Kā saturīgi pavadīt ziemas brīvlaiku?

Ja vien ziemas brīvlaikā būtu sniegs, tad ilgi nebūtu jāprāto, ko darīt brīvdienās. Taču šogad ziema mūs nav pārāk lutinājusi ar sniegu un šķiet, ka plāns saturīgai laika pavadīšanai tomēr būs nepieciešams. Pārdomās par to, kā interesanti un pilnvērtīgi pavadīt skolēnu brīvlaiku, dalās Rimi Bērniem eksperti Klāvs un Lība Smildziņi.

Dažādi brīvlaika pavadīšanas ieteikumi.

FOTO: Shutterstock.com

Dažādi brīvlaika pavadīšanas ieteikumi.

Pikoties, celt sniegavīrus, vizināties ragavās, taisīt sniega eņģeļus – Lība uzskaita daudzās nodarbes, kas darāmas, ja brīvlaikā sagaidītu sniegu. Klāvs savukārt slēpotu, snovotu un slidotu. Tā kā sniegu tik drīz nesola, Rimi Bērniem eksperti sagatavojuši dažādus brīvlaika pavadīšanas ieteikumus ko darīt, ja sniegu nesola.

 

Uz zoodārzu ziemā 

Uz zoodārzu ierasts doties vasarā, taču ir vērts turp doties arī ziemā, jo ir dzīvnieki, kuru krāšņumu var novērtēt tieši aukstajā gadalaikā. “Tikai ziemā, šķiet, var ieraudzīt, cik krāšņa ir polārlapsa un cik koši ir sarkanie vilki,” prāto Lība, piebilstot, ka zoodārza apmeklējums ir vērtīgs arī ar to, ka vairākas stundas tiks pavadītas, pastaigājoties ārā. Kā ierasts, arī šogad no 22. decembra līdz 7. janvārim norisināsies "Ziemas naktis zoodārzā", kuru ietvaros dārzā varēs uzturēties līdz pat plkst. 21.00. 

 

Ziemassvētku filmu vakars 

Lība un Klāvs iesaka ģimenes vai draugu lokā sarīkot tematisku filmu vakaru. “Noskaņas radīšanai iesaku pagatavot kakao un uzcept piparkūkas,” rosina Lība. Ziemassvētku filmu klāsts ir plašs, piemēram, komēdijas – režisora Džona Favro “Elfs” un Rona Hauarda “Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus”. 

 

Vakariņu gatavošana vecākiem 

“Vecāki noteikti priecāsies, ja darba dienu vakaros sagaidīsiet viņus mājās ar vakariņām! Daudz ēdienu recepšu, kas ir pa spēkam arī skolas vecuma bērniem, atradīsiet Rimi Bērniem mājas lapā, sadaļā “Uzturs’’,” stāsta Lība, norādot, ka daļu no šīm receptēm abi ar Klāvu ir izmēģinājuši.

 

Grāmatu lasīšana 

“Reizēm ir slinkums pieķerties grāmatas lasīšanai, taču, kad tā izlasīta, ir gandarījums,” atzīst Klāvs un iesaka brīvlaikā izlasīt vismaz vienu grāmatu. Gan tāpēc, ka tas ir patiesi saturīgi pavadīts laiks, gan arī tāpēc, ka noderēs skolas vajadzībām. Viņaprāt, galvenais ir atrast tādu grāmatu, kas aizrauj. Klāvs šobrīd lasa Agatas Kristi kriminālromānus, savukārt Lība – Irēnes Cimmermanes “Mis Edisona. Mūsu ģeniālā, ķertā skolotāja”. Lība brīvlaikā plāno sarīkot grāmatu mainīšanos ar draudzenēm – viņasprāt, šis ir labs veids, kā nekļūdīties interesantas grāmatas izvēlē.

 

Reklāma
Reklāma

Mūzikas izlases veidošana 

“Lai svētku reizēs nebūtu jālauza galva, kādu uzlikt mūziku, brīvlaikā var uztaisīt ģimenes Ziemassvētku mūzikas izlasi. To var darīt šādi – atlasa katra ģimenes pārstāvja mīļākās dziesmas, kas asociējas ar Ziemassvētkiem, un šo izlasi saglabā, piemēram, mūzikas straumēšanas vietnē “Spotify”,” iesaka Lība. 

 

Ekskursija pa Latviju ziemā 

Latvija ir skaista ne vien vasarā, bet arī ziemā! Tāpēc kādā no ģimenes brīvdienām ir vērts doties ekskursijā pa Latviju. “Piemēram, vai esat izstaigājuši vienu no tradicionālajiem galamērķiem - Līgatnes dabas takas, kad kokos nav lapu?” jautā Klāvs un Lība.

 

Virtuālās spēles kopā ar tēti vai mammu 

“Lai pieaugušie saprastu, kāpēc mums, bērniem, tik ļoti patīk spēlēt virtuālās spēles, jāuzaicina mammu un tēti uzspēlēt kopā! Jāierāda, piemēram, kā “Minecraft” var uzbūvēt savu sapņu māju,” iesaka Klāvs. 

 

Akvaparka apmeklējums 

Taču, ja ziemas drēgnums licis par sevi manīt, Rimi Bērniem eksperti iesaka doties tur, kur vasara valda visa gada garumā – uz akvaparku. “Kārtīga izpeldēšanās, pirtis un citas piedāvātās izklaides iespējas vairos prieku gan bērniem, gan viņu vecākiem!” stāsta eksperte Lība.

 

Piedalīšanās labdarības akcijās 

“Ziemassvētki ir lielisks laiks, lai novērtētu to, kas patiesi svarīgs,” noslēdz Klāvs un Lība, iesakot ziedot savu laiku, naudu vai kādas citas noderīgas dāvanas un uzburt svētku sajūtu arī līdzcilvēkiem, kuriem dzīvē nav tik ļoti paveicies.

Saistītie raksti