Attiecības sākas tik rožaini, bet... 2 iemesli, kāpēc daudzi pāri izšķiras jau pirmajā gadā

Iespējams, jau vairākas reizes dzīvē tev bijusi sajūta – esi iemīlējusies tā, ka nav šaubu: ar šo vīrieti jau patiešām dzīvosi ilgi un laimīgi. Taču ar katru dienu arvien skaidrāk kļūst, ka tā tas gluži nebūs. Un vispār – ko tādu tu viņā esi atradusi?
Kāpēc izjūk attiecības..? Foto: Unsplash

FOTO: Unsplash.com

Kāpēc izjūk attiecības..? Foto: Unsplash

Izklausās pazīstama situācija? Tas patiesībā nav nekas pārsteidzošs. Jo šādos iemīlēšanās maldu ceļos esam iemaldījušies ne reiz vien.

Pēc ASV antropoloģes Helēnas Fišeres pētījumu datiem, 

vidēji iemīlēšanās (tas ir, iekāres un kaislību pilnais attiecību posms) turpinās apmēram gadu.

Šajā laika posmā mīlnieku uzvedību nosaka asinīs esošais dopamīna līmenis, kas ir krietni paaugstinājies.

 

Kad dopamīna ražošana normalizējas, kaislības atslābst. Ja šā gada laikā jums abiem ir izdevies satuvināties ne vien fiziski, bet arī emocionāli, jūs, visticamāk, pāriesiet jaunā attiecību fāze.

Ja tuvināšanās ir notikusi tikai fiziskā līmenī, jūsu dzīves ceļš, visticamāk, šķirsies, jo, kad brīnumainā hormonu iedarbība būs mitējusies, vairs nebūs nekā, kas jūs vienotu. Tieši tāpēc vairākums pāru izšķiras jau pirmajā attiecību gadā.

 

Reklāma
Reklāma

Ja starp jums ir izveidojusies emocionāla saikne, iespēja saglabāt attiecības ilgāku laiku ievērojami palielinās. Taču ir viens liels "bet" – un šeit atkal ir vainīgs dopamīns.

Pēc endokrinologu domām, uz dažu cilvēku nervu sistēmu dopamīns iedarbojas kā atkarību raisošas narkotikas. Šādiem cilvēkiem ir ļoti grūti pāriet no iemīlēšanās stadijas uz jaunu attiecību fāzi. Viņiem ir grūti samierināties ar to, ka kaislība sāk noplakt. 

 

Tiem, kuri jūtīgi reaģē uz dopamīnu, šādas pārmaiņas attiecībās rada stresu. Viņiem sāk šķist, ka attiecībās ir krīze, jo tajās kaut kā trūkst. Šādiem cilvēkiem ir ļoti grūti saglabāt stabilas attiecības, viņiem ir svarīgi visu laiku būt iemīlēšanās stadijā, nemitīgi just dopamīnu. Tad, kaislības vadīti, viņi atkal meklē jaunas emocijas, taču tas "ilgi un laimīgi" tā arī nepienāk. Jo īstai mīlestībai, kā zināms, vajag kaut ko vairāk nekā tikai seksuālo kaislību.

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti