Kā aizraujoši sagaidīt Jauno gadu ar ģimeni?

Jaunā gada sagaidīšana daudziem ir visgaidītākie gada svētki, taču vai protam tos skaisti un interesanti nosvinēt, lai svētku vakars nesāktos un nebeigtos tikai ar ēšanu un pusnakts sagaidīšanu? 

Svētkus radām mēs paši!

FOTO: Shutterstock.com

Svētkus radām mēs paši!

Idejas, kā skaisti nosvinēt!

Maltīte
Lai arī ēšanai nebūtu jābūt galvenajai vakara sastāvdaļai, bez ēšanas arī iztikt nevarēs. Pāris dienas pirms svētkiem var sapulcēties visa ģimene un izlemt, ko celt galdā. Svētku ēdienkarti varat veidot visa ģimene kopā, lai savs kārums tur atrodams gan lieliem, gan maziem. Varat nobalsot par pavisam klasiskiem un latviskiem ēdieniem, piemēram, pelēkajiem zirņiem ar speķi, pašu štovētiem kāpostiem ar cūkgaļas stilbiņu un ābolu plātsmaizēm, bet varat arī pagatavot ko neparastāku vai sarežģītāku, piemēram, zoss ragū ar dārzeņiem vai šokolādes biešu kūku vai jebko citu, ko sen jau ir gribējies izmēģināt.

 

Varbūt ir īstais brīdis izvārīt putru vai zupu uz ugunskura? 
Galvenais ir šajā procesā iesaistīt visu ģimeni! Kāds kurina uguni, kāds sagatavo vārīšanai nepieciešamās izejvielas. Kamēr zupa vārās, var rotāt pagalmu vai spēlēt kādas spēles. 

 

Nākamā gada plānošana

Katrs nākamais gads nāk ar jaunām cerībām. Aizvadot veco gadu un sagaidot jauno ikkatrs ģimenes loceklis īpašā plānotājā ieraksta savus Jaunā gada mērķus. Bērniem var stāstīt – lai sasniegtu to, ko vēlies, vispirms ir jātiek skaidrībā, ko tad tu īsti vēlies, šīs savas vēlmes ir jāpasaka. Rakstot sava jaunā gada mērķus, jāievēro noteikums – mērķiem jābūt reāliem, sasniedzamiem. Mērķi varbūt vairāki, un, piemēram, arī šādi – darīt vairāk labu darbu un ieviest jaunas ģimenes tradīcijas.

 

Laimes liešana

Vecais gads jau aizvadīts, laiks domāt par to, kas mūs sagaida nākamajā gadā. Aizraujoša un fantāzijām pārpildīta ģimenes tradīcija ir laimes liešana. To var darīt ar dažādiem kūstošiem materiāliem, piemēram, kausējot vasku, parafīnu, alvu vai svinu. Visbiežāk laimes liešanai tiek izmantota alva.

Jādara tā:

Izvēlēto materiālu ieliec nelielā kausiņā un karsē to, piemēram, uz svecītes liesmas. Kad tas izkusis, ar strauju kustību lej to iepriekš sagatavotā bļodā ar aukstu ūdeni. Kad alva vai kāds cits materiāls atdzisis, ņem to laukā no ūdens un ēnu spēlē lūko, kas tevi un tavus mīļos sagaida Jaunajā gadā.

 

Laimes vēlējumi pīrāgos
Saimniece vai visa ģimene kopā var uzrakstīt uz mazām lapiņām vēlējumus (ar pildspalvu, jo flomāsters izplūdīs) un satīt pīrādziņos. Tas būs lielisks pārsteigums gan pašiem, gan viesiem.

 

Reklāma
Reklāma

Galda noformējums atbilstoši svētku noskaņām
Arī tad, ja Vecgada vakarā neplānojat plašāku radu un draugu sanākšanu, varat izgatavot tematiskas galda kartes un galda dekorus, piemēram, ar skujiņas, sniegpārslu vai rūķīšu tematiku. Neikdienišķi klāts galds un sveces pilnīgi noteikti radīs īpašu svētku sajūtu.

 

Sapucēšanās
Vecgada vakarā atļaujieties no skapja izvilkt skaisto kleitu un glītās bikses, uzvilkt baltu kreklu un kājās ikdienas čību vietā aut greznās kurpes. Arī mājās svētku vakariņu laikā ir vērts saposties! Svētku apģērbs rada sajūtu, ka patiešām ir īpašs brīdis, kad pabūt kopā un pakavēties sarunās.

 

Spēles, rotaļas un atrakcijas
Varat ieplānot dažas spēles, rotaļas un atrakcijas, ko spēlēt vakara gaitā. Tām nav jābūt ne ilgām, ne sarežģītām – galvenais, lai ir jauki un jautri kopā pavadīts laiks. Tās var būt arī mīklas, asprātības uzdevumi vai vienkārši vārdu minēšanas spēles. Varat meklēt istabā paslēptus priekšmetus, minēt dziesmu vārdus vai iet latviskās rotaļās.

 

Īpaša svētku mūzika
Izslēdziet TV, tā vietā ieslēdziet vai nu mīļāko dziesmu izlasi vai kādu no radio kanāliem, kas raida svētku dziesmas. Arī viedtālruņa aplikācijas pagaidīs līdz kādai citai dienai. Laiks, ko jūs svētkos varat pavadīt kopā, veltot nedalītu uzmanību viens otram, ir īpašs.

 

 

Atmiņu stāsti mierīgās noskaņās
Šis ir īstais brīdis, kad klausīties vecvecāku un vecāku stāstus, kā bija kādreiz. Būsiet pārsteigti, bet bērnus ļoti interesē stāsti, kas sākas ar vārdiem – Kad es biju tik liels kā tu...

 

Mākslas darba radīšana
Radiet kopīgu mākslas darbu, piemēram, nākotnes gleznu. Nav svarīgi, ka jums šķiet - es taču nemāku zīmēt! Svarīgākais ir kopīgi darboties, justies brīvi, un jūs radīsit ko skaistu.


Sasieniet kamolā visas jaunā gada vēlmes!
Ja ārā kurināt ugunskuru, apstājieties tam apkārt un iztiniet kamoliņu, lai katram sanāk pa prāvam dzijas pavedienam. Katrs savā posmiņā sieniet mezglus, domājot par to, ko gribat sasniegt. Cik mezglus? Tik, cik jums vēlmju! Kad tas darīts, no viena gala tiniet kamolu kopā un nododiet to glabāšanā kādam no jūsu pulka, lai nākamajā gadā varētu siet jaunu kamolu, bet veco - sadedzināt.



Velciet bluķi!
Ja esat daudzi svinētāji, ar striķi apsieniet vairākus bluķus un velciet tos apkārt ugunskuram. To darot, pārdomājiet visus sliktos darbus, kas gadījušies iepriekšējā vai pat citos gados. Tad šos ar sliktajām domām un nedarbiem pilnos bluķus sadedziniet ugunskurā. Starp citu, ja bluķa nav, var izlīdzēties kaut ar pagali!



Spēlējiet ēnu teātri sveču gaismā!
Sveci vai lampu novietojiet tā, lai gaisma atstarojas uz sienas un netālu no gaismas avota ar roku plaukstu un pirkstiem attēlojiet dažādus dzīvniekus, putnus, burtus vai priekšmetus. Ja telpa atļauj, varat spēlēt ēnu teātri pilnā augumā. Lai apkārtēji uzmin, ko jūs attēlojat!

 

Svētku koncerts
Svētku laikā notiek ne viens vien dvēselisks un sirsnīgs koncerts. Izvēlieties sev tīkamāko un apmeklējiet kopā ar ģimeni. Ir arī jauki tirdziņi ar atrakcijām, slidošanu un karstas tējas dzeršanu.

Atliek vien izvēlēties!