Preiļu "Rūķēni" uzliek pauzi plastmasai

Lai veicinātu izpratni par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem, bērnudārzi aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Uzliec pauzi plastmasai!”. Preiļu pirmsskolas izglītības iestādes “Pasaciņa” 7.grupas “Rūķēni” iesūtījuši savus konkursa darbus. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mēs, mazie ķipari, mācamies izzināt pasauli grupiņā “Rūķēni”. Esam izlasījuši pasaku, izveidojuši raibu raibos darbiņus un dažiem no mums, kā jau maziem speciālistiem ir viedoklis par to:  
Viktorija 4.gadi: Laikam jau ne vienam nepatiktu, ja plastmasa mums kristu uz galvas. Vēlos tīru pasauli redzēt. Tāpēc nedrīkst piesārņot savu vidi.
Patrīcija 4.gadi: Visvairāk man patīk priecīgais koks un mākonītis. Mētāt dažādus maisiņus dabā ir nesmuki. Par dabu ir jārūpējas un jāsargā.
Kristofers 4.gadi: Zeme sniedz mums dzīvību, jāļauj arī zemei dzīvot!
Evelīna 4.gadi: Nedrīkst piesārņot dabu ar plastmasu, jo tai tas nepatīk! 
Kristaps 4.gadi: No plastmasas raud ne ne tikai koki, bet viss dzīvais virs zemes.
Mariss 4.gadi: Tur kur ir musuri – tur ir mikrobi, nevar mētāt musurus un ļaut mikrobiem augt jo no sliktiem mikrobiem var saslimt.

 

Taču izlasot šo pasaku bērni prasīja – Kāpēc?  Un tik tiešām kāpēc gan viss būtu jāizmet, ir taču daudz dažādu veidu kā to izmantot otrreiz.

Nedēļas laikā tika rūpīgi pastrādāts un padomāts par lietām, kuras varētu izgatavot no izlietotās plastmasas. Izmantoti tika visdažādākie plastmasas izstrādājumi no tiem tapa noderīgas un interesantas lietas ar kuriem bērni ļoti labprāt  ar interesi spēlējas.

\Kinder olu trauciņi pārvērtās par maziem mūzikas instrumentiem, kurus kratot jāatmin, kas tajos iekšā. Salikām griķus, makaronus, visdažādākās sēkliņas un putraimus.  Saklausīt un atminēt kas tajos ir salikts nebija viegli, jo atšķirt kā skan piemēram griķi vai putraimi bija pietiekami grūts uzdevums pat vecākiem.

Tāpat arī plastmasas pudeles un spainīši ar glāzītēm pārvērtās par mazu mantiņu, piemēram pogu, zirņu, kinētisko smilšu un citu smalku lietiņu  uzglabājamajiem trauciņiem ar kuriem spēlējoties bērniem attīstās sīkā motorika. 

Reklāma
Reklāma

Pasakas iedvesmoti esam paveikuši nelielu taču labu darbiņu un arī turpmāk izmantosim iedvesmu un radošumu,lai samazinātu plastmasas un citu atkritumu nonākšanu dabā! Aicinām arī citus saudzēt dabu un to nepiesārņot!
 

KONKURSA NOTEIKUMI
* Izlasi bērniem pasaku “Plastmasas lietus”. Pasaku meklē ŠEIT!
* Iesūti bērnudārzā zīmētu, līmētu vai citādi veidotu darbu par pasakā “Plastmasas lietus” pausto aktualitāti. 
* Darbiem ieteicams pievienot nelielas pārdomas, kas bērniem radušās pēc pasakas noklausīšanās.
* Ja ideja iesūtīta elektroniski, atsevišķi jāiesūta teksts .doc formātā un bildes .jpg formātā. 
* Konkursa darbus sūtiet līdz 8. novembrim (ieskaitot) uz e-pastu audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 8. novembris).
Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.
* Uzvarētājus noteiksim 20. novembrī.
* Uzvarētāju noteiks nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem” pārstāvju veidota žūrija.

BALVAS

Pārsteiguma balvas no “Annahouse.lv”