Seši dažādi piemēri sveču veidošanai mājas apstākļos. FOTO

Sveču nozīme no vienkāršu telpu izgaismošanas rīka senatnē ir pārtapusi par glītu mājas dekoru, kas rada omulīgu un romantisku sajūtu telpā. 

Paštaisīta svece noderēs arī kā brīnišķīga dāvana draugam svētkos. Kuram gan nepatīk sveču izstarotā omulība un mājīgums?

FOTO: Artūrs Ķipsts

Paštaisīta svece noderēs arī kā brīnišķīga dāvana draugam svētkos. Kuram gan nepatīk sveču izstarotā omulība un mājīgums?

 Ūdens svece

  • dziļš trauks, peldošā svece, nelieli čiekuri,  zaļumi: kadiķis, skujas, piparmētras, melleņu mētras, lavandas zariņi;

Tālākais process pavisam vienkāršs: dziļā traukā izkārto zaļumus, zariņus, čiekurus un tos pārlej ar ūdeni, kurā liek peldošo sveci.

Krāsaina svece 

  • parafīna granulas, krāsaini krītiņi, kāda īpaša plastmasas vai papīra formiņa, deglis;

Vispirms karstā ūdens peldē izkausē parafīna granulas, tās saliekot atsevišķos trauciņos, katram virsū uzliekot citas krāsas nelielu krīta gabaliņu. Kad granulas un krītiņš izkusis, to lej iepriekš sagatavotā formiņā (piemēram, bērnu jogurta trauciņš uz kura attēlots dzīvnieks). Trauciņa vidū liek degli, kuru iestiprina knaģī, lai tas neizkustās. Pirmo kārtu lej, piemēram, sarkanu. Nākamo kārtu lej zaļu, tā turpina, kamēr krāsu trauciņi izlieti. Kad svece sacietējusi, to izņem no trauciņa.

Sveces dekupāža

  • divas sveces, salvetes ar zīmējumiem, karote, šķēres;

No salvetēm precīzi izgriež acij tīkamākos zīmējumus. Sveces liesmā sakarsē karoti un ar to brauc pāri zīmējumam tā, lai tas glīti piekūst klāt svecei.

Reklāma
Reklāma

Lavandas svece

  • kafijas tasīte, lavandas zariņi, parafīna granulas, deglis;

Izkausē parafīna granulas, tām var pievienot lavandas ēterisko eļļu. Tasītes vidū iestiprina degli, lai tas nekustētos un lej sveci. Kamēr parafīns vēl šķidrs, virsū liek lavandas zariņus.

 Eļļas svece

  • eļļa, burciņa, citrusaugļi, kanēļstandziņas, dažādi zaļumi: piparmētra, skujkoku zari, kadiķis, melleņu mētras, lavandas zariņi, deglis, metālisks riņķītis, burkas vāciņš ar caurumu deglim, mazi čiekuri;

Burkā, vispirms ieliekot degli, kārto šķēlītēs sagrieztus citrusaugļus, kanēļstandziņas, zaļumus un visu pārējo pēc vēlēšanās. Var pievienot arī ēterisko eļļu labākai smaržai. Visu pārlej ar eļļu (olīveļļai, salīdzinot ar citām eļļām, nav nekādas smaržas). Svecei jāatļauj iesūkties pirms dedzināšanas.

Svece ar tējas lapiņām

  •  parafīna granulas, deglis, beramā tēja ar ziedlapiņām u.c., stikla burciņa.

Šīs sveces darbību secība tāda pati: izkausē granuliņas, stikla burciņā iestiprina degli un lej parafīnu, klāt pa šķipsnai berot tēju.

 

 

Foto: Agnese Gabrāne

Veidoja: Rita Anopa un Agnese Gabrāne