Vēstures cienītājiem: Vīrs, kurš spēlējās ar uguni

Šonedēļ ar Zviedrijas vēstniecības un Ziemeļvalstu Ministru padomes atbalstu Rīgā viesojās zviedru rakstnieks, diplomāts un žurnālists Jāns Stoklasa. Tikko latviešu valodā iznākusi viņa grāmata “Vīrs, kurš spēlējās ar uguni”, kurā apkopoti unikāli pētījumi par Zviedrijas premjerministra Ūlofa Palmes slepkavību 1986. gada 28. februārī. Palmes slepkavība satricināja Eiropu vismaz tikpat lielā mērā kā Džona F. Kenedija slepkavība ASV, un, tieši tāpat kā Kenedija slepkavība, palikusi neatklāta līdz pat šodienai. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vīrs, kurš spēlējās ar uguniGrāmatā aprakstīto izmeklēšanu aizsāka nerimtīgais zviedru žurnālists un rakstnieks Stīgs Lārsons (1954–2004). Lai gan starptautisku slavu Lārsons iemantoja ar saviem izdomātajiem ļaundariem triloģijā Millennium, viņš labi pazina to līdziniekus reālajā dzīvē, jo vāca materiālus par labējo ekstrēmistu aktivitātēm visā pasaulē. Daudzu gadu laikā viņš bija izveidojis plašu arhīvu, kas atklāj saikni starp labējiem ekstrēmistiem un Palmes slepkavību. Lārsona arhīvs neaizskarts glabājās kādā noliktavā, līdz žurnālists Jāns Stoklasa saņēma ekskluzīvu atļauju izpētīt savāktos dokumentus.


Grāmatā “Vīrs, kurš spēlējās ar uguni” Stoklasa skrupulozi turpina darbu, ko bija aizsācis viens no mūsdienu slavenākajiem kriminālromānu rakstniekiem, lai reizi par visām reizēm atšķetinātu intrigu, spiegošanas un konspirāciju tīklu, kas apvij Ūlofa Palmes slepkavību. Galarezultātā uzrakstītais ir “dokumentāls darbs, kas lasās kā romāns,” grāmatas atvēršanas pasākumā atzīmēja rakstnieks un žurnālists Arno Jundze. Interesantākais jaunums grāmatas sakarā ir tas, ka Zviedrijas policija ir atjaunojusi izmeklēšanu un rūpīgi pārbauda visus grāmatā minētos faktus!


“Palmes slepkavības lieta ir kā vīruss – ja esi ar to inficējies, vairs nav iespējams tikt vaļā. Stīgs šo noziegumu pētīja astoņpadsmit gadus, es tam veltīju daudzus tūkstošus stundu – kopā astoņus gadus. Ne velti tā tiek dēvēta par apjomīgāko slepkavības izmeklēšanu pasaulē,” atzīst Jāns Stoklasa.


Jāna Stoklasas (Jan Stocklassa) grāmata “Vīrs, kurš spēlējās ar uguni” ir daudzu gadu pētniecības rezultāts, tā tulkota un izdota 50 valstīs, un pēc tās uzņemta arī dokumentālā filma.
Pieejama arī e-grāmata.
No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.

Reklāma
Reklāma

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv