Zaķumuižas "Kāpēcīšu" dabai draudzīgais mēnesis. Konkursa pieteikums

Lai veicinātu izpratni par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem, bērnudārzi aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Uzliec pauzi plastmasai!”. Ropažu novada vidusskolas (Zaķumuižā) Pii grupas “Kāpēcīši” bērni ir iesūtījuši pieteikumu konkursam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visus darbus pārsvarā veicām, sadarbojoties nelielās grupās.
Par šo tēmu runājām no 7.10 līdz 31.10.
Tēma “Uzliec pauzi plastmasai”


Jautājums bērniem: Kā jūs domājat, ko mēs varētu darīt pie šādas tēmas.
Bērni: Šķirot atkritumus, kopt dabu.


Sākot šo tēmu, noskatījāmies video, kā top plastmasa un kur to izmantojam. Kur tā nonāk tālāk. Bērni pauda sašutumu par to, ko redzēja, kas notiek ar dzīvniekiem un dabu. Aicināja šķirot atkritums, tādēļ šķirojām tās lietas, kas grupā - plastmasa, koks un papīrs. Sarunas laikā izskanēja aicinājums, ka grupā arī vajag miskastes, kur šķirot. Mums bija divas izvēles taisīt no kartona kastēm vai plastmasas miskastēm - vienbalsīgi lēmām  - plastmasas kastēm, tādēļ tās krāsojām atbilstošās krāsās. Lai zinātu, kas kurā kastē jāliek, taisījām plakātus, ko pielikt klāt. Bērni grieza no avīzēm attēlus ar plastmasas izstrādājumiem un papīra izstrādājumiem un salīmēja pie atbilstošās krāsas miskastes attēliem.


Protams, lielākā vēlme bija iet ārā un vākt atkritumus. Rīkojām pārgājienu ar mērķi paskatīties, cik daudz plastmasas un vispār atkritumu ir pie mums dabā. Kopā nogājām apmēram 6 kilometrus cauri mežiem. Pielasījām 3 pilnus miskastes maisus ar atkritumiem. Tagad bērni vēlās katru reizi, ejot pastaigā, ņemt līdzi miskastes maisus un cimdus, lai uzturētu dabu tīru. Pārgājiena laikā arī uzlikām 3 cūkmena zīmes “Nemēslo mežā”.


Lasot pasaku “Plastsas lietus”, berni teica, ka varētu uztaisīt lietu un koku. Tālāk runājot, ideja apauga - ka vajagot taisīt divus kokus viens ir liels un priecīgs, jo viņam līst tīrs lietus virsū. Otrs ir mazs un bēdīgs koks, jo viņam līst plastmasas lietus. Izlēmām, ka taisīsim pasaku lielu uz vienas sienas. Divās grupās sadaloties taisījām divus kokus. Vērām plastmasas lietu un papīra lietus pilītes tīram lietum. Bērni nonāca pie secinājuma, ka zeme pie šiem kokiem arī atšķirās un aplicējām tīru zemi pie “priecīgā” koka un piemēslotu zemi pie “bēdīgā” koka.


Saruna virzījās uz priekšu, ka parkā arī dzīvo kādi dzīvnieki - mums eži. Tad jau arī eži bija priecīgi pie tīrā koka un bēdīgi pie piegružotā koka. Pastaiga nākot bērni redzēja, kas notiek parkā. Izdomāja, ka meitene atnesa pie piegružotā koka plakātu “Stop plastmasai” un puisis pie tīrā koka atnes plakātu “Tīra daba”. Bērni runāja, ka tad to redz mākonītis un vējš un nodod ziņu tālāk pasaulē- “Stop Plastmasai”.


Veicām arī eksperimentu - ūdenī iemērcām plastmasas maisiņu un papīra maisiņu, kurš izšķist ūdenī. Secinājām, ka papīra maisiņš izšķīst, plastmasas - nē. Tādēļ labāk izmantot papīra vai auduma maisņus. Bērni secināja, ja papīra maisiņš nonāktu ūdenī, tas nedarītu pāri zivtiņām. Izlēmām paši pamēģināt izgatavot papīra maisiņus. 


Pastaigu laikā lidinājām koku lapas, nosakot vēja virzienu un stiprumu. Uz sajūtām noteicām kur stiprāks vējš, mežā vai pļavā. Ārā arī tapa rotaļa “Vējš un mākoņi” - kur sākumā ir viens bērns un pārējie ir mākoņi (bērni tā izdomāja, ne lapas, ne cits, bet mākoņi), kad vējš noķer mākoni, tālāk ķer saķērušies rokās, līdz izveidojas gara ķēde. Jo ar bērniem pārrunājot, viņi secināja ka mākoņi debesīs arī sastumjas kopā un vējš tos pūš tālāk kopā.

Reklāma
Reklāma


Bērni iegāja lielā azartā, jo sākumā uz sienas bija tik divi lieli koki un lietus lija no debesīm. Bērni paši aicināja, ka trūkst mākoņa, zemes un vēja. Tā mums pasaka apauga.


Noslēdzām šo tēmu ar rotaļu diena, kur nolēmām ņemt mantas kurās nav plastmasa. Izrunājām no kāda materiāla tās gatavotas un kā ar tām var spēlēties. Kāpēc šīs mantas ir labākas dabai.

 

 

KONKURSA NOTEIKUMI
* Izlasi bērniem pasaku “Plastmasas lietus”. Pasaku meklē ŠEIT!
* Iesūti bērnudārzā zīmētu, līmētu vai citādi veidotu darbu par pasakā “Plastmasas lietus” pausto aktualitāti. 
* Darbiem ieteicams pievienot nelielas pārdomas, kas bērniem radušās pēc pasakas noklausīšanās.
* Ja ideja iesūtīta elektroniski, atsevišķi jāiesūta teksts .doc formātā un bildes .jpg formātā. 
* Konkursa darbus sūtiet līdz 8. novembrim (ieskaitot) uz e-pastu audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 8. novembris).
Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.
* Uzvarētājus noteiksim 20. novembrī.
* Uzvarētāju noteiks nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem” pārstāvju veidota žūrija.

BALVAS
Atbalstītāji

Pārsteiguma balvas no “Annahouse.lv”

Organizators un atbalstītājs