Cik stundu diennaktī ir jāguļ zīdainim? Un citi svarīgi jautājumi par mazuļa miegu

Visai bieži jaunie vecāki ir noraizējušies par to, ka viņu bērniņš guļ par maz, pārāk nemierīgi vai iemieg tikai uz rokām vai ēdot. Par to, cik daudz bērnam jāguļ katrā vecuma posmā un kādas ir tipiskākās vecāku sūdzības par zīdaiņa miegu, stāsta pediatre, miega speciāliste Dr. Marta Celmiņa, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Epilepsijas un miega medicīnas centra speciāliste.

Pirmajos mēnešos bērni mostas bieži, galvenokārt, lai paēstu.

FOTO: Shutterstock.com

Pirmajos mēnešos bērni mostas bieži, galvenokārt, lai paēstu.

Cik daudz jāguļ?

Vecākiem ir jāsaprot, ka katrs bērns ir individuāls, tāpēc pieļaujamās miega robežas nav strikti noteiktas, tomēr Nacionālais miega fonds ir izstrādājis rekomendācijas tipiskas attīstības bērniem ar stundām, kas jāvelta miegam. Šie miega ieteikumi ir tipiskas attīstības bērniem, bet bērniem ar, piemēram, dažādiem ģenētiskajiem sindromiem parasti nepieciešams mazāk miega.

 

  • Jaundzimušie (0-3 mēneši)2
    Rekomendēts: 14-17 stundas
    Pieļaujams: Ne mazāk kā 11 stundas, ne vairāk kā 19 stundas
     
  • Zīdaiņi (4-11 mēneši)2
    Rekomendēts: 12-15 stundas
    Pieļaujams: ne mazāk kā 10 stundas, ne vairāk kā 18 stundas.

 

 

Kāpēc bērns naktī mostas?

Nereti pirmajās nedēļās vecākiem ir sajūta, ka bērniņš vispār nemaz neguļ – miega periodi jaundzimušajam var būt no dažām minūtēm līdz pāris stundām, un tas ir pilnīgi pieļaujams. Šajā vecumā bērnam ir nepieciešamība uzņemt barību – kuņģītis ir mazs un barības apjoms, ko iespējams uzņemt vienā ēdienreizē, nav liels. Tāpēc pirmajos mēnešos bērni mostas bieži, galvenokārt, lai paēstu.
Tāpat sākotnēji jaundzimušajam nav izteiktas dienas un nakts, tāpēc miega režīms ir haotisks. Tāpat jaundzimušā vecumā ir ļoti izteikta bērnu aktivitāte miegā – viņi kustas, smaida, atdarina zīšanu, satrūkstas. Maziem bērniem smadzenes vēl nav nobriedušas un šādas izpausmes ir normālas un netraucē mazulim atjaunot enerģiju. Tādā veidā viņi arī apgūst kustības.

 Ģimene var ievērot tādu gulēšanu, kāda viņiem der vislabāk, galvenais ir ievērot drošības noteikumus.


Tāpat jāņem vērā, ka arī zīdaiņiem, tāpat kā pieaugušajiem, miegs ir ciklisks, bet maziem bērniem miega cikli ir īsāki par pieaugušajiem. Kopumā cilvēkam nakts miega laikā ir četras dažādas miega fāzes. Tāpēc ir pilnīgi normāli, ka zīdainis nakts laikā, nonākot seklajā miega fāzē, daudz kustas, knosās, pat atver actiņas un pamostas. Nakts laikā seklajā miega fāzē cilvēks nonāk vidēji piecas sešas reizes. Zīdainis savā pirmajā gadā apgūst daudz prasmju un miega seklajās miega fāzēs tās visas tiek pārstrādātas.

 

Miega higiēna – profilaktiski jau no dzimšanas brīža

Speciāliste norāda, ka katrai ģimenei ar mazu bērnu būtu jau profilaktiski jāveido veselīgi miega paradumi, negaidot, kad būs radušies kādi traucējumi. Tāpat kā mēs ievērojam zobu un roku higiēnu, tāpat ir jāievēro miega higiēna, norāda daktere, pie tam jau no mazotnes.

Veselīgi miega paradumi ir iemācīta uzvedība, kā iemigt un gulēt. 

M. Celmiņa uzsver, ka bērniem miega medicīnā nelieto medikamentus, tāpēc nebūs tabletes, kas atrisinās radušos traucējumus. Veselīgi miega paradumi ir iemācīta uzvedība, kā iemigt un gulēt. Bērna miega jautājums ir ģimenes lieta un katrai ģimenei kopīgi ir jāizvērtē, kas viņiem der vislabāk un kas ir pieņemams vecākiem. Būs ģimenes, kam netraucēs, ka bērns guļ kopā ar vecākiem, aizmieg zīžot vai ja bērns ir jāieaijā miegā, turot to rokās. Par to nav jāsatraucas un ģimene var ievērot tādu gulēšanu, kāda viņiem der vislabāk, galvenais ir ievērot drošības noteikumus, lai izvairītos no nelaimes gadījumiem.
Tomēr novērots, ka, bērnam pieaugot, vecākiem kļūst apgrūtinoši, ja jāturpina izpildīt bērna ieviestās īpašās prasības. Ko tad iesākt?

 

Vakara rutīna – veselīga nakts miega pamats

Ik vakara miega rutīna jeb režīms ir pirmais, ar ko jāsāk, lai bērnam nodrošinātu labu miegu. Jēdziens “miega režīms” nav jāuztver kā gulēšana pēc noteiktiem pulksteņa laikiem. Rutīna ir mierīgas darbības, kas noteiktā secībā atkārtojas ik vakaru. Un arī šeit katrai ģimenei tās būs savas. Mazgāšanās, ģērbšanās, grāmatiņas skatīšanās, dziesmiņa, suņa samīļošana, kāda mierīga rotaļa, masāža, dzīvošanās ar mīļmantiņu – katrai ģimenei ir jāatrod tas, kas tai der vislabāk. Lai šī rutīna labāk darbotos, tai katru vakaru būtu jābūt vienā un tajā pašā laikā.

 

Miega rutīnas pozitīvo ietekmi uz bērna miegu apstiprina arī pētījumi, piemēram, Sv. Jāzepa universitātes (ASV, Pensilvānija) un Filadelfijas bērnu slimnīcas (ASV, Filadelfija) speciālistu veiktais pētījums1 norādīja uz tiešu saistību starp bērna miega rutīnas ievērošanu un bērna miega kvalitāti un mātes noskaņojumu. Ieviešot miega rutīnu, tika novērota miega traucējumu samazināšanās – bērni varēja nogulēt lielāku laiku bez pamošanās, samazinājās māšu sūdzības bar bērnu miegu un uzlabojās arī māšu noskaņojums.

Reklāma
Reklāma


Kā atzīmē M. Celmiņa, bērnam noteikts un stabils gulēt iešanas režīms izveidos pozitīvas asociācijas ar aizmigšanu un norādīs, kas sekos tālāk. Svarīgi rutīnu ir izstrādāt tādu, ko var izpildīt katru vakaru vienā un tajā pašā secībā. Speciāliste iesaka barošanu neatstāt kā pašu pēdējo darbību šajā sarakstā, lai vēlāk, kad bērnam nebūs nepieciešamība pēc nakts ēšanas, bērns spētu iemigt bez ēšanas.

 

Labas asociācijas veidošana

Kā norāda speciāliste – naktī mostas visi, arī pieaugušie, tikai viena daļa bērnu pēc tam māk aizmigt paši, bet otra daļa – nemāk. Viens no iemesliem, kāpēc daļa nemāk atkal aizmigt paši, ir nepareizu asociāciju veidošana ar aizmigšanu. Ja bērns tiek midzināts rokās vai barojot, ir normāli, ka nakts vidū, pamostoties pavisam citos apstākļos, bērns būs apjucis un tieksies pēc tiem pašiem apstākļiem, kādos iemiga, jo vienkārši neprot iemigt šādos apstākļos. Tāpēc, kad ģimenē jau ir iedibināta gulētiešanas rutīna, ir vērtīgi veidot labas aizmigšanas asociācijas, lai, pamostoties naktī, bērns pats atkal spētu iemigt.

Naktī mostas visi, arī pieaugušie, tikai viena daļa bērnu pēc tam māk aizmigt paši, bet otra daļa – nemāk.

Daktere norāda – lai sakārtotu bērna gulēšanas ritmu, galvenais ir uzlabot iemiegšanu vakarā, tas pēc tam palīdzēs samazināt nakts mošanos. Tāpēc, lai veidotus labus miega paradumus, ir būtiski bērnu likt savā gultiņā tad, kad viņš ir miegains, bet vēl nomodā.
Kad bērns ir apguvis patstāvīgu iemigšanu, vecāki var pielāgot gulēt iešanas laiku, pārceļot vakara rituālu par 15 minūtēm, tā pamazām pielāgojot bērna gulēšanas laiku ģimenes vajadzībām. 

 

Pretošanās gulēt iešanai

Par vēl vienu aktuālu lietu reizēm kļūst bērna pretošanās gulēt iešanai. Tas biežāk tiek novērots lielākā vecumā, bet arī zīdaiņi nereti var izrādīt pretošanos gulēt iešanai. Bieži gadās, ka bērnam fiziski vēl nenāk miegs tajā brīdi, kad vecāki viņu liek gulēt. Reizēm arī mazi bērni pārbauda vecāku robežas un to, ko var atļauties bērns. Tāpat ir novērots, ka dažiem bērniem ir pārāk ilgs vai biežs dienas miegs, tāpēc uz nakti viņi grib doties gulēt vēlāk. Vecākiem noteikti jāņem vērā, ka dažādas blakus parādības kā zobiņu augšanas laiks, slimības, jaunu prasmju apgūšana (velšanās, rāpošana, sēdēšana, stāvēšana) var izjaukt ierasto gulēšanas ritmu. Pat tāda pieaugušajiem nebūtiska lieta kā iesnas bērnam var ļoti traucēt gulēšanu.

Lai sakārtotu bērna gulēšanas ritmu, galvenais ir uzlabot iemiegšanu vakarā, tas pēc tam palīdzēs samazināt nakts mošanos.

 

Laba miega priekšnosacījumi

  • ik vakara gulēšanas rutīna
  • labas aizmigšanas asociācijas veidošana
  • likt bērnu gultiņā miegainu, bet vēl nomodā esam
  • bērns aizmieg pats (ar vai bez vecāku klātbūtnes – tas ir katras ģimenes jautājums)
  • bērniem ieteicams doties pie miera līdz plkst. 21.

 

Kā jūtas māte?

Amerikas miega medicīnas akadēmijas veiktā pētījuma3 dati norāda uz tiešu sakarību uz mātes psiho emocionālo stāvokli pirms un pēc dzemdību periodā ar bērna miegu – ir pierādīts, ka tiem bērniem, kuru mātēm bijusi nosliece uz depresīvu stāvokli pirms un pēc dzemdību periodā, biežāk tiek uzrādīti miega traucējumi. Arī miega speciāliste norāda, ka mātes sliktā pašsajūta arī var bojāt viņas attiecības ar bērnu un saiknes veidošanu ar mazuli. Mammai par savu pašsajūtu parūpēties ir ļoti svarīgi! 


Bieži, lai atvieglotu savu ikdienu, vecāki meklē dažādus risinājumus bērna miega problēmām un speciāliste atzīst, ka dažiem palīdz lavandas aromāta lietošana guļamistabā (jāievēro, lai nav pārāk spēcīgs aromāts!), balto trokšņu lietošana (šeit svarīgi, lai tas skan visu nakti un nav pārāk skaļš, kā arī lai šie trokšņi neskanētu pa dienu). Citiem bērniem palīdz maza gaismiņa. Nereti vecāki bērna miega problēmām risinājumu meklē pie osteopāta – ja tas palīdz, miega eksperte atzīst, ka to var mēģināt. Tāpat knupīšu un īpašu sedziņu lietošana ir pieļaujama, vienīgi ir jāievēro drošības noteikumi, lai tas neapdraud bērna dzīvību un veselību.

Miega speciāliste uzver, ka var izmantot visas šīs lietas, taču visticamāk, ka vienas pašas par sevi tās nebūs brīnumetodes un nekas neatsver labu miega higiēnu un labu aizmigšanas veidu.

 

Kad meklēt speciālista palīdzību?

Lai arī daudzi jaunie vecāki sūdzas par zīdaiņa miegu, bieži visas šīs izpausmes ir normas robežās un, ieviešot miega rituālu un veidojot labas aizmigšanas asociācijas, bērna miegs uzlabojas. Lai izvērtētu, vai mazulis guļ par maz vai par daudz, ir jāskatās bērna attīstība kopainā, tāpēc ir tik ļoti svarīgi zīdainim regulāri apmeklēt pediatru, kas var pamanīt laicīgi kādas novirzes no normas. 


Tomēr ir stāvokļi, pie kuriem būtu jāvēršas pie pediatra vai kāda cita speciālista:

  • elpošanas traucējumi miegā (krākšana, elpas aiztures, gulēšana ar atgāztu galvu),
  • bērnam ir daudz murgu, nakts baiļu,
  • bērnam ir neparastas kustības miegā,
  • bērnam ir grūtības aizmigt, pārāk daudz ceļas naktī vai pārāk agri no rīta pamostas.

 

Izmantotā literatūra:
1. A Nightly Bedtime Routine: Impact on Sleep in Young Children and Maternal Mood, Jodi A. Mindell, PhD ; Lorena S. Telofski, BA ; Benjamin Wiegand, PhD ; Ellen S. Kurtz, PhD.
2. How Much Sleep Do Babies and Kids Need? Sleepfoundation.org. Pieejams:
 https://www.sleepfoundation.org/excessive-sleepiness/support/how-much-sleep-do-babies-and-kids-need 
3. Maternal depressive emotion associated with children’s sleep problems, American Academy of Sleep Medicine. Pieejams:
https://aasm.org/maternal-depressive-emotion-associated-with-childrens-sleep-problems/