Garkalnes Zvaigznītes dabā un darbos. Konkursa pieteikums

Lai veicinātu izpratni par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem, bērnudārzi aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Uzliec pauzi plastmasai!”. Garkalnes novada PII “Skudriņas” 4b grupiņas “Zvaigznītes” bērni ir iesūtījuši pieteikumu konkursam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mēs esam Garkalnes novada PII “Skudriņas” 4b grupiņa “Zvaigznītes”. Augumā vēl neesam tie lielākie, jo mums vēl ir tikai 3 gadi (lielākajiem jau 4), taču esam zinātkāri, čakli, rosīgi un ļoti lieli pētnieki. 
Katru dienu mūsu rociņām, kājiņām un pirkstiņiem patīk radoši darboties. Vēl mums labpārt patīk klausīties dažādus stāstus un pasakas, jautāt un nebaidāmies arī atbildēt un uzdot savus jautājumus.


Grupiņā mums nav laika garlaicībai vai skumjām. Mēs aktīvi iepazīstam pasauli ap mums, uzzinām daudz jauna un interesanta, un galvenais – iemācāmies to, ko vēl nepratām vai nezinājām.
Mūsu bērnudārzs atrodas ļoti zaļā, kokiem bagātā vietā - Garkalnē. Gandrīz katru dienu mēs dodamies pastaigās ārpus bērnudārza (uz tuvējo parku, pa dažādiem celiņiem un taciņām, esam bijuši arī mežā). Un gadās, ka mūsu vērīgās acis pamana arī laukā izmestas bundžas, maisiņus, kārbiņas u.c. lietas,  kas neatrodas atkritumiem paredzētās vietās. Tad mēs to rādām savām skolotājām un sakām, ka tā darīt nedrīkst. Ja skolotājai līdzi ir kāds maisiņš, tad nepareizajās vietās izmestos gružus mēs arī salasām un mēdzam aiznest līdz tuvākajai miskastei.


Kādu laiku atpakaļ mūsu skolotājas uzzināja par konkursu “Uzliec pauzi plastmasai” un nodomāja, ka mūs šis projektiņš varētu aizraut, tāpēc pagājušajā nedēļā viņas mums izlasīja pasaku: “Plastmasas lietus”. Noklausoties pasaku un runājot ar skolotājām mums radās dažas pārdomas:

Kāpēc cilvēki kaut ko izmet ārā (mežā, uz ielas, parkā), ja ir miskastes?

  • Mežs ir bēdīgs, ja tajā ir atkritumi
  • Mežā neviens negrib dzīvot, ja tas ir netīrs
  • Mežā neaug ogas
  • Mežā neaug sēnes
  • Kokiem neaug lapas
  • Kokiem nokrīt lapas
  • Mežā nedzīvo dzīvnieki
  • Kādā pudelē var ielīst tārpiņš un netikt laukā no turienes pie savas mammas
  • Mēs ar mammu, kad dažreiz dodamies uz mežu, salasam maisā gružus un aiznesam mājās uz miskasti
  • Es negribu iet uz netīru mežu


Kopā ar skolotājām mēs nolēmām pagatavot netīro mežu un tīro mežu, lai varētu vērot, kā tas izskatās “no malas”. Izvēlējāmies zariņus, kurus ar skolotājas palīdzību pārvērtīsim kokos (skolotāja ar karsto līmes pistoli tos pielīmēja pie pamatnes, lai izskatītos kā īsts mežs) un pēc tam visi kopā sākām veidot netīro un tīro mežu, noklājot to ar sūnām un izvēloties, kas atradīsies netīrajā mežā un kas - tīrajā. 


Kurš no tiem beigās mums patika labāk? Protams, ka tīrais, kurā nekas nav izmests! Daži bērni pat tā aizrāvās, ka darbiņa papildināšanai šo to atnesa arī no mājām, lai ieliktu netīrajā vai sakoptajā mežā.  

Lūk, nedaudz no tā kā mums gāja:

Šonedēļ nolēmām doties arī uz mežu, kas ir pavisam tuvu mūsu bērnudārzam. Mežā atradām sēnes, dažas ogas, redzājām ļoti daudz koku un kalnu, dzirdējām putnus. Diemžēl vienā vietā bija arī izmesti atkritumi, taču norunājām, ka atnāksim šeit vēlreiz pavasarī un tad ar līdzpaņemtajiem cimdiem tos savāksim lielajos atkritumu maisos.
Pārgājiena laikā nolēmām arī nedaudz papusdienot, baudot līdzpaņemtās maizītes un tēju, kuru dzērām no plastmasam krūzītēm. Pēc piknika visu kārtīgi salikām maisiņā, lai neatstātu neko mežā un aiznesām uz tuvāko miskasti. 

Garkalnes bērni

Reklāma
Reklāma

Pašā nedēļas nobeigumā ļāvāmies arī eksperimentam, lai saprastu, kāpēc plastmasas atkritumi ir tik kaitīgi mežam (tie ne tikai padara apkārtni neglītu, bet arī ūdenī nešķīst – tātad dabā saglabājas ļoti ilgi).


Šis radošo darbu konkurss mūs noteikti iedvesmoja un aizrāva, tas lika mums aizdomāties, jautāt un pētīt! Mums pašiem ir gandarījums par paveikto un vēl ļoti daudz ideju ko visiem kopā darīt dabā!

 

KONKURSA NOTEIKUMI
* Izlasi bērniem pasaku “Plastmasas lietus”. Pasaku meklē ŠEIT!
* Iesūti bērnudārzā zīmētu, līmētu vai citādi veidotu darbu par pasakā “Plastmasas lietus” pausto aktualitāti. 
* Darbiem ieteicams pievienot nelielas pārdomas, kas bērniem radušās pēc pasakas noklausīšanās.
* Ja ideja iesūtīta elektroniski, atsevišķi jāiesūta teksts .doc formātā un bildes .jpg formātā. 
* Konkursa darbus sūtiet līdz 8. novembrim (ieskaitot) uz e-pastu audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 8. novembris).
Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.
* Uzvarētājus noteiksim 20. novembrī.
* Uzvarētāju noteiks nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem” pārstāvju veidota žūrija.

BALVAS
Atbalstītāji

Pārsteiguma balvas no “Annahouse.lv”

Organizators un atbalstītājs