No 1. janvāra dūmu detektori obligāti! Cik maksā, kā un kur uzstādīt?

Pēc Ministru kabineta noteikumiem, līdz 2020. gada 1. janvārim ikviens mājoklis ir jāaprīko ar dūmu detektoriem. To piedāvājums pašlaik ir ļoti plašs, tāpēc ir jāzina, kurš ir tavām vajadzībām un mājoklim vispiemērotākais. Konsultē BK Latvia mārketinga speciālists Dzintars Neimanis.

 

Autonomais bezvadu dūmu detektors pašlaik ir vispopulārākais, maksā, sākot no 5 eiro.

FOTO: Shutterstock.com

Autonomais bezvadu dūmu detektors pašlaik ir vispopulārākais, maksā, sākot no 5 eiro.

Svarīgi ir dūmu detektoru ne tikai ierīkot, bet ierīkot to pareizi – lai ugunsnelaimē spētu glābt dzīvību.

Svarīgi! Izvēloties detektoru, pievērs uzmanību tam, lai iekārtai būtu Eiropas Savienības sertifikāts, kura apzīmējums ir burti CE EN 14604 (European certification EN 14604).


Autonomais dūmu detektors

Tas ir visvienkāršākais dūmu detektors, kas darbojas ar baterijām. To ir ļoti vienkārši pielikt, jo komplektā nāk līdzi piestiprināšanai nepieciešamās lietas: stiprinājumi un pāris skrūvītes. Ir gan pie sienas, gan griestiem pielīmējami detektori.

Autonomie dūmu detektori ir vienkārši lietojami: lai zinātu, ka tas pilnvērtīgi strādā, dūmu detektors signalizē ar nelielu gaismas indikatoru; kad baterijas izlādējas, gaismiņas pazūd. Tāpēc dūmu detektors ik pa laikam ir jāpārbauda, nospiežot kontroles podziņu uz korpusa, lai pārliecinātos, ka detektors pilda funkciju. Pēc podziņas nospiešanas tam spalgi jāiepīkstas, kas apliecina tā darbošanos. Par baterijas izlādēšanos var norādīt indikatora lampiņas nedegšana vai pīkstieni.

Autonomais bezvadu dūmu detektors pašlaik ir vispopulārākais, maksā, sākot no 5 eiro.


Konvencionālais vai analogais dūmu detektors

To pievieno signalizācijas sistēmai. Ja mājās ir signalizācija, bet līdz šim dūmu detektori tai nav bijuši pievienoti, jānoskaidro, vai to var izdarīt un kuras firmas aparatūra nepieciešama. Nereti konkrēta ražotāja signalizācijai der tikai tās pašas firmas dūmu detektors. Taču ir pieejami arī universāli dūmu detektori, kas sader ar vairākām signalizācijas sistēmām. Ņem vērā, ka dūmu detektoriem, kas ir piesaistīti signalizācijas sistēmai, var nebūt indikatora lampiņas, jo informāciju analizē pults.

 

Nelielā dzīvoklī pietiks ar vienu detektoru, kas novietots pēc iespējas tuvāk guļamistabas durvīm. 

 

Reklāma
Reklāma

Konvencionālie dūmu detektori ir divu veidu: tādi, kas pievienojami signalizācijas sistēmai ar vadiem, un tādi, kas informāciju sistēmai nodod bez vadiem. Līdz ar to atšķiras arī cenas – vadu detektori maksā, sākot no 5 līdz 20 eiro, bezvadu ir dārgāki – vairāk par 50 eiro.


Dūmu detektori ar SIM karti

Pašlaik tirgū ir pieejami dūmu detektori, kas ziņo par notiekošo mājās, izmantojot aplikāciju telefonā. Detektors darbojas ar bateriju, bet tajā ievietojamā SIM karte signalizē saimniekam, ja dūmu detektors ziņo par trauksmi. Tāds detektors noderēs viensētām vai saimnieku ilgstošas prombūtnes laikā. Dūmu detektori ar SIM karti nav lēti, tie maksā, sākot no 100 eiro.


Kur uzstādīt dūmu detektorus?

Lai dūmu detektori kalpotu, tie pareizi jāierīko. Vislabāk, ja detektors ir piestiprināts pie griestiem vai pie sienas pēc iespējas tuvāk griestiem. Novietot dūmu detektoru uz skapjaugšas nevajag, jo tur tas uz sadūmojumu telpā reaģēs novēloti.

Nelielā dzīvoklī pietiks ar vienu detektoru, kas novietots pēc iespējas tuvāk guļamistabas durvīm. Lielākos mājokļos dūmu detektorus vajadzētu uzstādīt ikvienā telpā, kur var izcelties ugunsgrēks, izņemot virtuvi. Katra dūmu detektora instrukcijā būs norādīta platība, uz cik kvadrātmetriem vēlams izvietot vienu ugunsdrošības ierīci. Ņem vērā, ka dūmu detektoru nevajag ierīkot līdzās ventilācijas iekārtām vai kamīnam. Turklāt no dūmu detektora ik pa laikam ir jānotīra putekļi, izpūšot to no visām pusēm ar gaisa strūklu.

Virtuvē dūmu detektors reaģēs uz dūmiem, kas rodas, gatavojot ēdienu; ikreiz cepot kotletes, nāksies dzirdēt spalgu gaudošanu, kas var ilgt pat 30 minūtes. Lai to apturētu, ir jānospiež drošības poga, bet, ja tas nelīdz un gaudošana turpinās, dūmu detektoram ir jāizņem baterijas.

Svarīgi! Pēc Ministru kabineta noteikumiem, no 2020. gada 1. janvāra privātmājās obligāti ir jābūt ne tikai dūmu detektoriem, bet arī ugunsdzēšamajiem aparātiem.


Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"