Kā kopt mārtiņrozes, lai tās nākamgad ziedētu vēl krāšņāk?

Krizantēmas nedrīkst nedz iekaltēt, nedz pārlaistīt. Ja mitruma par daudz, turklāt ilgstoši, saknes var sākt pūt, bet lapas un ziedi kļūst brūni.

 

Francijas un Itālijas novados krizantēma ir tikai un vienīgi kapu puķe, ko nekad nedāvina dzīvam cilvēkam

FOTO: Shutterstock.com

Francijas un Itālijas novados krizantēma ir tikai un vienīgi kapu puķe, ko nekad nedāvina dzīvam cilvēkam

Vai mārtiņroze un krizantēma ir viena un tā pati puķe?
Ir gan, taču pie mums iegājies, ka par mārtiņrozēm pierasts dēvēt sīkziedu šķirņu pārstāves, bet par krizantēmām – lielos ziedus, kas izaug siltumnīcā. Citās zemēs arī mazās, cerainās mārtiņrozes sauc par krizantēmām, un tiek lēsts, ka pasaulē ir aptuveni piectūkstoš šķirņu visdažādākajās krāsās.


Krizantēmu divējādā daba
Par krizantēmu īsto dzimteni uzskata gan Japānu, gan arī Ķīnu, jo kā viena, tā otra lepojas ar šīm puķēm, tomēr Japāna ir pamanījusies krizantēmu iecelt nacionālās puķes godā un saistīt to gan ar valsts ģerboni, gan ķeizara troni. Šajā zemē tā simbolizē nemirstību un pilnību, jo rudenī mēdz ziedēt ilgāk par citām puķēm un tai par godu mēdz rīkot lielus svētkus

Taču daļā Eiropas, it sevišķi atsevišķos Francijas un Itālijas novados, krizantēma ir tikai un vienīgi kapu puķe, ko nekad nedāvina dzīvam cilvēkam. Ja nu kāds nezināšanas pēc smagi izgāžas un, ciemos iedams, paķer līdzi kādu krizantēmu, tad zināmā mērā arī var uzskatīt sevi par beigtu cilvēku, jo attiecības tiks pārtrauktas uz visiem laikiem.


Kā panāk, lai krizantēmas uzzied agrāk?
Krizantēmu ziedi sāk veidoties tad, kad diena un nakts ir apmēram vienā garumā, tātad septembra otrajā pusē. Lai uzziedinātu vēlamajā laikā, dārzniecībās krizantēmas mēdz pārsegt ar gaismu necaurlaidīgu materiālu un mākslīgi regulēt dienas un nakts garumu.

Tā ir izskaidrojams fakts, ka ziedošas krizantēmas podiņos nu jau ir pieejamas teju vai visu cauru gadu. Protams, ir radītas arī agrāk ziedošas šķirnes, kas nav tik jutīgas pret dienas garumu un veido ziedpumpurus jau tad, kad dienas garums ir 14–16 stundas. Lai noskaidrotu, kāds raksturs piemīt katram konkrētajam krizantēmas stādam, ieteicams tos iegādāties pie pieredzējušiem audzētājiem.


Kādi apstākļi jānodrošina, lai krizantēmas ziedētu krāšņi?

* Krizantēmām patīk gaiša, saulaina vieta, taču ne tveice. Jo saulainākā, no asiem vējiem pasargātā vietā tās augs, jo krāšņāk un bagātīgāk ziedēs. Laba izvēle ir dobe kāda mūra, sienas vai dzīvžoga aizvējā gaišā vietā.

* Krizantēmas nedrīkst nedz iekaltēt, nedz pārlaistīt. Ja mitruma par daudz, turklāt ilgstoši, saknes var sākt pūt, bet lapas un ziedi kļūst brūni.

Reklāma
Reklāma

* Krizantēmām piemērota ir irdena smilšmāla augsne. Ja augsne ir pārāk cieta, sablīvēta, saknēm pietrūks skābekļa.

* Dārza dobēs labi pārziemo agri ziedošās šķirnes (piemēram, Ausma, Umka, Kasandra, Alba). Pēc noziedēšanas cerus nerok laukā, bet atstāj dobē un nogriež stublājus, atstājot tos 10–15 cm augstus. Tad apber ar kūdru vai zāģu skaidām, bet pirms sala pārklāj ar skujām.

* Vēlo šķirņu cerus, kas nepaspēj uzziedēt, neatstāj laukā, bet izrok un pārstāda lielos podos, kastēs u. tml. Lai labi pārlaistu ziemu, tos novieto vēsumā, piemēram, pagrabā, kur gaisa temperatūra ir +4–5 grādi. Jāraugās, lai pārziemošanas telpa nebūtu nedz pārāk sausa, nedz pārlieku mitra.

 

 

Avots: Jauns.lv, žurnāls "100 Labi Padomi"