Velkam uz iekšu! Deguna pareiza šņaukšana bērnam

Iesnas ir tā parādība, ko gada vēsajā periodā piedzīvo teju katrs bērns. Parasti tiek runāts par ārstēšanu, bet mazāk – par deguna šņaukšanu. Kā to darīt pareizi, konsultē pediatre Astrīda Dzirniece.
Ir bērni, kuri šņaukt degunu iemācās jau divu vai trīs gadu vecumā, bet ir tādi, kam šī prasme veidojas tikai piecos gados. Un arī tas ir normāli.

FOTO: Shutterstock.com

Ir bērni, kuri šņaukt degunu iemācās jau divu vai trīs gadu vecumā, bet ir tādi, kam šī prasme veidojas tikai piecos gados. Un arī tas ir normāli.

Ir bērni, kas sezonu pavada ar regulārām iesnām, starp kurām ir jūtamas pauzes. Taču ir bērni, kam tās, šķiet, ir visu rudens, ziemas un pavasara sezonu bez pārtraukuma. Realitāte ir tāda, ka ar iesnām ikviens bērns slimo vairākkārt, vienīgi dažiem pāreju no vienām uz nākamām nevar īsti pamanīt. Rezultātā „iesnu sezona” var būt diezgan gara, savukārt pareizas deguna šņaukšanas tehnikas lietošana ir nozīmīga cīņā ar iesnām, jo tas ir ne tikai veids, kā attīrīt degunu konkrētajā brīdī, bet arī labs profilakses līdzeklis. 
 

Deguna atsūkšana un skalošana

Viedokļi par deguna kopšanu mazam bērnam dalās ne tikai vecāku, bet arī speciālistu vidū. Ir speciālisti, kuri uzskata, ka deguna atsūkšana nav labākais risinājums, lai tīrītu degunu, taču degunam iespēju robežās ir jābūt brīvi elpojošam, tas nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā var lietot gan atsūkšanas metodi, gan skalošanu ar jūras ūdeni.

Pavisam mazi bērni šņaukt degunu vēl nemāk, tāpēc zīdaiņiem iesaka atsūkt degunā esošos puņķus. Stipru iesnu gadījumā degunu iesākumā var skalot ar speciālu „sālsūdeni”, bet pēc tam saudzīgi atsūkt, sākotnēji aizspiežot vienu nāsi, pēc tam otru. Atsūkšanas laikā bērns ir jānovieto uz sāna. Un sūc no apakšējās nāss. Jāņem vērā, ka ar skalošanu aizrauties nevajag – tas darāms tikai pāris reižu dienā.

 

Ja iesnu dēļ veidojas apsārtums ap degunu, var lietot kādu dziedējošu, cinku saturošu krēmu, dažkārt palīdz arī lūpu balzams, jo tā sastāvā ir vazelīns, kas veido aizsargkārtu. 


Vecākiem nav pamata raizēties, ja bērns arī nedaudz lielākā vecumā vēl nemāk izšņaukt degunu. Ir bērni, kuri šo prasmi apgūst jau divu vai trīs gadu vecumā, bet ir tādi, kam deguna šņaukšanas māka veidojas tikai piecos gados. Un arī tas ir normāli. Tāpēc arī lielākiem bērniem droši var iesnas atsūkt. Pastāv iespēja iegādāties dažādus iesnu atsūkšanas sūknīšus – gan mehāniskos, gan elektroniskos. Tos vajadzības gadījumā lietot ir daudz labāk nekā vest bērnu uz procedūrām poliklīnikā. 


Deguna šņaukšana 

Ja bērns jau iemācījies degunu izšņaukt, to nedrīkst darīt strauji un spēcīgi. Pieaugušie šajā ziņā daudz kļūdās, paši šņaucot un liekot arī bērniem to darīt ar lielu spēku. Tomēr gļotādas tūsku nevar izšņaukt. Līdz ar to sekrēts ar visiem mikrobiem nonāk deguna blakusdobumos, izraisot šo blakusdobumu un vidusauss iekaisumus. Degunu šņaukt ar spēku ir tas pats, kas glaudīt dzīvnieku pret spalvu. Deguns jāšņauc saudzīgi, it kā strauji izelpojot un aizspiežot vienu un tad otru nāsi.


Šņaukt uz iekšu

Reklāma
Reklāma

Interesanti, ka daļa bērnu gluži dabiski atrod veidu, kā deguna sekrētu šņaukt uz iekšu. Un to vajag ļaut! Izdalījumu vilkšana aizdegunē ir fizioloģiska, jo atbilst deguna gļotādas skropstiņu kustību virzienam. Kāpēc tā? Degunam ir vairākas funkcijas. Vispirms jau elpošana, kas palīdz nodrošināt citas deguna funkcijas – gaisa attīrīšanu un sasildīšanu.

 

Gaisu attīrīt palīdz deguna epitēlija skropstiņas kopā ar gļotu izdalīto sekrētu. Tās normāli virzās aizdegunes virzienā, proti, no ārpuses uz iekšu nododot informāciju par svešajiem antigēniem mandelēm, kas veido organisma imunitāti. Svešās daļiņas, tostarp arī mikrobi, tiek norīti, un tos kuņģī iznīcina sālsskābe. Tāpēc deguna sekrēta vilkšana uz iekšu ir pieļaujama un sakrīt ar dabisko gļotu virzību.
Reizēm vecāki cenšas pieiet radoši, veicinot bērna šķaudīšanu, bet tas nav atbalstāms paņēmiens. 
 

Ieteikumi, kā pareizi šņaukt degunu:

• aizspiest vienu nāsi;
• elpot caur muti;
• pūst viegliem, īsiem pūtieniem, nevis ar spēku;
• atkārtot tāpat ar otru nāsi;
• drīkst arī caur aizdeguni deguna saturu vilkt uz iekšu un izspļaut vai norīt.