Kad drīkst sākt intensīvi sportot pēc dzemdībām?

Ikviena sieviete pēc grūtniecības un dzemdībām vēlas pēc iespējas ātrāk atgūt skaistas un "savāktas" ķermeņa formas. Cik daudz to drīkst darīt un kas jāzina, ja lai nekaitētu savam organismam, stāsta sporta kluba Core Fitness trenere un divu bērnu mamma Džeina Lūkina

Jāsāk pamazām un ļoti ļoti prātīgi.

FOTO: Shutterstock.com

Jāsāk pamazām un ļoti ļoti prātīgi.

Pēc dzemdībām vispirms jāatjauno ķermeņa izturība, tikai tad var sākt strādāt pie muskuļu formas atjaunošanas. Tad stiprina muguru, pēc tam pārējo. Izturību trenē pastaigas, vieglas intensitātes fiziskie treniņi.  

Protams, pēc dzemdībām gribas ātrāk atgūt skaistās formas un glīto vēderu. Tomēr ļoti bieži sievietes pie fiziskām aktivitātēm atgriežas par agru, turklāt nepareizi. Ja jaunā māmiņa jūtas labi, tad fizisko formu var sākt atgūt ar intensīvu pastaigu, kuras laikā pulss sasniedz 135–138 sitienus minūtē. Aktīvas pastaigas labi samazina arī svaru.  
 

Kustēties vajag arī pēc ķeizargrieziena operācijām. Sākumā tās ir 10 minūšu pastaigas, tad 15, tad 20 minūtes utt. Pēc trim nedēļām var sākt stiepšanās vingrojumus, joprojām nenoslogojot vēderu.  Pēc sešām nedēļām, kad ir bijusi ārsta apskate, ar treneri var sākt izstrādāt plānu, lai atgūtu vēderpresi un atjaunotu muskulatūru. Pirms tam noteikti ir jāpārliecinās, vai pēc grūtniecības nav vēdera muskuļu diastāzes. Lielas diastāzes gadījumos vēderpreses vingrojumi nodarīs tikai postu, jo muskuļi nesavelkas un var pat paplēsties vaļā vēl vairāk. Vislabāk, ja vēdera muskuļus nesāk vingrināt agrāk par 2–3 mēnešiem pēc dzemdībām. Nekādā gadījumā nevajadzētu taisīt vēderpreses vingrojumus mājas apstākļos bez konsultēšanās speciālistu! 


 

Reklāma
Reklāma


Pirmais, ko var sākt trenēt, ir sānu muskulatūra. Diemžēl ar vingrošanu un presītēm nevarēs atjaunot ādas tvirtumu un elastību. 

Sportojot svarīgi izvēlēties labu atbalstošu krūšturi, jo krūtis ir lielas un smagas. Tās noteikti ir jāsatur. Ja skrien vai lēkā, krūtis var pat pieturēt ar rokām. 

Pēc dzemdībām jārēķinās ar urīna nesaturēšanu. Intensīvi lēkājot vai skrienot, tas ir normāli. Par to nebūtu jākaunas, jo parasti ar laiku šī problēma mazinās un pāriet. 

Vēl viens aspekts, kas uztrauc jaunās mammas, ir liekie kilogrami pēc dzemdībām. Vēlme pēc saldumiem un labā apetīte, kad baro bērnu, ir saprotama. Labā ziņa – zīdīšana daļu kaloriju nodedzina. Kad beidz barošanu, dažkārt māmiņas turpina ēst tāpat, un svars sāk kāpt. Tāpēc pēc barošanas beigšanas sava diēta ir jāpārskata vēlreiz arī tad, ja iet uz intensīviem treniņiem.