Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas pacientiem atklāj īpašu rotaļu laukumu

Šodien kopā ar ziedotājiem – uzņēmumu “Mikrotīkls” un nodaļas personālu tika atklāts jauns, speciāli veidots rotaļu un atpūtas laukums Hematoonkoloģijas nodaļas pacientiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai arī lija lietus, atklāšana izdevās sirsnīga un sausa, jo, veidojot atpūtas laukumu, tika ņemta vērā Latvijas klimata daudzveidība un paredzēta liela nojume, kas ir savienota ar nodaļas telpām un kurā  bērni var spēlēties un uzturēties svaigā gaisā arī sliktos laika apstākļos. Līdz šim nodaļas pacientiem nebija iespējas interesanti un veselībai droši pavadīt laiku ārpus nodaļas telpām, lai gan ārtēšanās slimnīcā bērniem bieži ir ilgstoša. 

Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļā ikdienā ārstējas aptuveni 25 bērni no visas Latvijas. Veseļošanās periodā bērniem ļoti svarīga ir vide un iespējas arī aktīvi un kvalitatīvi pavadīt laiku, kad nav nozīmētas procedūras vai medicīniskas manipulācijas. Ņemot vērā saslimšanas specifiku, aktivitātes svaigā gaisā šiem pacientiem bija ļoti ierobežotas,  jo līdz šim bērnu rīcībā nebija piemērots un atbilstošs spēļu laukums. 

 

Ņemot vērā saslimšanas specifiku, aktivitātes svaigā gaisā šiem pacientiem bija ļoti ierobežotas,  jo līdz šim bērnu rīcībā nebija piemērots un atbilstošs spēļu laukums. 

 

“Ikvienam bērnam rotaļu laukums ir vieta, kur brīvā un priecīgā atmosfērā var pavadīt laiku, gūt pozitīvas emocijas un justies it kā ārpus slimnīcas. Ņemot vērā ar onkoloģijas ārstniecību saistīto specifiku, laukumu esam veidojuši ērtu un patīkamu dažāda vecuma bērniem. Šodien ļoti noderēja laukumā izveidotā nojume, kas ir savienota ar nodaļu, un, zinot Latvijas laika apstākļus, tā noteikti bieži tiks izmantota, turklāt arī vasarā, lai pasargātu pacientus no saules stariem. Laukumā ir ieklāts speciāls segums, kas neslīd un kas ļaus viegli pārvietoties ratiņkrēslā un ar aparātiem, kas bērniem bieži vien ir nepieciešami dienas garumā. Ļoti svarīgi, ka izdevās nodrošināt ūdensdrošas elektrības rozetes, kur pieslēgt aparātus, lai bērni varētu uzturēties laukā un spēlēties. Ļoti ceru, ka bērniem šī vieta palīdzēs atgūt spēku, dzīvesprieku un veselību! Sirsnīgs paldies mūsu draugiem -uzņēmumam “Mikrotīkls”, kuri atbalstīja šo ieceri un ļāva sapnim piepildīties!”, pateicību pauda Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Reklāma
Reklāma

Rotaļu laukuma izveide ir ne tikai pacientu un viņu vecāku ļoti gaidīts projekts, bet arī ārstu un māsiņu lolota ideja par bērniem draudzīgu un veselību veicinošu vidi. “Par spēļu, rotaļu un vides nozīmi bērna attīstībā vairs neviens nešaubās. Un, raugi, ar uzņēmuma”Mikrotīkls”atbalstu, saviem bērniem esam ieguvuši jaunu platformu: rotaļu +vide = rotaļlaukums” jeb savu “saliņu”, kur atvilkt elpu no cita skatu punkta”, pastāstīja dr. Santa Kursīte, Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas virsārste.

Rotaļu un atpūtas laukuma izveidei un aprīkošanai tika izlietoti 180 300 eiro. 

Par Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļu
Katru gadu Latvijā vidēji 40-50 bērniem tiek diagnosticēta hematoonkoloģiska saslimšana. Ārstēšanās bieži vien ir nepieciešama atkārtoti, līdz ar to gadā notiek aptuveni 900 pacientu ārstēšanas epizodes. Mazajiem pacientiem slimnīcā jāpavada vismaz 1-2 mēneši, taču nereti slimnīcā pavadāmais laiks var ilgt arī pat pusgadu un vairāk. 
1989. gadā Bērnu slimnīcā tika atklāta bērnu onkoloģijas nodaļa un uzsākta kompleksa ļaundabīgu audzēju ārstēšana. Bērnu slimnīcas 20.nodaļa bija un joprojām ir vienīgā vieta Latvijā, kurā tiek ārstēti bērni ar šādām saslimšanām.