Lāčplēša dienu un Mārtiņdienu gaidot. Brīvdienu pasākumi ģimenēm

Mārtiņdienas svinēšana, Lāčplēša dienas gaidīšana, skopās rudens saules notveršana, izejot dabā – tu visu var paspēt izdarīt šajās brīvdienās. 

FOTO: Shutterstock.com

"Ģimeņu sestdiena" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
Sestdien, 9. novembrī, plkst. 13.00. Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Bērnu literatūras centra lasītavā cikla "Ģimeņu sestdienā" notiks Sonjas Danovski grāmatas"Teātris kaimiņos" atklāšanas svētki. Stāsts par to, kā bērniem interesanti pavadīt brīvo laiku. Dalība bez maksas.


“Ordeņu darbnīca”
Sestdien, 9. novembrī, plkst. 12.00 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā nodarbība bērniem “Ordeņu darbnīca” jaunajā izstādē “11 varoņstāsti. Lāčplēša Kara ordenis, tā kavalieri un Lāčplēša diena”. Darbnīcas ievaddaļā bērniem būs iespēja vairāk uzzināt par Lāčplēša dienas nozīmi un tās svinēšanas tradīcijām Latvijā, kā arī to, kāpēc ir svarīgi šo dienu neaizmirst. Jaunajā izstādē eksponēti vairāki Lāčplēša Kara ordeņi un citi augsti apbalvojumi, varēs uzzināt arī par ordeņa kavalieru veiktajiem varoņdarbiem. Bērni arī tiks aicināti likt lietā izdomu un radošo garu, realizējot savas ordeņu dizaina idejas praktiskā darbā. Savukārt vērīgumu varēs pārbaudīt, liekot puzles ar ordeņu attēliem. 


Izrāde “Tētis”
Sestdien, 9. novembrī,  plkst. 12.00 un 14.00. un svētdien, 10. novembrī, plkst. 11.00 Ogres novada Kultūras centrā izrāde “Tētis”. Jānis Znotiņš un radošā komanda, izmantojot Kārļa Vērdiņa dzeju, veido izrādi, kurā stāstīs par dažādiem tētiem no bērnu skatupunkta. Tētis var būt aizņemts, tētis var būt dusmīgs, noguris, priecīgs, atpūties, aizrautīgs. Tētis var būt visāds, bet, lai arī kāds viņš būtu, viņš ir tētis. Režisors Jānis Znotiņš jautrā un aizraujošā veidā runās ar savu skatītāju par nopietnām lietām, rosinot uz pārdomām un sarunu starp vecākiem un bērniem.


Nodarbība "Es un māksla I"
Sestdien, 9. novembrī, no pulksten 12.00 līdz 15.00 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā piedāvā bērniem iepazīt mākslu tuvāk caur viņu personisko pieredzi. Muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu darbi nodarbību laikā kļūst par izpētes objektu un tēmu zīmēšanas uzdevumiem. Šādi – skatoties, domājot, zīmējot – iespējams vairāk uzzināt par mākslas tapšanas procesu, mākslas darbu iekšējo struktūru, autoru personībām un laika kontekstu. Nodarbību struktūru veido pedagoga stāstījums par dienas tēmu un ar to saistīts zīmēšanas uzdevums – kopija, brīvā interpretācija vai radošs darbs, ko nosaka izvēlētās tēmas specifika. Ļoti svarīgi, ka bērni nodarbības laikā koncentrējas uz vienu mākslas darbu, mēģina tajā saskatīt iespējami daudz nianšu un iedvesmojas, lai radītu savu zīmējumu. Katra nodarbības dalībnieka darbs vienmēr izdodas, jo galvenais ir process un prieks, kas rodas zīmējot! Nodarbības vada māksliniece un muzejpedagoģe Diāna Dimza-Dimme. Nodarbība domāta bērniem līdz 10 gadu vecumam.


Nodarbība "Es un māksla II"
Sestdien, 9. novembrī, no pulksten 12.00 līdz 15.00. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā programma pieaugušajiem un bērniem no 10 gadu vecuma. Tā veidota tā, lai apmeklētājs iepazītu mākslu caur personīgo pieredzi. Nodarbību tematika ir saistīta ar muzeja ekspozīcijām un izstādēm. Katra tēma palīdz saprast kādu noteiktu mākslas šķautni – kompozīcijas, saturisko vai radošo. Skatoties oriģinālus, domājot un galvenais - pašiem radot, pamazām ir iespējams apgūt atšķirīgu autoru dažādos laikos lietoto mākslas valodu. Tā apmeklētājos veidojas priekšstats gan par mākslas plastisko un daudzveidīgo dabu, gan arī par to, ka katrs cilvēks nes sevī radošo potenciālu un iemaņas, kuras iespējams attīstīt. Nodarbības vada māksliniece un muzejpedagoģe Baiba Sprance. Līdzi jāņem eļļas pasteļa krītiņi.


Ģimenes diena Jaunmoku pilī
Svētdien, 10 novembrī, no plkst.  10.00 līdz 16.00 Jaunmoku pilī (Tukuma novads) Ģimeņu diena, kas norisināsies patriotiskā noskaņā, aicinot katru radīt svētku sajūtu un radošajā darbnīcā izgatavot savu unikālu svecīti, kuru iedegt par godu valsts svētkiem. Meža muzeja radošajā darbnīcā katrs varēs izgatavot sev svecīti, kuru iedegt par godu Latvijas valsts svētkiem un Brīvības cīņām. Pievienojot savu vēstījumu svētkos un ieliekot kādu dabas materiālu no pils parka - mazu gabaliņu ķērpi, kastani, zīlīti, sūnu vai ko citu, svece būs unikāla un personiska dāvana.


Ekskursija LU Botāniskajā dārzā
Svētdien, 10. novembrī, plkst. 12.00 Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā notiks ekskursija gida pavadībā subtropu, tropu un sukulentu siltumnīcās, kurā apmeklētāji dzirdēs interesantākos augu māju stāstus. Dalībai ekskursijā jāpiesakās iepriekš. Pieteikšanās: agnese.reke@lu.lv, elektroniskajā pieteikuma anketā šeit: goo.gl/gaevsN,  darba dienās zvanot 67450860 (10.00-17.00).


Mārtiņdiena Brīvdabas muzejā
Svētdien, 10. novembrī no plkst. 12.00 līdz 16.00 Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejā Brīvdabas ielā 21, aicina uz bagātīgajām Mārtiņa dienas svinībām. Svētku viesi arī šogad tiek aicināti uz tradicionālo Mārtiņa dienas maskošanos un dančiem kopā ar folkloras kopām, košo gaiļu izstādi, gatavošanos ziemai ar radošām darbnīcām, veiklības pārbaudi gailīšu makarēšanā un umurkumura pievarēšanā kā arī, protams, Mārtiņdienas gardumu baudīšanu.

Reklāma
Reklāma