Nelaba dūša grūtniecības laikā. Iemesli un risinājumi

Lai arī grūtniecība nav slimība, topošā māmiņa var piedzīvot fizioloģiskas norises, kas mazuļa gaidīšanas laiku padara gana grūtu un pat mokošu. Viena no šādām parādībām ir grūtniecības toksikoze jeb nelaba dūša. Stāsta vecmāte Māra Grieze.

Speciālisti atzīst -  sievietēm, kuras gaida dvīņus vai trīnīšus, nelaba dūša ir biežāk un smagākā formā

FOTO: Shutterstock.com

Speciālisti atzīst - sievietēm, kuras gaida dvīņus vai trīnīšus, nelaba dūša ir biežāk un smagākā formā

 

Grūtniecības toksikozi sauc arī par rīta nelabumiem tieši tā iemesla dēļ, ka nelaba dūša parasti topošo māmiņu moka no rītiem. Parasti grūtnieces šos simptomus novēro pirmajos trijos grūtniecības mēnešos, bet dažām sūdzības var saglabāties arī vēlīnākā grūtniecības laikā un pat turpināties līdz grūtniecības beigām. Ja sieviete piedzīvo vemšanu, jāvēro, cik regulāra tā ir. Vemšanu vienu līdz divas reizes dienā parasti neārstē, vien iesaka ēst vieglas brokastis, nepieceļoties no gultas.

 

Ja vemšana atkārtojas līdz 5 reizes diennaktī, jāseko, vai nesamazinās grūtnieces svars, nepasliktinās vispārējais grūtnieces stāvoklis. Ir situācijas, kad vemšana ir pat līdz 10 reizēm diennaktī. Tad uzskata, ka tā jau ir vidēji smaga grūtniecības toksikoze. Izteiktas vai biežas vemšanas gadījumā topošajai māmiņai nekavējoties būtu jāvēršas pie vecmātes vai ginekologa, dzemdību speciālista.

 

Dažādos avotos dati nedaudz atšķiras, tomēr vairumā norādīts, ka līdz aptuveni 80% sieviešu grūtniecības laikā cieš no sliktas dūšas. [1;2] Lai arī nelabumi grūtniecības pirmajā trimestrī ir normāla parādība, tai ir zināmi riski – grūtniece mazāk ēd un dzer, līdz ar to neuzņem nepieciešamo šķidruma, minerālvielu un vitamīnu daudzumu.

 

Ja ir vidēji smaga un smaga toksikoze: 

  • ir vemšana no 10 līdz 20 un vairāk vemšanas reizēm diennaktī;
  • topošā māmiņa zaudē svaru;
  • ir nedaudz paaugstināta temperatūra;
  • paātrināts pulss;
  • samazināts urīna daudzums;
  • miega traucējumi;
  • ēstgribas zudums;
  • pazemināts asinsspiediens;
  • apātija vai pastiprināta uzbudināmība;
  • sausa āda un gļotāda.

 

Kāpēc topošajai māmiņai ir jāvemj?

Kāpēc vienām sievietēm grūtniecība izraisa nelabu dūšu, bet citām ne, ir jautājums, kas vienmēr interesējis topošās māmiņas un arī speciālistus. Tomēr līdz šim tā arī nav novērotas skaidras un nepārprotamas likumsakarības. Vienu gan speciālisti atzīst -  sievietēm, kuras gaida dvīņus vai trīnīšus, nelaba dūša ir biežāk un smagākā formā. To skaidro ar augstāku hormonu līmeni asinīs, nekā gaidot vienu mazuli. Ir kāds īpašs grūtniecības hormons horiongonadotropīns (HCG), kas strauji pieaug grūtniecības sākumposmā, un tālāk pakāpeniski palielinās turpmākās grūtniecības laikā.

 

Nelabums un vemšana parasti samazinās starp 12. un 16. grūtniecības nedēļu, kad grūtnieces aknas centrs pamazām piemērojas paaugstinātajam hormonu līmenim asinīs.   

 

Speciālisti uzskata, ka situācijās, kad sievietes ķermenis nespēj tik ātri pielāgoties jaunajam hormonālajam stāvoklim, attīstās organisma saindēšanās reakcija jeb toksēmija. Tāpēc dažkārt ginekologi toksikozi sauc par adaptēšanās slimību.

 

Pastāv uzskats, ka minētais hormons pazemina cukura līmeni asinīs, tādējādi pasliktinot grūtnieces pašsajūtu. Arī paaugstinātais progesterona līmenis saistīts ar gludās muskulatūras atslābumu. Atslābst arī barības vada un kuņģa sfinlteri, tādējādi kuņģa sulai ir vieglāk iekļūt barības vadā un izraisīt nelabumu. Vēl uzskata, ka paaugstinātais HCG līmenis var ietekmēt vemšanas centru smadzenēs, kas uzrauga, lai asinīs būtu nepieciešamā barības vielu un hormonu koncentrācija.

Nelabums un vemšana parasti samazinās starp 12. un 16. grūtniecības nedēļu, kad grūtnieces aknas centrs pamazām piemērojas paaugstinātajam hormonu līmenim asinīs. [3]   

 

Vēl speciālisti min, ka rīta nelabumi liecina par to, ka gaidāmais bērns ir labi ieligzdojies dzemdē. Uzskata, ka  sievietēm, kas necieš no toksikozes un vemšanas gaidību laikā, trīs līdz desmit reizes biežāk notika spontānais aborts pirmo trīs gaidību mēnešu laikā atšķirībā no sievietēm, kam toksikoze ir. 

Reklāma
Reklāma

 

Ir vēl citas teorijas par grūtnieču nelabumiem. Piemēram, topošajai māmiņai nelabumu izraisa mātes un bērna nesaderība, tomēr ar laiku mātes organisms pierod pie mazuļa, tādēļ toksikoze izbeidzas, toksikozes rašanās fakts ir atkarīgs no kuņģa un zarnu trakta vai aknu hroniskajām slimībām, toksikoze, iespējams, ir psihosomatisks stāvoklis, kad stress, negatīvas emocijas un bailes no dzemdībām rada nepatīkamas pārmaiņas grūtnieces organismā. Tomēr jāteic, ka šīs nav apstiprinātas teorijas. 

 

Ieteikumi, kas var noderēt, cīnoties ar nelabumu grūtniecības laikā: 

  • pirms izkāpšanas no gultas ieēd sausiņu vai žāvētu augli;
  • dzer saldu piparmētras, kumelīšu, aveņu lapu vai ingvera tēju;
  • samazini kofeīna lietošanu;
  • ierobežo, vai, ja iespējams, nelieto kviešu produktus;
  • regulāri padzeries nelieliem malciņiem;
  • ēd mazām porcijām biežāk nekā trīs reizes dienā;
  • izvairies no  treknas, sāļas un asas pārtikas;
  • ēd vēsāku ēdienu, jo tas mazāk smaržos;
  • ēd to, kas patiešām kārojas, bet nepārēdies;
  • ieelpo citrusaugļu smaržu;
  • dzer aukstu svaigi spiestu citronu sulu;
  • nedaudz atlaidies gultā;
  • dzer ingvera tabletes;
  • sūkā ledenes;
  • lieto grūtnieču vitamīnus, īpaši B1 un B6 grupas vitamīnus;
  • dodies regulārās pastaigās;
  • lieto homeopātiju:  
         - Nux vomica C6  - pret vemšanu, kā arī, ja ir jutīgs un uzpūties vēders, kārojas salds, bet tas izsauc nelabumu,
         - Sepia C6 - pret vemšanu un rīta nelabumu, ja škebina ēdiena smarža vai izskats, vai ir pastāvīgs nelabums, domājot par ēdienu,
         - Colchicum C6 - ja ir nepatika pret smakām vai kādiem konkrētiem produktiem,
         - Arsenicum C6 - ja nelabums un vemšana jau izraisījusi spēku izsīkumu, nespēku, nogurumu - pa 7 graudiņiem ik pēc 1-2 h.
  • lieto Baha ziedus: 
         - Rock Water (avota ūdens) - lai atbrīvotos no sajūtas, ka jātur sevi grožos un nebūtu vajadzība tiekties pēc iedomātās pilnības;
         - Chicory (cigoriņš) - lai pārmērīgo vēlmi rūpēties par citiem vērstu uz sevi. 
         - Crab apple (mežābele) - lai pieņemtu savu ķermeni un pārmaiņas, lai būtu spēks attīrīties no liekā,
         - Impatiens (sprigane) - dos iekšēju atslābumu, iecietību pret lēnīgumu, pret pārmaiņām, sajūtu, ka visu nevar paspēt  - 2 pilieni uz glāzi ūdens, pa malkam dienas laikā. [4]

 

Reizē ar sliktu dūšu var būt arī reibonis, kas saistīts ar to, ka sieviete vemšanas dēļ nav pietiekami paēdusi, līdz ar to krītas cukura līmenis, pazeminās asinsspiediens.

 

Vai nelabums kaitē mazulim?

Parasti vemšana un nelabums nenodara mazulim neko sliktu, un pat tad, ja topošajai māmiņai ir slikta ēstgriba, gaidāmais mazulis tāpat saņem no mātes visu vajadzīgo. Uztraukties ir vērts, ja vemšana ir tik bieža, ka organisms zaudē visu uzņemto barību un šķidrumu, vai arī ja vemšana ir līdz trim reizēm dienām, taču nepāriet ilgstoši. Šo iemeslu dēļ grūtniece var novājēt, nepieņemties svarā un ciest no organisma atūdeņošanās. Šādā gadījumā jāsazinās ar ārstu, jo, iespējams, būs nepieciešams papildus uzņemt šķidrumu stacionārā, lai mazinātu organisma atūdeņošanās draudus.

 

Parasti laikā no 12. līdz 14. grūtniecības nedēļai visas nepatīkamās sajūtas pāriet. 

 

Toksikozes ilgums

Neatkarīgi no tā, vai grūtniecības toksikoze izpaužas vieglā formā ar nelielu rīta nelabumu un dedzināšanu pakrūtē vai arī tā noris pavisam smagi, parasti laikā no 12. līdz 14. grūtniecības nedēļai visas nepatīkamās sajūtas pāriet.

Visgrūtākais laiks parasti ir no septītās līdz desmitajai nedēļai, un māmiņas, kurām toksikoze noris smagā formā, nereti spiestas atklāt saviem kolēģiem grūtniecības faktu, lai izskaidrotu savu slikto pašsajūtu un darbspēju zudumu.

Ja toksikoze noris smagā formā, nevajag kautrēties vaicāt ārstam slimības lapu. Grūtniecības toksikoze ir tikpat vērā ņemama diagnoze kā ikviena cita slimība. Diemžēl atsevišķos gadījumos (bet tas notiek ļoti reti) toksikoze mēdz saglabāties visu grūtniecības laiku. 

 

Izmantotā literatūra:

1. Nausea and Vomiting of Pregnancy https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676933/

2. Patient education: Nausea and vomiting of pregnancy https://www.uptodate.com/contents/nausea-and-vomiting-of-pregnancy-beyond-the-basics 

3. “Vieglu dzemdību metode” Dr. Govri Motha, Kārena Svona Maklauda
4. “Baha ziedu terapija bērniem un viņu vecākiem” Laura Tidriķe

Saistītie raksti