Četras darbadienas, sešas stundas dienā: Somijas premjerministre plāno saīsināt darba nedēļu

Nesen ievēlētā 34 gadus vecā premjerministre no Somijas sociāldemokrātiskās partijas Sanna Marina pamatoja šādu iniciatīvu ar nepieciešamību ļaut strādājošajiem pavadīt vairāk laika ar savām ģimenēm.

 

Somijā priekšroka laikam, ko var pavadīt kopā ar ģimeni

FOTO: Shutterstock.com

Somijā priekšroka laikam, ko var pavadīt kopā ar ģimeni

Papildus saīsinātai darba nedēļai, saīsinātas tiktu arī darba dienas - no līdz šim ierastajām astoņām stundām uz sešām.

“Es uzskatu, ka cilvēki ir pelnījuši iespēju veltīt vairāk laika savām ģimenēm, mīļotajiem, hobijiem un citiem dzīves aspektiem, tostarp kultūrai,” pauda Marina.

Sanna Marina, kura pati ir viena bērna māte, vada kreisi centrisko koalīciju ar četrām citām partijām, kuru priekšgalā ir par 35 gadiem jaunākas sievietes. (Foto: AP/Scanpix)


Tur vēlētājiem dotos solījumus
Kā ziņo britu portāls Dailymail.co.uk, jaunā premjerministre atbalstījusi darba nedēļas saīsināšanu, vēl esot transporta ministres amatā.

Nesenāko Marinas piedāvājumu jau paguvusi atbalstīt izglītības ministre Li Andersone, Kreisās alianses līdere.

“Ir svarīgi panākt, lai Somijas pilsoņiem būtu iespēja veltīt vairāk laika atpūtai. Šis nav piemērs sievišķīgai pieejai valsts lietām, mēs vienkārši vēlamies palīdzēt un turēt vēlētājiem dotos solījumus,” pauda Andersone.

Jāpiebilst, ka Sanna Marina, kura pati ir viena bērna māte, vada kreisi centrisko koalīciju ar četrām citām partijām, kuru priekšgalā ir par 35 gadiem jaunākas sievietes.

Reklāma
Reklāma


Ar īsāku darba nedēļu eksperimentē arī citviet
Darba nedēļas saīsināšana citviet pasaulē ir izmēģināta jau iepriekš. Zviedrijā šāds eksperiments tika veikts 2015. gadā. Rezultāti liecinājuši, ka darbinieki tādējādi kļuvuši priecīgāki un nopelnījuši vairāk. Augusi arī produktivitāte.

Pērnā gada decembra sākumā “Microsoft Japan” arī izlēma uz laiku ieviest trīs dienu nedēļas nogali, kas noveda pie 39,9% produktivitātes kāpuma, ziņo Dailymail.co.uk.
 

No portāla Jauns.lv