ar cilvēkiem, kuri slimo ar akūtām elpceļu infekcijām;
  • bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;
  • izvairieties no neaizsargāta kontakta ar lauksaimniecības vai ar savvaļas dzīvniekiem;
  • izvairieties no tirgus apmeklējumiem, kur pārdod dzīvus dzīvniekus vai apstrādā dzīvnieku liemeņus;
  • cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem vajadzētu ievērot distanci no citiem, klepojot un šķaudot izmantot vienreiz lietojamās salvetes un mazgāt rokas;
  • ja ceļojuma laikā vai 14 dienas pēc tā parādās simptomi, kas norāda uz elpošanas ceļu slimībām (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, apgrūtināta elpošana), nepieciešams vērsties pēc medicīniskās palīdzības un informēt ārstu par ceļojumu.