3 padomi, kā samazināt izmestās pārtikas daudzumu

Katru dienu pasaulē atkritumos nonāk trešdaļa saražotās un izaudzētās pārtikas, tā izšķērdējot gan planētas resursus, gan ieguldīto enerģiju un laiku. Īpaši daudz pārtikas tiek izmests pēc gada lielākajiem svētkiem, kad cilvēki cenšas iepriecināt savus mīļos, sapērkot un pagatavojot par daudz ēdiena. Kā izvairīties no pārtikas atkritumu radīšanas ne tikai svētkos, bet arī ikdienā?

Visbiežāk atkritumos nonāk tie ēdieni un produkti, kas palikuši neapklāti. Pat ledusskapī produkti jātur apsegti vai slēgtā traukā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visbiežāk atkritumos nonāk tie ēdieni un produkti, kas palikuši neapklāti. Pat ledusskapī produkti jātur apsegti vai slēgtā traukā.

1. Neturi ēdienus uz galda pārāk ilgi
Svētku laikā mēs esam pieraduši ilgi sēdēt pie bagātīgi klāta galda. Tomēr  pārtika, kas neapsegta ilgi glabājas siltā telpā, ātrāk bojājas, tāpēc, piemēram, ēdiens, kas visu vakaru stāvējis uz galda, bet pa nakti ielikts ledusskapī, iespējams, no rīta vairs nebūs ēdams.

2. Pāri palikušo ēdienu saliec caurspīdīgos traukos
Visbiežāk atkritumos nonāk tie ēdieni un produkti, kas palikuši neapklāti. Pat ledusskapī produkti jātur apsegti vai slēgtā traukā. Vislabāk tos glabāt slēgtās pārtikas kastītēs, tā neļaujot dažādu ēdienu smaržām un garšām sajaukties. Ja, atverot ledusskapi, visi tajā esošie ēdieni ir labi pārskatāmi, tad ir mazāka iespēja, ka kaut kas paliks aizmirsts un būs jāizmet. Tāpēc no svētku maltītes pāri palikušo ieteicams salikt caurspīdīgos plastmasas vai stikla traukos. Caurspīdīgās pārtikas kastītes var palīdzēt ietaupīt arī vietu ledusskapī vai virtuves skapīšos. Gan kantainus, gan apaļas formas traukus var ērti salikt vienu uz otra, tā efektīvi izmantojot vietu, turklāt, atverot ledusskapi, būs labi redzams, kas tajā atrodas. Pārtikas uzglabāšanas trauki pieejami plašā klāstā – sākot ar dažāda izmēra plastmasas kastītēm, kuru cena ir no dažiem desmitiem centu, līdz stikla traukiem, kuros pārtiku var ne tikai uzglabāt, bet arī nelielās porcijās saldēt vai cept. 

Nereti vienā trauciņā tiek salikti dažādi ēdieni vai produkti, un arī tas var paātrināt bojāšanās procesu. Tāpēc ieteicams nelikt, piemēram, salātus vienā traukā ar cepeša šķēlēm.


3. Neliec vienā traukā dažādus ēdienus
Lai ēdiens nebūtu jāizmet, mēs bieži cenšamies dot to līdzi ciemiņiem, iesaiņojot to folijā, pārtikas plēvē vai maisiņā. Taču šādi iepakots ēdiens var ne tikai iztecēt somā, bet arī ātrāk sabojāties.
Nereti vienā trauciņā tiek salikti dažādi ēdieni vai produkti, un arī tas var paātrināt bojāšanās procesu. Tāpēc ieteicams nelikt, piemēram, salātus vienā traukā ar cepeša šķēlēm. Dārzeņu salāti satur vairāk šķidruma nekā cepta gaļa, tāpēc tie ātrāk bojājas un samitrina arī pārējos produktus. No tā var izvairīties, izmantojot pārtikas kastītes ar vairākiem nodalījumiem, kas neļaus ēdieniem saskarties. 
 

Reklāma
Reklāma

Materiāls publicēts sadarbībā ar IKEA.