Vannasistabu un citu mitru telpu nelaime - pelējums. Kā to iznīdēt?

Pelējums ir sēnītes, kas telpās aug un vairojas, ja vien ir labvēlīgi apstākļi (mitrs un pietiekami silts), jebkurā vietā – uz koksnes, skaidu plāksnēm, papīra, kartona, tapetēm, plastmasas, gumijas, silikona, grīdas segumiem, mākslīgo sveķu apmetumiem u. tml. Temperatūras diapazons attīstībai visai plašs – no 0 līdz 60 °C.

Svarīgi ir pēc iespējas ātrāk novērst problēmu, jo sēnīte ir kaitīga veselībai: var izraisīt alerģiju, astmu, un atrašanās pastāvīgā mikotoksīnu ietekmē var radīt nopietnas problēmas.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi ir pēc iespējas ātrāk novērst problēmu, jo sēnīte ir kaitīga veselībai: var izraisīt alerģiju, astmu, un atrašanās pastāvīgā mikotoksīnu ietekmē var radīt nopietnas problēmas.

Nereti sēne iemetas vannas istabā, istabās aiz skapjiem, zem paklājiem, virtuvē un citur. Augšanai labvēlīgā vidē sēnīte ražo mikroskopiskas sporas, kas pārvietojas gaisā un nosēžas uz virsmām.

Daudziem pelējuma tipiem pietiek ar atrašanos vienu divas diennaktis uz mitras virsmas, lai sāktu attīstīties. Ja virsmas apstākļi kļūst nelabvēlīgi pelējumam (piemēram, izžūst), tas nenomirst, bet ieslīgst ziemas guļā, līdz apstākļi atjaunojas un atkal kļūst labvēlīgi augšanai.

Sēnītes pelēki brūnos traipus var notīrīt ar etiķi vai hloru saturošiem līdzekļiem, piemēram, veļas balinātāju.

Svarīgi ir pēc iespējas ātrāk novērst problēmu, jo sēnīte ir kaitīga veselībai: var izraisīt alerģiju, astmu, un atrašanās pastāvīgā mikotoksīnu ietekmē var radīt nopietnas problēmas. Turklāt ielaistu sēnīti ir grūti dabūt ārā, reizēm pat iesaka izgraut skarto sienas vai citu telpas daļu un atjaunot ar jauniem materiāliem, kuriem mūsdienās sastāvā jau ir klāt pretsēnīšu līdzekļi. Jāpārdomā arī, kā uzlabot telpas ventilāciju.

Reklāma
Reklāma

Sēnītes pelēki brūnos traipus var notīrīt ar etiķi vai hloru saturošiem līdzekļiem, piemēram, veļas balinātāju. Taču šāda ātrā palīdzība likvidē redzamo sēnīšu kolonijas daļu, bet neiznīcina sporas: ja apstākļi paliek labvēlīgi sēnītes augšanai, tā pēc neilga laika būs ataugusi savā vietā. Pretsēnīšu līdzekļinopērkami būvniecības un saimniecības preču veikalos, piemēram, Schimmel-entferner, Fungi, bet sēnīti ar sporām iznīcina, piemēram, līdzeklis SoSafe Spray Away.

 

Avots: www.Jauns.lv