Bērna ādas kopšanas pamatprincipi rudenī un ziemā

Par bērna ādas veselību jārūpējas visu gadu, taču īpaši aktuāli tas ir rudenī un ziemā, kad vides apstākļu ietekmē var saasināties ādas problēmas, tai skaitā atopiskais dermatīts. Kā rūpēties par jutīgu bērna ādu stāsta, sertificēta dermatoveneroloģe, triholoģe Jekaterina Pudova.

Neregulāra vai nepietiekama ādas kopšana ir viena no biežākajām ārstēšanās kļūdām

FOTO: Shutterstock.com

Neregulāra vai nepietiekama ādas kopšana ir viena no biežākajām ārstēšanās kļūdām

Ādas kopšana ir svarīga jebkurā vecumā atbilstoši tās vajadzībām un īpatnībām. 
Mazuļa āda ir jutīga, maiga, plāna un vēl nav nobriedusi pret ārējās vides apstākļiem. Maza bērna āda regulāri pakļauta mehāniskai berzei, kairinājumiem, pārkaršanai, urīna ietekmei utml. Tāpēc vecākiem jāseko līdzi, lai mazulim nerastos ādas iekaisums.

Vecumā, kad bērns sācis staigāt, lielākie riski pastāv bērna kustīguma dēļ. Bērniem ir vairāk traumu, nobrāzumu, atvērtu brūču, kur var nokļūt infekcijas. Tāpat bērni  nodod dažādas ādas slimības kontakta ceļā – vīrusus, bakteriālas, sēnīšu infekcijas.

Jo biežāki ir atopiskā dermatīta paasinājumi, jo lielāks risks, ka slimība var pāriet hroniskas ekzēmas formā pusaudža gados vai vēlāk

Pienākot pusaudža gadiem, īpaša uzmanība ir jāpievērš tieši sejas ādas kopšanai. Šajā vecumā sāk strādāt dzimumhormoni, kas rada pastiprinātu tauku un sviedru dziedzeru darbību. Tauku dziedzeri vairāk ir izvietoti sejas ādā, dekoltē un muguras ādā, tādēļ šajās zonās ir sastopama tāda ādas saslimšana kā akne jeb pinnes. Vēlams izvairīties no eļļas vai pieniņveida produktiem.

Ja bērnam ir atopiskais dermatīts, jāsaprot, ka liela nozīme ir pavadošās slimības (astmas, rinīta u.tml.) ārstēšanai. Ne mazāka nozīme emocionālajam noskaņojumam, spējai tikt galā ar stresu, ko rada slimība. 
Lai arī atopiskais dermatīts var saasināties gada vēsajos mēnešos, jebkurā gadalaikā ir jārūpējas par izvairīšanos no tām lietām, kas izraisa saasinājumus. Tas nozīmē, ka, piemēram, no uztura jāizslēdz citrusaugi, šokolāde, piens, cukurs, olas. Iespēju robežās jāizvēlas kokvilnas apģērbs, nevis vilnas un sintētiska auduma, jo tie var kairināt un provocēt ādas niezi. Liela nozīme ir sadzīves ķīmijai, kas tiek izmantota mājas uzkopšanai, veļas un trauku mazgāšanai.

Neregulāra vai nepietiekama ādas kopšana ir viena no biežākajām ārstēšanās kļūdām.

Visos gadījumos, kad radušās aizdomas par atopisko dermatītu, nekavējoties dodieties pie dermatologa diagnozes precizēšanai, lai varētu sākt terapiju. Svarīgi vizītei sagatavoties un izveidot sarakstu ar interesējošiem jautājumiem. 

Padomi, lai āda justos pēc iespējas labāk ikvienā vecumā

  • Ādas kopšanai izvēlēties dermatoloģiski testētus, hipoalerģiskus produktus, bez smaržvielām, bez krāsvielām, bez parabēniem, lai neizraisītu kontaktalerģiju.  
  • Bērniem, kam ir izteikti sausa āda, ieteicamas aptuveni trīs vannošanās reizes nedēļā. Ūdenim ir jābūt nedaudz vēsākam, nekā mums gribētos un būtu pavisam komfortabli. Optimāli ir 30-33 grādi pēc Celsija. 
  • Ieteicams neizmantot ziepes nesaturošus līdzekļus, lai papildus nesausinātu bērna ādu.
  • Ūdenim var pievienot kādu no zīdaiņu eļļiņām, lai ietauko ādu mazgāšanas reizē.
  • Pēc mazgāšanās bērna ādu ir nepieciešams mitrināt un barot, lai uzturētu ādas aizsargbarjeru veselu. Pierādīts, ka regulāri lietojot emolientus jeb ādas mīkstinošos līdzekļus samazinās nepieciešama  ārstnieciska līdzekļa daudzums, kā arī paša atopiska dermatita izpausmju biežums un smagums.
  • Pareizi mitrināt un mīkstināt ādu ar kopšanas līdzekļiem. To galvenais uzdevums ir atjaunot bojātās ādas aizsargbarjeru. Kopšanas līdzekļa izvēle atkarīga no slimības stadijas (akūta vai hroniska), kā arī bojātās ādas rajona (seja, ķermenis vai ekstremitātes).
  • Iespēju robežās jāizvairās no svīšanas - karstas vannas, karstām telpām, kas parasti rada papildus kairinājumu, niezi. Ja kādu aktivitāšu rezultātā ir gadījies sasvīst, pēc tam jānomazgājas, ieziežot ādu ar atbilstošu krēmu. 
  • Aukstā, vējainā laikā jālieto speciāls krēms sejas ādas pasargāšanai. 

ZINĀŠANAI! 
Jo biežāki ir atopiskā dermatīta paasinājumi, jo lielāks risks, ka slimība var pāriet hroniskas ekzēmas formā pusaudža gados vai vēlāk.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Reklāma
Reklāma

Raksta sēriju "Ģimenes ādas veselība" atbalsta franču dermokosmētikas zīmols SVR

SVR IR ĀDAS KOPŠANAS LĪDZEKĻI AR DERMATOLOĢISKI AKTĪVĀM SASTĀVDAĻĀM VISLIELĀKAJĀ KONCENTRĀCIJĀ. 
Pilnībā pārbaudīti uz jutīgas ādas

SVR DERMATOLOĢISKIE LĪDZEKĻI TEV DĀVĀ SKAISTUMU, tie ir unikāli ādas kopšanas līdzekļi, ko radījuši izcilākie dermatologi un ko medicīniskos nolūkos lieto VISĀ pasaulē.

Koncentrēta kosmētika maksimālai efektivitātei. 

DERMATOLOĢIJA TEV DĀVĀ SKAISTUMU
#Looks good feel good

 

 

Vairāk par SVR uzzini viņu Facebook un Instagram profilos.