Drošības noteikumi, ja dodies skatīties uguņošanu vai organizē to pats

Jaungada svinības ir laiks, kad uguņošana ir gandrīz tikpat nozīmīga svētku sastāvdaļa kā eglītes rotāšana, pīrāgu cepšana, vai dāvanu gatavošana ģimenei un draugiem, tomēr ik gadu salūtu laikā nopietnas traumas gūst gan pieaugušie, gan bērni.

Raķetes pirms šaušanas stabili jānostiprina vertikālā pozīcijā saskaņā ar lietošanas instrukciju, turklāt ieteicams laikus sagatavot ugunsdzēšamo aparātu vai vismaz spaini ar ūdeni, ar ko nepieciešamības gadījumā būs iespējams nodzēst liesmas.

FOTO: Shutterstock.com

Raķetes pirms šaušanas stabili jānostiprina vertikālā pozīcijā saskaņā ar lietošanas instrukciju, turklāt ieteicams laikus sagatavot ugunsdzēšamo aparātu vai vismaz spaini ar ūdeni, ar ko nepieciešamības gadījumā būs iespējams nodzēst liesmas.

Pašu organizēta uguņošana

Nelaimes gadījumi gadu mijā notiek katru gadu un viens no iemesliem ir neapdomīga rīcība ar pirotehniku. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) sniegtā informācija par salūtu laikā gūtajām traumām apliecina – šādi negadījumi ir realitāte, un gūtās traumas vērtējamas kā ļoti nopietnas.

 

Lai arī plašsaziņas līdzekļi katru gadu atkal un atkal atkārto par to, kādas sekas var rasties, ja pirotehnika tiek lietota neapdomīgi, neievērojot drošības instrukcijas, cilvēki joprojām tam bieži nepiegriež vajadzīgo uzmanību. Bojājumi automašīnai vai īpašumam nav tik nozīmīgi, salīdzinot ar traumām, ko gūst paši cilvēki. Nereti šīs traumas ir ļoti nopietnas, to ārstēšana – ilga.

Lai Jaunā gada salūts paliktu labā atmiņā, jāievēro drošības instrukcijas – pirotehnika jāiegādājas sertificētos veikalos, pārliecinoties, ka pārdevējam ir licence tās tirgošanai.

Lai Jaunā gada salūts paliktu labā atmiņā, jāievēro drošības instrukcijas – pirotehnika jāiegādājas sertificētos veikalos, pārliecinoties, ka pārdevējam ir licence tās tirgošanai. Tāpat pirms pirotehnikas izmantošanas obligāti jāiepazīstas ar lietošanas instrukciju, kā arī rūpīgi jāizvēlas uguņošanas vieta – pirotehnika jānovieto drošā attālumā no svētku salūta skatītājiem un ugunsnedrošiem priekšmetiem. Uguņošanai nav ieteicams izvēlēties vietu koku tuvumā. Pirotehniku atļauts izņemt no iepakojuma tikai īsi pirms lietošanas. Nekādā gadījumā nedrīkst izjaukt vai pārveidot gatavos pirotehnikas izstrādājumus. Raķetes pirms šaušanas stabili jānostiprina vertikālā pozīcijā saskaņā ar lietošanas instrukciju, turklāt ieteicams laikus sagatavot ugunsdzēšamo aparātu vai vismaz spaini ar ūdeni, ar ko nepieciešamības gadījumā būs iespējams nodzēst liesmas. Aizdedzināšanu ieteicams veikt no tās puses, no kuras pūš vējš, savukārt pēc aizdedzināšanas ir nekavējoties jāatkāpjas. Nedrīkst liekties pāri aizdedzinātiem pirotehnikas izstrādājumiem vai iet garām brīdī, kad tie aizdedzināti. Nekādā gadījumā pirotehniskos izstrādājumus to darbošanās laikā nedrīkst turēt rokās, tāpat kā nedrīkst atkārtoti aizdedzināt pirotehniskos izstrādājumus, kas pēc aizdedzināšanas nav nostrādājuši.

Uguņošanai nav ieteicams izvēlēties vietu koku tuvumā. Pirotehniku atļauts izņemt no iepakojuma tikai īsi pirms lietošanas. Nekādā gadījumā nedrīkst izjaukt vai pārveidot gatavos pirotehnikas izstrādājumus.

 

Svētku uguņošana krastmalā

Sagaidot gadu miju, tradicionāli uguņošana būs skatāma 11. novembra krastmalā, kur tā sāksies plkst. 24.00. Gan pirms svētku uguņošanas priekšnesuma iedzīvotājiem krastmalā jau no plkst. 21.00, gan pēc uguņošanas līdz plkst. 1.00 būs iespēja dzirdēt muzikālus priekšnesumus populāru dīdžeju un grupu izpildījumā. Tādēļ pasākuma organizatori aicina apmeklētājus norises vietā ierasties laikus.

Uguņošanas priekšnesuma mūzika tiks atskaņota teritorijā no Vanšu tilta līdz Akmens tiltam, apskaņošana uz tiltiem un Pārdaugavā nav plānota. „No pieredzes zināms, ka brīvāka skatītāju zona 11. novembra krastmalā ir pie Pils ielas. Apmeklētāji aicināti ieejai krastmalā izmantot arī Miesnieku ielu un pieeju skatīšanās zonai no Vanšu tilta puses,” uzsver pasākuma organizatori.

Tā kā lielo svētku uguņošanu rīko profesionāļi, tad tās vietas, kur atrašanās varētu būt bīstama tieši salūta dēļ, tiek slēgtas, kā, piemēram, AB dambis.

Reklāma
Reklāma

Uguņošana kā katru notiks no AB dambja, kas skatītājiem būs slēgts. Uguņošanas realizētāji aicina skatītājus nepulcēties Pārdaugavā – ņemot vērā vēja virzienu un ātrumu, iespējams, tiks samazināta piekļuves zona Pārdaugavas virzienā, ierobežojot iespēju vērot uguņošanu no Pārdaugavas puses AB dambja tuvumā.

Tā kā lielo svētku uguņošanu rīko profesionāļi, tad tās vietas, kur atrašanās varētu būt bīstama tieši salūta dēļ, tiek slēgtas, kā, piemēram, AB dambis. Tomēr iedzīvotājiem noteikti vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai viņi vēro uguņošanu drošā vietā – īpaši iesakām neatrasties pie Daugavas vietās, kurām ir brīva piekļuve ūdenim. Tādas, piemēram, ir krastmala Andrejsalā aiz prāmju termināļa vai Daugavas promenāde pie Centrāltirgus.

Īpaša uzmanība jāpievērš, dodoties uz pasākumiem ar bērnu. Izstāsti viņam, ko darīt krīzes situācijā – ja gadās nozust no vecāku redzesloka. Gadumijas svētku laikā 11. novembra krastmalā un uz tiltiem pastiprināti patrulēs arī Rīgas Pašvaldības policija, kas rūpēsies par sabiedrisko drošību uz ielām. Pastāsti bērnam un pasākuma laikā parādi, ka policijas darbiniekiem var uzticēties un lūgt palīdzību. Māmiņas ar ratiņiem aicinām salūtu skatīties vietās, kur nedrūzmējas daudz cilvēku, un pēc salūta nogaidīt, kamēr lielākā daļa skatītāju pamet krastmalu. Šādi ar bērnu ratiņiem varēs pārvietoties daudz brīvāk, jo cilvēki, spiežoties pūlī, var uzgrūsties ratiem un sabiedēt bērnu.

 

Brīvības iela

Jau daudzus gadus daļa Rīgas iedzīvotāju, kuri dzīvo VEF rajonā un Teikā, bet nododas skatīties uguņošanu 11. novembra krastmalā, īsteno savu ne pārāk drošo tradīciju – pusnaktī dodas uz Brīvības ielas un uzstāda savu iegādāto pirotehniku pa vidu Brīvības ielas braucamajai daļai. Jānorāda, ka šādi rīkojoties, viņi apdraud gan tuvumā esošos cilvēkus, gan automašīnas, kas brauc pa Brīvības ielu.

Brīvības ielas uguņotājiem būtu jāatceras, ka pirotehnika ir diezgan bīstama padarīšana, īpaši, ja kā palaišanas laukums iecerēta iela.

Brīvības ielas uguņotājiem būtu jāatceras, ka pirotehnika ir diezgan bīstama padarīšana, īpaši, ja kā palaišanas laukums iecerēta iela. Jāņem vērā, ka pirotehnikas pārdevēji rekomendē tik tālu atiet no palaišanas vietas, cik augstu raķete uzlidos, bet Brīvības ielas gadījumā ietves ir turpat pie ielas.

 

Savukārt gar Brīvības ielu dzīvojošajiem iesakām, uzpošot māju Ziemassvētkiem un Jaunā gada sagaidīšanai, neaizmirst ieviest kārtību arī lodžijā vai uz balkona. Tur reizēm tiek novietotas nederīgās mantas, pat vecas mēbeles. Neuzmanīgi izšauta pirotehnika var nejauši iekrist lodžijā, un, ja tur būs viegli uzliesmojošas mantas, var izcelties ugunsgrēks.
Ja tomēr nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, nekavējoties zvaniet pa tālruni – 112.

 

Avots: www.riga.lv