Pētījuma ietvaros pusaudži var saņemt bezmaksas vakcināciju pret ērču encefalītu

Šobrīd Bērnu slimnīcā norit klīnisks pētījums, kura ietvaros bez maksas ir iespējams saņemt pamata vakcināciju pret ērču encefalītu  - pirmās trīs devas, kas pasargās no saslimšanas līdz pirmajai revakcinācijai. 

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumā tiek izmantotas tās pašas licencētas un ikdienā jau gadu desmitiem droši un efektīvi lietotās vakcīnas, ko izmanto arī ģimenes ārsti vai vakcinācijas speciālisti. Pētījuma mērķis ir izpētīt imunitātes mērogu un nianses pēc vakcinācijas ar specifiska antivielu Neitralizācijas testa  palīdzību, ko veiksi Austrijā. Latvijā šāda tests nav pieejams.

Tādejādi, klīniskā pētījuma laikā pusaudzis ne tikai saņems vakcināciju pret ērču encefalītu, bet uzzinās, kāds ir viņa aizsardzības līmenis pret saslimšanu. Paredzamais pētījuma laiks ir aptuveni 4 gadi, kuru laikā tiks veikti vairāki nelieli asins paraugi, lai novērtētu imunitāti pret ērču encefalītu. Nav paredzēti nekādi riski vai problēmas pētījuma dalībniekiem. Pētījumu koordinē Rīgas Stradiņa universitāte un tas ir saņēmis Ētikas komitejas un Zāļu valsts aģentūras atļaujas.

Pētījumā piedalīties aicina pusaudžus, kuri ir 12-15 gadus veci, un nav iepriekš dzīvē slimojuši ar ērču encefalītu un nekad nav bijuši pret to vakcinēti. Tiek atlīdzināti transporta izdevumi, ja dalībnieks dzīvo ārpus Rīgas. Ja paziņu lokā ir seniori, vismaz 60 gadus veci, arī viņiem ir iespēja piedalīties.

Sīkāku informāciju var saņemt, sazinoties ar koordinatori Daci Bantausku pa tālruni  +371 27861983 vai e-pastā dace.bantauska@rsu.lv

Reklāma
Reklāma