Kā parūpēties, lai Adventes vainags būtu drošs?

Sausas, izkaltušas egļu un priežu skujas uzliesmo acumirklī, tāpēc, iegādājoties Adventes vainagu un citus rotājumus no skujām un dabīgiem materiāliem, pārliecinies, vai tie ir svaigi.

 

Kā parūpēties, lai Adventes vainags būtu drošs?

FOTO: Shutterstock.com

■ Meistari, kas gatavo vainagus, nereti to dara jau laikus, pat mēnesi pirms Adventes, un līdz pārdošanas brīdim skujas paguvušas izžūt sausas.

■ Ja arī pašu gatavots vainags sāk izskatīties blāvāks un pelēcīgāks, tas nozīmē, ka skujas sakaltušas. Lai aizkavētu izžūšanu, vainagu regulāri apsmidzini ar ūdeni, protams, tā, lai nesabojā rotājumus. Arī pirms katras sveču aizdegšanas reizes vēlams vainagu aprasināt.

■ Ja vainagu veido mājās, atceries, ka nav droši sveces vienkārši iespraust starp skujām; sveces ir jāpiestiprina pie stabilas, ugunsdrošas pamatnes. Vainagam labāk izvēlēties lielākas un resnākas sveces, kas stāv stabili. Arī pats vainags jānovieto uz stabilas, karstumizturīgas un ugunsdrošas virsmas.

■ Telpā, kur atrodas Adventes vainags (un arī eglīte) allaž der nolikt pa rokai ja ne spaini ar ūdeni, tad kādu lielu dekoratīvu trauku gan – it sevišķi, ja telpā uzturas daudz cilvēku.

■ Pārbaudi, vai vainags ar svecēm nav nolikts ceļā caurvējam. Vietā, kur pūš vējš, sveces liesma, pirmkārt, raustās un var pārmesties uz skujām un citiem priekšmetiem, otrkārt, izkausē sveci no vienas puses un nedeg vienmērīgi.

■ Pēdējā laikā Adventes vainagus mēdz rotāt arī ar elektrisko spuldzīšu virtenēm. Labāka izvēle ir Eiropā ražota produkcija, kas atbilst šeit noteiktajām drošības prasībām. Ja elektriskās svecītes ražotas Ķīnā vai tās kaimiņvalstīs, vēl jo cītīgāk pārbaudi, vai tajās jau nav kāds bojājums.

Reklāma
Reklāma

■ Izejot no mājām, izslēdz visas elektriskās svecītes, vienalga, vai tās rotā Adventes vainagu vai eglīti, vai palodzi.

■ Ieslēgtas elektriskās svecītes un virtenes – kaut gan mazākā mērā nekā parastās sveces – ne tikai izstaro gaismu, bet arī rada karstumu, un, ja karstums pārsniedz pieļaujamo temperatūru, tas var izraisīt nepatīkamas sekas.

 

No žurnāla "100 labi padomi"