"Sekss neinteresē nemaz..." Kas izraisa libido samazināšanos sievietēm

Lai arī, runājot par sievieti un seksuālo baudu, visbiežāk tiek uzsvērts psiholoģiskais un emocionālais faktors, būtiska loma ir dzimumorgānu veselībai, jo tā ir tieši saistīta ar seksuālo labsajūtu un baudu.
Estrogēnu līmeņa svārstības ietekmē sievietes gan fiziski, gan emocionāli.

FOTO: Shutterstock.com

Estrogēnu līmeņa svārstības ietekmē sievietes gan fiziski, gan emocionāli.

Sievietes dzimumtieksmi vienlīdz ietekmē gan ārējie, gan iekšējie faktori, un ļoti bieži tie ir savstarpēji saistīti. Sieviete ikdienā ‘pārstrādā’ visdažādākās sadzīves emocijas,  vienlaicīgi, piedzīvojot izmaiņas ķermenī, kas ietekmē emocionālo pasauli, fizisko pašsajūtu, un arī seksuālo dzīvi un labsajūtu. 

Seksologs dr. med. Boriss Doņņikovs skaidro seksuālās tieksmes pazemināšanās -  anorgasmijas (orgasms nav vai to izbauda reti) un frigiditātes (seksuālās sajūtas ir mazinātas vai to vispār nav) dažādos cēloņus. 
 

Tehniskā nesaskaņa

“Visbiežākais iemesls, kad fiziski vesela sieviete negūst seksuālo labsajūtu, slēpjas  pāra disharmonijā jeb psiholoģiska vai emocionāla kontakta trūkumā. Tas var būt saistīts gan ar nezināšanu vai pieredzes trūkumu, kad pāris nespēj atrast pareizos vārdus un atklāti viens ar otru aprunāties,” stāsta speciālists. Šādā situācijā, galvenais, ir ‘neiestigt’ un meklēt risinājumu, šeit var palīdzēt pāra konsultācija pie speciālista.  
 

Visbiežākais iemesls, kad fiziski vesela sieviete negūst seksuālo labsajūtu, slēpjas  pāra disharmonijā jeb psiholoģiska vai emocionāla kontakta trūkumā. 

 

Psiholoģiskais briedums

Otrs biežākais cēlonis sieviešu ‘vēsumam’ ir dažādas psiholoģiska rakstura ‘bremzes’. “Ja sieviete ir spiesta iet uz seksuālu kontaktu, bet patiesībā to nevēlas, orgasmu sasniegt ir grūti,” uzsver seksologs, norādot uz to, ka liela loma ir sievietes bērnības iespaidiem un audzināšanai. Piemēram, ja meitene aug ģimenē, kurā vecāki savas pāra attiecību problēmas pārnes uz bērniem, tad meitai nākotnē kopumā ir grūti izveidot ģimeni, ne vien nodibināt veselīgas seksuālas attiecības. Sieviete nevar sasniegt orgasmu, jo problēma slēpjas zemapziņā. Ilgstoši vērojot disharmoniskas vecāku attiecības, meitai ir izveidojies hronisks stress. Ja dzimumakts izraisa bailes un psiholoģisko stresu bez speciālista -  psihoterapeita vai seksologa, palīdzības būs grūti iztikt.  



Sievietes dzīves cikls

Galvenie sievišķie dzimumhormoni jeb estrogēni ir tie, kas regulē sieviešu dzimumorgānu sistēmas darbību. Estrogēnu līmeņa svārstības ietekmē sievietes gan fiziski, gan emocionāli. “Izteiktāk hormonālās izmaiņas izjūt sievietes menopauzes vecumā, bet dažādu faktoru dēļ estrogēnu līmenis var būt pazemināts arī jaunām sievietēm. 

Reklāma
Reklāma

Uz pazeminātu estrogēnu līmeni var norādīt dažādi ārēji simptomi, piemēram, ādas, mutes, maksts sausums vai muskuļu tonusa zudums, kā arī matu, nagu trauslums un ādas blāvums.

Labā ziņa, ka hormonu līmeni ir iespējams pārbaudīt un regulēt. Viens no veidiem - uzņemt dabisko estrogēnu jeb fitoestrogēnu, kas labvēlīgi ietekme sievietes hormonālo stāvokli un seksuālo tieksmi,” norāda Doņņikovs. 
 


Pārslodze un stress

Runājot par stresu kombinācijā ar seksuālo vēlmi, speciālista viedoklis nav tik viennozīmīgs.  Pārslodze un stress uz sievietes libido var iedarboties dažādi, jo sekss arī sievietei, līdzīgi kā vīrietim, var kalpot kā emocionālās izlādes iespēja. “Šāda uzvedība gan ir vairāk raksturīga ekstravertām sievietēm,” atzīst seksologs. 
 


Saslimšanas un to ārstēšanas sekas

Zema estrogēnu līmeņa iemesls var būt arī iedzimtība, vai arī izciesto slimību un to ārstēšanas rezultāts. “Piemēram – dzimumorgānu bakteriālās infekcijas un antibiotiku terapija, psihiskā depresija un psihotropo līdzekļu ilgstoša lietošana, alkoholisms un narkomānija, endometrioze un tas ārstēšana, piemērojot hormonālo terapiju, kā arī – ilgstoša hormonālo kontraceptīvu lietošana atstāj ietekmi uz estrogēnu līmeni sievietes organismā,” uzsver Doņņikovs. 

 

Saistītie raksti