Latvijas pētījums: gandrīz puse no vecākiem, kuru bērniem ir palielināts svars, to nepazinās

Jaunākie pētījuma dati rāda, ka lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās ir katram piektajam 7 gadus vecam pirmklasniekam. Ar šādiem rādītājiem esam Eiropas valstu vidējā līmenī, tā, prezentējot pētījuma datus, informē Veselības ministrija.

Apmēram puse no vecakiem, kuru bērniem ir palielināts svars, to neapzinās

FOTO: Shutterstock.com

Apmēram puse no vecakiem, kuru bērniem ir palielināts svars, to neapzinās

Lai arī Latvijā nav vērojuma īpaša aptaukošanās tendences palielināšanās 7 un 9 gadus vecu bērnu grupā, palielināts svars novērojams 22,8% septiņgadīgu pirmklasnieku un 25,1% deviņgadīgu trešklasnieku. Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījuma rezultāti rāda ainu, ka vecāki bieži neapzinās, ka viņu bērniem ir liekais svars vai aptaukošanās. Lai arī vairāk nekā piektdaļai bērnu ir problēmas ar lieko svaru, to apzinās apmēram tikai puse no vecākiem, kuru bērniem ir palielināts ķermeņa masas indekss. 

Lai arī vairāk nekā piektdaļai bērnu ir problēmas ar lieko svaru, to apzinās apmēram tikai puse no vecākiem, kuru bērniem ir palielināts ķermeņa masas indekss. 

Tomēr pētījuma rezultāti rāda dažas pozitīvas tendences – ir samazinājies skolu īpatsvars, kurās ir kafejnīca vai veikals, līdz ar to bērniem skolās mazāk pieejamas ir kļuvušas neveselīgas uzkodas. Bērni vairāk apmeklē sportu un/ vai deju nodarbības. Tāpat pēc vecāku sniegtās informācijas ir pieaudzis to bērnu skaits, kas ik dienas ēd svaigus augļus un dārzeņus, tomēr tas saglabājas zems – tikai viena trešdaļa 7 un 9 gadus veci bērni tos ēd katru dienu.

Dati rāda, ka aptaukošanās un liekais svars ir vairāk izplatīts Rīgā un pilsētās dzīvojošiem bērniem, liekā ķermeņa masa biežāk novērojama zēniem nekā meitenēm. Tāpat liela daļa bērnu savu brīvo laiku pavada mazkustīgi pie viedierīcēm – vidēji 1-2 stundu darba dienās, bet brīvdienās tam veltot 2,3, 4 un vairāk stundu.

Reklāma
Reklāma

Dati rāda, ka aptaukošanās un liekais svars ir vairāk izplatīts Rīgā un pilsētās dzīvojošiem bērniem, liekā ķermeņa masa biežāk novērojama zēniem nekā meitenēm.

Situācijas nopietnību iezīmē dr. Iveta Dzīvīte-Krišāne, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste, bērnu endokrinoloģe – apmēram 90% vai pat vairāk bērnu liekais svars ir dzīvesveida radīta problēma. Ar uzturu, kustībām, miega režīmu un stresa stabilizēšanu bērnu dzīvēs lielākajā daļā gadījumu būtu iespējams izvairīties no liekā svara problēmām. I. Dzīvīte-Krišāne arī uzsver, ka ir vairāki kritiskie posmi, kad ir jāpievērš uzmanība bērna svara rādītājiem: tam jāseko līdzi jau mātes grūtniecības laikā, tāpat vecums līdz 2 gadiem, 5-7 gadu vecums un pusaudža gadi ir laiks, kad tam pastiprināti jāpievērš uzmanība. Speciāliste piebilst, ka liekais svars atstāj iespaidu gandrīz uz visu organismu kopumā un tam nav tikai vizuāls raksturs, kā nereti uzskata vecāki.

Apmēram 90% vai pat vairāk bērnu liekais svars ir dzīvesveida radīta problēma.

Veselības ministrija iezīmē nākotnes laukus, kur varētu strādāt, lai uzlabotu situāciju – sabiedrības informēšana, veselības aprūpes personu aktīvāka iesaistīšana šajā jautājumā. Tāpat nākotnē varētu būt sarunas ar pārtikas ražotājiem par cukura un sāls ierobežošanu pārtikas sastāvā, kā arī varētu apsvērt mārketingu ierobežojošas aktivitātes neveselīgiem produktiem.