3 lietas, kas pusaugu zēnam jāizstāsta par seksuālo veselību

Neraugoties uz to, ka šis ir informācijas pārbagātības laikmets, bieži vecākiem iztrūkst elementāru zināšanu par seksuālo veselību un cilvēka fizioloģiju, – speciālisti šādi secinājuši diskusiju ciklā “Seksuālā (ne)kompetence”. Urologs Kārlis Mičulis stāsta, kas katram pusaugu zēnam ir jāzina par savu seksuālo veselību un fizioloģiju.

Eiropā, kur apgraizīšana nav standarts, jaunajam vīrietim tas ir jāizstāsta atsevišķi – ka viņam katru reizi mazgājoties ir jāatver savs dzimumloceklis, jāizmazgā, turklāt ar ziepēm!

FOTO: Shutterstock.com

Eiropā, kur apgraizīšana nav standarts, jaunajam vīrietim tas ir jāizstāsta atsevišķi – ka viņam katru reizi mazgājoties ir jāatver savs dzimumloceklis, jāizmazgā, turklāt ar ziepēm!

Lai veicinātu sabiedrības informētību un izpratni par seksuālo un reproduktīvo veselību un
seksuālo kompetenci kopumā, novembrī un decembrī otrdienu vakaros vecāku organizācija
“Mammamuntetiem.lv” rīko speciālistu diskusiju tiešraides par un ap seksuālās pratības
jautājumiem. Diskusijas tiešraidē un pēc tam arhīvā vērojamas Facebook.com/Mammamuntetiem plkst. 20.00–21.00, un skatītājiem ir iespēja uzdot savus jautājumus speciālistiem.

Raksts par zēnu seksuālo kompetenci tapis diskusijas “Pusaudzis un seksualitāte” ietvaros. Nākamā diskusija skatāma 17. decembrī, plkst. 20.00–21.00 Facebook.com/Mammamuntetiem.

 

Sēklinieku pārbaude
Viena lieta, kā katrs jaunietis un arī pieaudzis vīrietis var veicināt savas veselības saglabāšanu, ir regulāra sēklinieku pārbaude ar mērķi laikus atklāt sēklinieku audzēju. Urologs Kārlis Mičulis stāsta, ka šī pārbaude nav sarežģīta un jāveic gan zēniem, gan nobriedušiem vīriešiem. “Latvijā bieži netiek diagnosticētas slimības, kuras varētu konstatēt ļoti viegli. Agrīnā stadijā sēklinieku audzējs ir ļoti veiksmīgi ārstējams. To var atklāt ļoti vienkārši – reizi pusgadā, piemēram, dušā aptaustot sēkliniekus,” pamāca urologs. Sajūtot kādus veidojumus vai sāpes, ir jāvēršas pie speciālista, lai veiktu izmeklējumus.

Arī pieaugušiem vīriešiem rīta erekcijai ir jābūt. Tāpat ir normāli, ja pieaugušam vīrietim pa nakti erekcija spontāni notiek vidēji astoņas reizes.

Spontāna erekcija 
Kārlis Mičulis skaidro, ka nereti vecāki neizprot, kas notiek ar pusaudzi: “Ir skaidrs, ka šajā laikā notiek hormonālas izmaiņas un pusaudži piedzīvo zināmu nestabilitāti. Šo izmaiņu dēļ ir normāli, ja jaunietim ir pastiprināta interese par dzimumdzīvi un savu attīstību.” Speciālists atzīmē, ka pusaudža vecumā ir normāli, ja jaunietim rodas spontāna erekcija un sēklas noplūde, kuru viņš nespēj kontrolēt. “Arī pieaugušiem vīriešiem rīta erekcijai ir jābūt. Tāpat ir normāli, ja pieaugušam vīrietim pa nakti erekcija spontāni notiek vidēji astoņas reizes.”

Reklāma
Reklāma

 

Dzimumlocekļa mazgāšana – ar ziepēm! 
Urologs uzsver, ka jauniešiem noteikti ir jāizstāsta par personīgo higiēnu. “Mazam zēnam, apmēram līdz 6 gadu vecumam, loceklim fizioloģiski ādiņu atvilkt nevar. Eiropā, kur apgraizīšana nav standarts, jaunajam vīrietim tas ir jāizstāsta atsevišķi – ka viņam katru reizi mazgājoties ir jāatver savs dzimumloceklis, jāizmazgā, turklāt ar ziepēm! Tas ir normāli, un daudzi to nezina. Pēc tam loceklis ir jānoslauka un jāaiztaisa,” stāsta urologs. Viņš uzsver, ka šīs lietas, kas pieaugušajiem varbūt šķiet elementāras, bērns pats izdomāt nevar, ja neviens viņam to nav pastāstījis.

 

Atbildes par zēnu higiēnu un seksualitāti gūtas diskusiju ciklā “Seksuālā (ne)kompetence”, ko rīko vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”. Visu diskusiju un atbildes uz citiem vecāku jautājumiem par pusaudžu seksuālo audzināšanu, kā arī par citiem ar seksuālo pratību saistītiem jautājumiem skaties Facebook.com/Mammamuntetiem video arhīvā.