30 000 dolāru par dzemdībām – jutīsies pārsteigts, cik cilvēki maksā par veselības aprūpi ASV

Preses brīvība, vienlīdzīgas iespējas visiem sabiedrības locekļiem, individuālisms un neatkarība – amerikāņi, šķiet, zina, kā ir vislabāk, taču līdz brīdim, kad runa nonāk līdz veselības aprūpes izmaksām. 

 

ASV veselības aprūpei tērē vairāk nekā jebkura cita attīstīta valsts, tomēr tai aizvien ir viszemākais dzīves ilgums un visaugstākie zīdaiņu mirstības rādītāji

FOTO: Shutterstock.com

ASV veselības aprūpei tērē vairāk nekā jebkura cita attīstīta valsts, tomēr tai aizvien ir viszemākais dzīves ilgums un visaugstākie zīdaiņu mirstības rādītāji

Amerikas Savienotās Valstis ir krietni bagātākas par citām pasaules valstīm, tomēr – vienīgā vieta pasaulē, kur netiek garantēta nodokļu atbalstīta veselības sistēma. Ko tas nozīmē? Par visām ar medicīnu saistītām manipulācijām ir jāmaksā pašam, ja vien tev nav apdrošināšanas. 

Par spīti neticami labi aprīkotām slimnīcām un pasaulē izcilākajiem speciālistiem, vairāk nekā 27 miljoni ASV iedzīvotāju nākas spēlēt “dzīvības loteriju”, cerībā neizvilkt slimības lozi. Neskatoties uz augsti attīstīto medicīnu ASV nespēj ar to nodrošināt tos, kam tā nepieciešama.

 

Lasi arī: Priekšlaikus dzimušie dvīņi mūs noveda pie bankrota. Mammas stāsts par medicīnisko aprūpi ASV  
 

2017. gadā tikai 17,2% ASV iedzīvotāju spēja sev nodrošināt medicīniskos pakalpojumus. Un, kāds pārsteigums, ja gadījies piedzīvot sirdslēkmi, ārstēšanās slimnīcā izmaksā vidēji 20 000 (!) dolāru. 

ASV veselības aprūpei tērē vairāk nekā jebkura cita attīstīta valsts, tomēr tai aizvien ir viszemākais dzīves ilgums un visaugstākie zīdaiņu mirstības rādītāji. (Un nav jau brīnums, jo dzemdības izmaksā 10 000 līdz 30 000 tūkstošus dolāru). 

Tāpat arī tūristi, kas plāno apmeklēt Amerikas Savienotās Valstis, nereti tiek brīdināti obligāti iegādāties veselības apdrošināšanu. Bieži vien šo pamudinājumu pavada brīdinājumi vai pat šausmu stāsti par veselības aprūpes izmaksām ASV. 

 

Tūristi, kas plāno apmeklēt Amerikas Savienotās Valstis, nereti tiek brīdināti obligāti iegādāties veselības apdrošināšanu

 

Reklāma
Reklāma

Patiesībā ir vairāki iemesli, kāpēc veselības aprūpe ASV ir tik dārga – problēmas rada pārsteidzoši dārgas zāles, dārgas procedūras, lielas algas ārstiem un medmāsām, kā arī ārkārtīgi lielas administratīvās izmaksas. 


Kas maksā par veselības aprūpi ASV? 
ASV ir trīs lielie veselības aprūpes finansējuma avoti – valdība, privātpersonas un privātās apdrošināšanas kompānijas. Jāpiebilst, ka lielāko daļu izmaksu sedz tieši apdrošinātāji. 


Vai medicīna ASV ir bezmaksas? 
Nē! Lielāko daļu iedzīvotāju apdrošina privātā veselības apdrošināšana, tomēr darba devēji nereti nodrošina medicīnas pakalpojumu izmaksas saviem darbiniekiem. Ir arī valsts finansētas programmas, piemēram “Medicare”. 


Cik veselības aprūpe gadā vidēji izmaksā vienam ASV iedzīvotājam? 
10 000 dolāru (2016. gadā). Tiek lēsts, ka 2023. gadā vidējās izmaksas uz cilvēku varētu sasniegt jau 15 000 dolāru. 


Cik ASV valdībai izmaksātu bezmaksas veselības aprūpe ikvienam iedzīvotājam? 
Šis jautājums joprojām ir neatbildēts. Politiķi jau gadiem cenšas rast atbildi uz šo jautājumu, taču pie secinājumiem nav nonākuši joprojām. Bezmaksas veselības aprūpei noteikti būtu nepieciešams liels nodokļu slogs, taču kopējie izdevumi varētu samazināties. 


Apkopjam tipiskākās medicīnisko procedūru izmaksas ASV

  • Neatliekamās palīdzības izsaukšana uz mājām – 2500 dolāru
  • Dzemdības – no 10 000 līdz 30 000 dolāriem
  • Āda-āda kontakts ar bērnu pēc dzimšanas (jā, arī par to ir jāmaksā) – 40 dolāri
  • Kontracepcijas izmaksas (vienai personai) – 1300 dolāru
  • Magnētiskā rezonanse – no 5000 dolāru uz augšu
  • Plaušu rentgens – 3000 dolāru
  • Asins analīzes – no 100 līdz 3000 dolāru
  • Krūts vēža ārstēšana – no 20 000 līdz 300 000 dolāru
  • Melanomas ārstēšana – 56 000 dolāru un augstāk
  • Inhalatora iegāde – līdz 300 dolāru
  • Smadzeņu ķirurģija – no 150 000 dolāru
  • Kataraktas operācija – 12 000 dolāru


Veselības aprūpes izmaksas attīstītajās valstīs pēc dārdzības: 
1. ASV
2. Šveice
3. Vācija
4. Zviedrija
5. Austrija
6. Nīderlande
7. Francija
8. Kanāda
9. Beļģija
10. Japāna

 

No portāla Jauns.lv