Jautras pļāpājamās rotaļas bērna uzmanības attīstīšanai

Kad bērns ir sasniedzis trīs gadu vecumu, viņa dzīvē sākas jauns dzīves posms, kurā viņš ļoti strauji attīstās un izzina apkārtējo pasali. Ar dažādu rotaļu palīdzību vecāki savām atvasēm var ļoti palīdzēt. Rotaļājamies? Rotaļājamies!

Rotaļas ne tikai izklaidē, bet arī veicina bērna attistību.

FOTO: Shutterstock.com

Rotaļas ne tikai izklaidē, bet arī veicina bērna attistību.

Uzmani sarkano!

Spēles vieta: gandrīz jebkur.

Pirms spēles spēlētāji vienojas, kuru krāsu telpā meklēs, piemēram, sarkano. Pārvietojoties pa telpu, spēlētājs, kurš pamanījis priekšmetu norunātajā krāsā, saka: "Es redzu sarkanu... (un nosauc priekšmetu)." Par katru pareizi nosauktu priekšmetu dalībnieks saņem punktu.

Padoms: Šo spēli vēlams spēlēt vairākiem viena vecuma bērniem. Pieaugušais uzrauga, lai viens un tas pats priekšmets netiktu nosaukts vairākas reizes un lai spēlētāji nestrīdētos, kurš pirmais priekšmetu ieraudzījis.

 

Klusētājs

Spēles vieta: gandrīz jebkur.

Spēles uzdevums ir vienkāršs - spēlētājam ir jāklusē, neskatoties ne uz ko. Nedrīkst izdvest ne mazāko skaņu.

Padoms: Pieaugušais var censties bērnu sasmīdināt. Ja bērns neiztur, tad par zaudējumu viņam pienākas "sods", piemēram, viegla auss ļipiņas paraustīšana. "Sods" nedrīkst būt tāds, kas notivētu bērnu padoties. Reizēm vēlams mainīties lomām. Pieaugušais klusē, bet bērns no pieaugušā cenšas izvilināt kādu skaņu. 

 

Aizliegtais vārds

Spēles vieta: gandrīz jebkur.

Pirms spēles spēlētāji vienojas par to, kurus vārdus nedrīkst lietot. Piemēram, nedrīkst lietot "jā" un "nē". Spēles vadītājs uzdod jautājumus. Spēlētājiem jāatbild, neizmantojot aizliegtos vārdus. Vadītājs cenšas uzdot tādus jautājumus, kas provocētu atbildēt ar aizliegtajiem vārdiem.

Piemērs:

Kā tevi sauc?

Baiba.

Reklāma
Reklāma

Vai tu esi meitene?

Neatceros.

Cik tev ir gadu?

Pieci.

Tu jau ej skolā?

Drīz iešu.


Padoms: 3 - 4 gadi. Bērnam nav nepieciešams izdomāt jēgpilnu atbildi. Pieļaujams, ka viņš atbild, piemēram, "Es tev to neteikšu".

5 - 6 gadi. Bērnam spēli var padarīt sarežģītāku, aizliedzot izmantot vairāk kā divus vārdus.

6 - 7 gadi. Bērnam var piedāvāt šo spēli spēlēt visas dienas garumā. Spēli sāk no rīta, vienojoties par spēles noteikumiem. Visas dienas garumā pieaugušie seko, lai bērns neizmantotu "aizliegtos vārdus". Ja visu dienu bērns nav lietojis šos vārdus, neaizmirstiet vakarā viņu apbalvot.

Reizēm par "aizliegto vārdu" var izvēlēties vārdus, ko bērns lieto, kad niķojas, piemēram, "gribu", "negribu", "nedarīšu".

 

Ūdens, zeme, gaiss

Spēles vieta: gandrīz jebkur.

Pieaugušais sauc dažādus priekšmetus un dzīvas būtnes. Bērnam nosauktais jāklasificē. Ja nosauktais sastopams debesīs (piemēram, prot lidot), tad bērns ceļ rokas uz augšu. Ja nosauktais raksturīgs ūdenim, tad bērns nolaiž rikas gar sāniem, bet, ja nosauktais priekšmets vai dzīvā būtne sastopama uz zemes, tad bērns paceļ rokas sānis.

Padoms: Spēlē neizmantojiet to priekšmetu vai dzīvu būtņu nosaukumus, kas vienlīdz labi jūtas dažādās vidēs, piemēram, bruņurupucis, varde, pingvīns.

 

Avots: "Punktiņš, punktiņš, komatiņš..." R.: Jumava

 

Saistītie raksti