Rokopera "Kaupēn, mans mīļais" atdzimst koncertuzvedumā

Viens no spožākajiem Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes darbiem - leģendārā rokopera „KAUPĒN, MANS MĪĻAIS” atdzimusi jauniestudējumā koncertuzveduma versijā un pirmizrādi piedzīvos 15. februāri Vidzemes koncertzālē Cēsīs. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Koncertuzvedums "Kaupēn, mans mīļais!"

Ir pagājuši 20 gadi kopš rokoperas pirmā iestudējuma Liepājas teātrī, taču vēsturiskais stāsts par sabiedrības apjūsmoto noziedznieku savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien. Kas ir mūsu varoņi? Vai ar mediju palīdzību par tādu sabiedrības acīs var kļūt ikviens, neatkarīgi no viņa nodomiem un rīcības?  Ir laiks šodienas acīm palūkoties uz Māras Zālītes dzejā un Jāņa Lūsēna mūzikā iekodētajiem vēstījumiem. 


Kā uzsver dzejniece Māra Zālīte, "mani vēl aizvien interesē tas fenomens, kad tauta glorificē šo slepkavnieku, laupītāju - nu, kā tas var būt, ka ažiotāža atgādina tiesas procesus no mūsdienām! Kur ir tas noslēpums, nobīde no elementārajām morāles vērtībām? Kur paliek ticība un godaprāts?  Tāpēc man bija vajadzīgs varonis, kurā iekodēju savu vērtību sistēmu – Dzejnieks. Tautas sirdsapziņa, kurš sevī glabā tautas gara spēku un sāpi par zudušajām garīgajām un ētiskajām vērtībām”. 


Jauniestudējumā Dzejnieka lomā atkal redzēsim Zigfrīdu Muktupāvelu, kurš šo sauc par savu mūža lomu: „Šis darbs savulaik man deva jaudu un ticību saviem spēkiem, kā arī sajūtu, ka man vēl ir iespēja no skatuves teikt kaut ko ļoti svarīgu un paliekošu. Kā izrādījās -  arī skatītājiem šis darbs ir nozīmīgs un tā laika minējumi par publikas tieksmi tikai pēc lētas izklaides izrādījās nepatiesi. Vārdos neaprakstāmā trupas un skatītāju kopības sajūta ikkatrā no izrādēm man vēl joprojām liek ''skudriņām'' skriet pa muguru. Patiešām izcils Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes kopdarbs”.

Reklāma
Reklāma


Kaupēns būs jaunais un talantīgais Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms, kura aktiermeistarība, skatuviskais šarms un dziedātāja talants zibensātrumā iekarojis skatītāju, jo īpaši - daiļā dzimuma sirdis. Kaupēna mīļotās meitenes Vallijas lomai izvēlēta pavisam jauna  un plašākai publikai vēl nezināma izpildītāja - Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas 3.kursa audzēkne Madara Gaile. Mātes loma uzticēta Anmary. Jauniestudējumā piedalīsies arī Juris Bartkevičs, Akvelīna Līvmane, Katrīne Pasternaka, Zigurds Neimanis, paplašināts instrumentālistu sastāvs Jāņa Lūsēna vadībā, Rīgas Doma kora skolas Mūziklu un Džeza nodaļas audzēkņi u.c.
Kā uzsver režisore Paula Pļavniece, „necentīsimies atjaunot to, kas jau bijis, bet gan dosim iespēju novērtēt aizgājušo un salīdzinājumam paraudzīties uz esošo, lai saprastu, ko šis stāsts mums vēsta par cilvēku un viņa izdarītajām izvēlēm cauri laikiem”. Koncertuzveduma scenogrāfs Uģis Bērziņš, kostīmu māksliniece Elīna Milta, horeogrāfe Egija Abaroviča, vokālā pedagoģe Annija Putniņa.  Koncertuzvedumu iestudē Producentu grupa 7.


Pēc pirmizrādes 15.02. Vidzemes koncertzālē CĒSIS, koncertuzvedums būs skatāms 23. 02. Rīgā, VEF kultūras pilī, 29.02. Alūksnes kultūras centrā, 13.03. Latgales vēstniecībā GORS, 14.03. Jelgavas kultūras namā, 22.03. Liepājas k-zālē LIELAIS DZINTARS. Izsludinātas arī vairākas papildizrādes, tostarp  28.maijā Rīgā, VEF kultūras pilī. 

Biļetes iepriekšpārdošanā  -  „Biļešu Paradīzē”.