Ziemas brīvdienu apņemšanās: iemācīties izveidot glītu puzuru

It visās seno latviešu mājās zināja, kas ir puzurs. Tie rotāja mājas un sētas dažādos svētkos. Taču puzurs bija ne tikai rotājums - tas kalpoja arī kā nelaimju un ļaunu garu atbaidītājs. Pēcāk tas kādā noteiktā laikā, piemēram, vasaras saulgriežos, bija jāsadedzina.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mūsu omītes un mammas joprojām zina stāstīt, cik daudz dažādos veidos tik puzuri agrāk ir veidoti. Piemēram, puzurs, kurš veidots, tam vidū liekot kartupeli. Tos var rotāt ar dažādām spalvām, lentītēm un dažādām latvju zīmēm.

Iesākumā noteikti jāsagādā niedres, tās jāizžāvē. Tad to kātus griež smalkākos, taču garumā vienādos posmiņos, attīrot no viegli nolobāmas miziņas. Lielākam puzuram jāgriež garāki niedru kātu posmiņi. Vienam puzuram nepieciešami 12 posmiņi, tāpēc tik daudz griež vienāda garuma. Vēl nepieciešama lielāka adata un diegs, kuru vērt cauri niedru posmiņiem, veidojot trīsstūrus.  

Veido šādi:

Vienam puzuram jāizveido četri trīsstūri, kurus katru sasien tā, lai niedru posmiņi stingri turās kopā.

Reklāma
Reklāma

 Tad šādi visus trīsstūrus sasien kopā.

Beigās divus trīsstūrus sasien kopā augšā un divus apaksā. Puzurs gatavs!

Kad apgūta puzura vienkāršā veidošana, ķeršos klāt lielās puzura konstrukcijas gatavošanai, kurā apkārt vienam lielam puzuram sakabināti mazākie. Taču niedru skaras - glīti sakārtošu vāzē.

Ideja: Izmēģini puzurus nokrāsot, piemēram, baltus. Izrotā ar lentēm, pērlītēm vai spalvām.  Skaisti daiļos gan egli, gan māju arī mūsdienās!