PII Pienenītes 5. grupas "Knīpas un Knauķi" bērnu konkursa darbi

Lai veicinātu izpratni par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem, bērnudārzi aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Uzliec pauzi plastmasai!”. PII ”Pienenīte” 5. grupa “Knīpas un Knauķi” bērni ir iesūtījuši pieteikumu konkursam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

1. Ralfs – Savā zīmējumā, es nezīmēju atkritumus, jo tas nav pareizi. Atkritumus jāmet miskastē. Mākonītim jālaista puķes.
2. Kima – Cilvēks bija slikts, jo nometa plastmasu. Putniņš plastmasas deva mākonītim, bet nevienam nevajadzēja plastmasu. Plastmasas var iedurties un, tas dara pāri dabai.
3. Dana – Es gribētu, lai būtu krāsains lietus, bet lai tas nav plastmasas lietus. Ja cilvēks redzētu plastmasas lietu, tie ņemtu maisus un sāktu to vākt.
4. Rebeka – Ja mums būtu ārā plastmasa lietus, tas nebūtu forši, jo piegružotu Latviju. Mēs ejam talkot, lai būtu tīrs, un tas ir jāciena.
5. Jānis – Cūkmens skatās vai ir atkritumi. Mēs atkritumus savācam, tāpēc nav plastmasa lietus. 
6. Māris – Cilvēks nemestu atkritumus uz zemes, tas ir slikti, jo ja būtu piegružota zeme, visa zeme varētu nomirt.
7. Maris – Ja mums būs plastmasas lietus koki būs krāsaini, bet īsu brīdi, jo tiem vajadzīgs arī ūdens. Labāk, lai ir zaļi koki nekā to nav.
8. Ieva – Mums sāpētu, ja lītu tāds lietus. Zeme nevarētu padzerties.
9. Līna – tas nav labi, jo ja kristu plastmasa pilītes, un putni tos apēstu, tiem sāpētu vēders un varētu nomirt un zirnekļiem varētu sajaukt mājas.
10. Māris – Dzīvība izmirtu ja lītu plastmasa lietus. Mums jāvāc netīrumi un jāmet šķirošanas mašīnās.
11. Elza – Mēs varētu sadurties, jo plastmasa ir asa. Mums jāskatās apkārt un jāvāc plastmasa.
12. Artūrs – Plastmasa jāmet miskastē. Jo viņi nav lietus un tie neiesūcas zemē, un tie ilgi nesadalās.
13. Liliāna – Ja cilvēks plastmasu savāks nebūs plastmasas lietus.
14. Elīza – Mēs varētu savākt plastmasu un izmest miskaste un aizvest uz pārstrādi. Ja lītu plastmasa lietus un nāktos slēpties no sāpīga lietus. 
15. Ieva – Ja lītu tāds lietus, nomirtu koki, ziedi un zālīte un nebūtu skābekļa. Nebūtu ezeru, ūdens un cilvēkiem nebūtu ko dzert.
16. Aleksija – Man nepatīk plastmasa lietus, jo tad būtu jāslēpjas mājās. Man patīk lēkāt pa peļķēm un skriet pa siltu vasaras lietu.
17. Sabina – Man nepatiktu plastmasa lietus jo, tad zeme nomirtu. Mēs tai varam palīdzēt savācot pēc sevis un talkot.
18. Vanesa – Plastmasu nedrīkst mest zemē, jo tā piegružo dabu. Latviju var nomirt. Jāsavāc atkritumi no mežiem, lai Latvijā būtu meži.
19. Mariss – Man tas nepatiktu, jo zemei tas nepatīk, tai patīk tīrība. Es gribu dzīvot ilgi līdz vecumam, tāpēc jāvāc daba.
20. Romans – Slikti, ja būs plastmasa lietus. Plastmasai vieta ir miskastē.
21. Ieva – Plastmasa ja lītu, mēs to lasītu, bet mums apniktu un tad būtu jādzīvo atkritumu kaudzē.
22. Aleksis – Nedrīkst gružot, tas ir jāmet miskastē. Mēs vācam un arī tajā parkā ir jāvāc atkritumi. Ne mākonim, ne putnam, ne kokam nav vajadzīgs plastmasa.
23. Jānis L – Koks bija bēdīgs, ka tam nav lietus, bet plastmasa. Kokam tak to nevajag. Koks bēdīgs, mākonis bēdīgs. Un arī zeme bēdīga. Bet par lietu priecājās visi gan zeme, gan koks, gan pats mākonis, tik putns brīžiem dusmīgs , ka slapjš. 
24. Elizabete – Pasaka ir skumja, jo tajā notiek lietas nepareizas. Bet labi, ka tā beidzās labi. Arī es domāju, ka tīra daba ir labāka par plastmasas lietu! 


Mēs esam PII “Pienenīte” 5. grupa “Knīpas un Knauķi”. Mūsu grupā iet 24 bērni, sagatavošanas grupas bēri vecumā no 6 līdz 7 gadi, ļoti radoši un zinātkāri. Bērni zīmējumos izpaudās, kāds zīmēja, līmēja vai veidoja, ka zeme ir tīra. Kāds attēloja kā redz dzirdēto pasaku. Bērni ir vienisprāti, ka zeme ir jāsaudzē, ka atkritumi tai skaitā plastmasa ir jāmet atkritumu konteineros un jāšķiro. Ka ik vienam jāpiedalās zemes saudzēšanā, un ka citi, var mācīties no mums, jo mēs ejam talkot, šķirojam atkritumus, esam draugos ar cūkmenu. Kā arī ne tikai mūsu grupa, bet visa pirmsskola ir kopīgiem spēkiem ir nopelnījusi jau ceturto gadu EKO karogu. Mūsu bērniem nav sveša tēma saudzēt dabu. Mēs to darījām, darām un darīsim. Jo kā jau bērni minēja mēs nevēlamies dzīvot plastmasa kaudzē, bez kokiem un dabas, arī mūsu pašsajūta ir atkarīga no apkartējās vides. Mums ļoti patika diskutēt un pārrunāt kā, tas varēja notik, kas ir darīts nepareizi, ko mēs varam darīt lietas labā u.t.t. Bet viss vairāk bērni priecājās, ka vairāk cilvēku par to uzzina un aizdomāsies. Jo ik reiz kad ejam talkot, bērni ir nesaprašanā, kāpēc atkritumi ir tik tuvu atkritumu tvertnēm. 

 

Reklāma
Reklāma

KONKURSA NOTEIKUMI
* Izlasi bērniem pasaku “Plastmasas lietus”. Pasaku meklē ŠEIT!
* Iesūti bērnudārzā zīmētu, līmētu vai citādi veidotu darbu par pasakā “Plastmasas lietus” pausto aktualitāti. 
* Darbiem ieteicams pievienot nelielas pārdomas, kas bērniem radušās pēc pasakas noklausīšanās.
* Ja ideja iesūtīta elektroniski, atsevišķi jāiesūta teksts .doc formātā un bildes .jpg formātā. 
* Konkursa darbus sūtiet līdz 8. novembrim (ieskaitot) uz e-pastu audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 8. novembris).
Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.
* Uzvarētājus noteiksim 20. novembrī.
* Uzvarētāju noteiks nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem” pārstāvju veidota žūrija.

BALVAS

Pārsteiguma balvas no “Annahouse.lv”